Permalänk

Nytt Hockeypuls ute

Här kan ni se det senaste Hockeypuls-programmet:


Permalänk

Timrå jobbar inte tillräckligt bra

Karlskrona HK – Timrå IK 5 – 3:

Mål: 1-0 Victor Löfstedt (Svensson, Pudas) 01:35, 2-0 Maxim Matushkin (Löfstedt) 13:52, 3-0 Filip Cruseman (Linder) 26:42, 4-0 Joel Kellman (Linder) 27:49, 4-1 Johan Persson PP1 32:51, 4-2 Daniel Öhrn PP1 (Jansson, L.Nilsson) 48:43, 5-2 Filip Cruseman (Kellman) 54:14, 5-3 Ludvig Nilsson PP1 (Hult) 59:48

Skott:  30 – 40 (8-15, 8-8, 14-17)

Efter förra matchen skrev jag att jag inte var orolig och inför denna match lyfte jag upp de inkommande backarna Didrik Strömberg och Lawrence Pilut. Det visade sig vara en s k jinx.

För nog gör den här insatsen mig mer orolig och Strömberg och Pilut var negativt inblandad i ett baklängesmål i sitt första byte. Den senare visade dock upp flera bra kvaliteter senare under matchen, ska sägas dock.

Det gjorde däremot inte Mika Norja som var usel i dag. Han blev utbytt efter 4-0 där inget av målen var otagbara och två var ”tavlor”. Däremellan höll han så när på att kasta in tillsynes enkla skott. Han måste verkligen lyfta upp sin lägstanivå om Timrå ska ha någon som helst chans att haka på i kampen om en plats i slutspelsserien.

Det hade på ett sätt kunnat ha varit skönt att enbart skylla det här på ett dåligt målvaktsspel men det håller tyvärr bara till viss del. Det jag vill ”skylla” på är ändå att Timrå har alldeles för dålig fart i den här matchen och ser inte ut att vilja ge allt för att vinna. Man vill ta genvägar.

Timrå möter ett bra allsvenskt lag på bortais. Ett brett lag med bra fart och tyngd i sitt spel. Då måste Timrå möta upp den farten genom att se till att vara mest alerta och komma först in i situationer och genom att snabbt stänga sin motståndare. Det finns inga genvägar till det.

Timrå har tyvärr för dålig fart i sina ben, kommer in halvhjärtat i situationer och får istället mest jaga.

Framåt behöver man jobba hårt på kassen och driva hårt efter returer och skapa trafik. Timrå skjuter t ex 15 skott i första perioden men skotten kommer utifrån utan trafik. Det finns inget ”bett”. Det finns inga genvägar där heller.

Om det är brist på ödmjukhet inför hårt arbete eller om man inte är tränade för att spela den ishockey man behöver spela låter jag vara osagt än så länge. Ska Timrå nå slutspelsserien så måste arbetsinsatsen vara på topp varenda match. Nu har den bara varit tillräckligt bra i en av tre matcher och det i den svåraste av de tre matcherna. Om man ska vara ojämna är det det mest ineffektiva sättet att vara ojämna på eftersom arbetsinsatsen inte alltid räcker hela vägen till seger mot de allra bästa lagen.

Jag har inget emot att spelarna tror på sig själva och vågar ta risker för att göra något bra men man får aldrig glömma att man måste jobba ner motståndarna. Om en spelare med Henrik Zetterbergs begåvning kan jobba hårdast på isen i varje byte var än han spelar kan det väl inte vara ett för högt krav på dessa Timråspelare heller?

Det kommer också vara upp till varje spelare själv att förstå det eftersom jag tycker man saknar någon att ta rygg på. Det finns ingen ”Zäta”-typ i laget.

Andreé Hult är lagets mest briljanta spelare offensivt men de övriga spelarna kan inte ha honom som förebild i allt eftersom han faktiskt slarvar i sitt defensiva jobb. Han förblir en offensiv tillgång men de övriga kan inte spela som honom om man vill vara framgångsrika.

Jag tycker inte Per Hallin går i bräschen tillräckligt heller. Inte Oscar Johansson heller för att ta ett till exempel. Nä. Alla måste upp och man måste hitta en nivå där Rögle-insatsen är en medelinsats. Det måste brinna mer i spelarna. Mycket mer!

Jag tycker annars att det här laget stundvis visar mer potential än förra säsongens upplaga. Det är många som vågar ta för sig och visa bra kreativitet offensivt. Jag tror det var bra inför framtiden att man fick göra tre mål i power play i dag t ex. Under den andra halvan av matchen var anfallspelet bättre. Även arbetsinsatsen hos i alla fall några spelare blev bättre också samtidigt som man ska komma ihåg att Karlskrona då gick ner i tempo och gjorde det lättare för Timrå.

Det är nu 49 omgångar kvar och Timrå ligger näst sist i serien. Fyra poäng upp till slutspelsserien.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensivt: 1
- Betyget blir underkänt för utifrån hur det såg ut under del av matchen då det fortfarande var jämnt målmässigt. Det var för många annonserade och lätta skott. Det var också för dåligt tryck i benen och det var lätt att försvara mot.

Defensivt: 1
- Det går inte att spela press-spel om man oftast är en halvmeter för sen in i situationerna. Det var dessutom väldigt lätt att få igenom skott och man började ta för stora risker i spelet i underläge snarare än att höja arbetsinsatsen. För mycket genvägar.

Power play: 3
- Med tre mål borde betyget vara högre men jag tittar också på när målen kommer. De kommer när Karlskrona börjat slappna av, efter 4-0. De tidiga power play-spelen hade kunnat ge en annan matchbild men de var för omständiga. Lawrence Pilut såg dock ut som en stor tillgång. Mycket puckskicklig efter blå.

Box play: 4
- Laget är fortfarande 100% i denna spelform. I dag spelade man åtta minuter i spelformen och klarade sig undan mål och släppte bara till tre skott på mål. Jag tycker man har en bra grund och här såg man till att oftast vara rejäla.

Spelarbetyg, Timrå IK:

Istid inom parantes

5: Ingen.
4: Ingen.
3: Adam Ohre (Mv: 16/17) och Ludvig Nilsson (14:03).
2: Andreé Hult (19:30), Johan Persson (18:17), Lawrence Pilut (18:26), Jimmie Jansson (17:57), Jens Westin (21:57), Robin Persson (18:19), Emil Pettersson (11:57), Daniel Öhrn (19:11), Anton Wedin (17:29), Andreas Molinder (17:32), Andreas Borgman (18:46) och John Westin (08:03).
1: Oscar Johansson (07:44), Emil Berglund (10:46), Per Hallin (15:11), Jeremy Boyce (13:51), Didrik Strömberg (13:01) och Mika Norja (Mv: 9/13).

Övriga: Filip Lander (02:28).

Stämning (1-5):

Betyg 2:
- 2291 åskådare såg sitt hemmalag vinna tämligen komfortabelt. Alltid svårt att döma stämningen från en halvrisig webbsändning men klacken höll igång ganska bra. Det var mycket klapp och ganska enkla ramsor. Introt var snyggt på mediakuben men efter introt försökte man få igång publiken med fräscha ”Live is life” med Opus? Godkänd allsvensk klass överlag.


Permalänk

Truppnyheter

Timrå lånar Lawrence Pilut

Rickard Sundlöv lämnar Timrå

I morgon spelar Timrå IK mot Karlskrona, borta.

Som jag har efterlyst så har Timrå äntligen lyckats ordna ett backlån i form av Lawrence Pilut. Jag kan tycka att det är synd att vi bara får låna honom tre matcher för det är en kompetent juniorback som framför allt är väldigt spelsmart. Det märktes när han var uppe med HV71 förra säsongen att han snabbt förstod spelet. Då var han dessutom bara 17 år gammal.

Jag är därför lite överraskad att han stått utanför laget hittills men jag har heller inte hunnit beskåda honom mer än i juniorlandskamper.

Timrå kommer dessutom få tillbaka Didrik Strömberg som jag tror mycket på den här säsongen. Jag tror att han har potential att vara en av lagets bästa backar och att han är en kommande SHL-spelare. Mindre roligt då att Mattias Nilsson nu också tycks vara skadad. Jag noterade att han inte spelade i slutet av förra matchen men noterade aldrig att han gjorde sig illa.

Rickard Sundlöv får däremot lämna truppen och ska vara klar för Enköping i division 1. Sundlöv har haft en imponerande utvecklingskurva de senaste åren men jag tycker inte han var redo för allsvenskt spel redan nu och jag håller således med om beslutet. Man ska komma ihåg att han knappt producerade alls på J20-nivå fram till förra säsongen. Sundlöv har en grym skridskoåkning och tar mycket ansvar på isen men då skridskoåkningen inte sticker ut lika mycket på seniornivå så blir det liksom inget ”bett” i hans spel. Division 1-spel kommer säkerligen kunna utveckla honom.

Jag såg Karlskrona förlora med 5-1 mot Oskarshamn i går. Jag skulle dock ändå vilja säga att det är ett klart kompetent lag som Timrå kommer få möta. De spelar ganska likt Timrå med hög fart och hårt jobb. De har dock sämre spets än förra året men har några vassa spelare kvar och känns dessutom fysiskt tyngre än Timrå.

Jag tror Timrå kommer få tufft att vinna men det gäller att jobba minst lika hårt som mot Rögle senast och förhoppningsvis kunna utnyttja lite hemmaplansiver hos Karlskrona. Karlskrona blottade sig ganska mycket i går när de skulle börja jaga i underläge nämligen. De var annars det dominanta laget i första perioden i den matchen men fick inte den utdelning man behövde.

Jag följer via nätet och skriver en matchanalys på det för den som är intresserad av vad jag tycker.

På återseende.


Permalänk

Medelpad klart för slutspel i TV-Pucken

Äntligen en glad lokal hockeynyhet denna helg. Medelpads TV-pucklag har spelat kvalgruppspel och vunnit sin grupp. Det satt dock långt inne och det behövdes straffar i sista matchen mot Hälsingland för att gå om både Örebro Län och Västmanland.

Det är för i år ett nytt upplägg för TV-Pucken. Av de 24 distriktslagen så får de 12 högst rankade förtur till slutspelet. Medelpad är inte ett av dessa lag. Medelpad var därför tvungna att komma bland de två bästa i en kvalgrupp av sex lag.

Medelpad dominerade stundtals sin grupp. Man vann skotten klart i alla matcher och hade många spelare som hamnade i toppen av poängligan.

Första dagen körde man över Jämtland/Härjedalen med 8-0 men på morgonen dagen efter förlorade man mot Örebro Län med 1-2 efter förlängning. Medelpad mer eller mindre bodde i utvisningsbåset den matchen men vann skotten och lyckades kvittera i slutminuten. Medelpad tog dock klar revansch senare den dagen då man mot gruppens andra topplag, Västmanland, vann med hela 10-1!

I dag började man med att slå Bohuslän/Dal med 1-0 (46-5 i skott) och hade ”bara” avsågade Hälsingland att slå i den sista matchen. Medelpad var tvingade att vinna, en poäng skulle inte räcka.

Jag tittade på den avgörande matchen via LiveArena och såg ett nervöst Medelpad hamna i underläge 0-1. Hälsingland spelade bra defensivt och Medelpad hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna i första perioden. Man lyckas dock kvittera i power play i den första periodens sista sekund. Det var en rörig situation framför mål där Emil Lindblom sades vara sist på pucken.

I den andra (och sista som det är i TV-pucken) perioden pressade Medelpad hårt mot Hälsinglands målvakt Andreas Bosson som storspelade. Samtidigt hade Hälsingland några riktigt farliga chanser också när Medelpad gick för hårt framåt. Simon Rönning var stark i Medelpads mål också. Matchen gick till förlängning där Medelpad ytterligare ökade sitt offensiva tryck och vann skotten med hela 9-1, dock utan utdelning.

I straffläggningen tog Simon Rönning de två första straffarna och Olle Lövbom hade chansen att ge Medelpad övertaget. Med en lång och vacker dragning hittar han in med pucken mellan benen på Bosson. I straffen efter räddar Rönning och spelarna kunde omfamna honom i en så kallad TV-Puckshög. Saken var klar!

Slutspelet kommer avgöras mellan 30 oktober till 2 november i Karlskoga.

Medelpad har här en bättre årgång än på länge men kanske inte ett lag som kan blanda sig in bland de allra bästa lagen. I Norrcupen kom man fyra t ex.

Det finns bra spelare i alla tre femmor samtidigt som man också har en starkare förstaformation. Olle Lövbom, Emil Lindblom och backen Algot Landin tydligt starka i laget. Båda målvakterna, Simon Rönning och Lukas Hamrin ser ut att hålla bra klass och man släpper ju bara in fyra mål på de fem matcherna. Laget har också några bra underåriga spelare, t ex den store backen Gustav Sillerström och den kraftfulle centern Filip Hållander.

Statistik:

Tabell, Grupp B:

1. 12 poäng +18 – Medelpad
2. 12 poäng +3  - Västmanland
————————————
3. 11 poäng +8  - Örebro Län
4. 6 poäng -6    - Jämtland/Härjedalen
5. 4 poäng +4   – Hälsingland
6. 0 poäng -27  - Bohuslän/Dal

Poängtoppen:

1. 10 poäng (3+7) – Lukas Henze (Fw), Västmanland
2. 9 poäng (5+4)  - Emil Lindblom (Fw), Medelpad
3. 9 poäng (4+5)  - Pontus Holmberg (Fw), Västmanland
4. 9 poäng (3+6)  - Nicola Pasic (Fw), Småland Gul
5. 8 poäng (3+5)  - Algot Landin (B), Medelpad
5. 8 poäng (3+5)  - Olle Lövbom (Fw), Medelpad


Permalänk

Ny J20-förlust efter svag insats

J20: Timrå IK – AIK 1 – 2:

Mål: 0-1 Sam Matini (Wrede, Pellfolk) 33:58, 1-1 Rickard Sundlöv (Frölander, Mellberg) 45:54, 1-2 Axel Meurling (Lindgren, Eriksson) 56:22

Skott: 36 – 32 (14-7, 9-16, 13-9)

Timrås J20 inleder säsongen uselt med endast en poäng och tre raka hemmaförluster med bara fyra gjorda mål. Två av målen kommer dessutom överårige Rickard Sundlöv.

Det här var överlag en rent ut sagt dålig J20-match. AIK kom till Timrå efter två tuffa förluster mot Modo och spelade ängsligt och utspritt. Man tappade puckar över hela banan. I den första perioden räddades man av bra målvaktsspel från Victor Forslund (96).

Timrå spelade å sin sida inte heller bra och hade svårt att skapa längre anfall och det var en uppsjö av dåliga passningar uppspelsfasen. Jag såg heller ingen direkt aggressivitet från något av lagen.

I den andra perioden börjar AIK efter ett avklarat box play spela upp sig. De började jobba hårt och fick med sig mer fart i spelet. Timrå fortsatte ha svårt med sin puckhantering och släppte till många kontringar. Timrås offensiva spel kändes väldigt trubbigt för dagen. Det var flera av de mer etablerade spelarna som inte alls höll den nivå man kan förvänta sig.

AIK tog ledningen efter att Linus Pellfolk (95) ha brutit pucken på egen blå när hela Timrå är på väg framåt. Oscar Wrede (95) och Sam Matini (95) kan komma i två mot noll mot Adam Ohre (95). Wrede passar till Matini som trycker till pucken direkt. Just Oscar Wrede som ju de tre senaste säsongerna spelat i Timrå.

Timrå lyfter spelet något i den tredje perioden. Man får lite längre anfall och har ett power play där man får lite tryck. Tidigare power play i matchen var dock rena sömnpillren och enkla för AIK att hantera. Timrå kvitterar genom Rickard Sundlöv (94). Han styr in ett backskott av Tim Frölander (96) som blev bra uppsatt av Martin Mellberg (95).

Timrå har sedan några klara lägen att ta ledningen på men Victor Forslund fortsatte spela inspirerat i AIK:s mål. Istället är det AIK som i slutminuterna kan avgöra matchen. De vinner en tekning i offensiv zon där Fredrik Eriksson (95) skjuter från blå och Axel Meurling (96) vinner kampen om returen som han skjuter ribba in bakom Ohre.

Timrå pressar i slutminuten och kommer i de allra sista sekunderna nära men ett uppoffrande AIK reder ut det och tar sin första seger för säsongen.

AIK ska ha heder för insats även om jag knappast tror att man var helt nöjda heller. Martin Ahnelöv (95) var en stark back i matchen och framåt var just kedjan med Pellfolk, Wrede och Matini den vassaste. De hade också två pigga 98:or i Jesper Bratt och Alexander Nylander som var underhållande att titta på. Alexander är alltså lillebror till William och son till Michael. Alexander är precis som sin bror rightare och lik honom i spelstilen. Skarpt spelsinne. Annars var målvakten Victor Forslund bäst i laget.

I Timrå var ytterst få bra. Adam Ohre gör en bra insats och kan inte lastas för förlusten. Jag tycker att Tim Frölander är bäste back och framåt gladde Andreas Modin (96) och Anton Nyström (96) mest. Modins fart, hårda jobb och raka spel gillar jag. Han behöver fler ta rygg på.

För Timrå väntar nu tre tuffa bortamatcher mot Modo, Skellefteå och Luleå. Efter bara en poäng på de tre hemmamatcherna denna helg behöver de göra storartade insatser i dessa bortamatcher. Sett till dagens insats är det dock inte mycket som talar för det. Alla måste upp!


Permalänk

Timrås J20 ytterst nära revansch

J20: Timrå IK – Djurgårdens IF 2 – 3 str:

Mål: 0-1 Jonathan Davidsson (Andersson, Dan.Bernhardt) 08:10, 1-1 Marcus Jernberg 20:53, 2-1 Rickard Sundlöv (K.Brändström) 34:27, 2-2 Lukas Löfquist (Ericsson, Lundin) 58:22.

Straffar: 0-1 Adam Ollas Mattsson, 1-1 Martin Mellberg, 1-2 Jacob Ericsson

Skott: 37 – 35 (17-9, 10-9, 9-13, 1-3, 0-1)

Jag såg inte gårdagens match mellan dessa lag men slutresultatet 1-6 i Djurgårdens favör talar tydligt för att Timrå gjorde en dålig premiär och Djurgården en bra sådan. Därför var det upplyftande att se Timrå i dag då man studsar tillbaka och är bara 01:38 från att ta alla tre poäng.

Matchkvaliteten var dock genomgående inte särskilt stark. Det var många dåliga passningar och båda lagen skapade mest på motståndarnas misstag mer än egna bra prestationer.

Det var dock en rad spelare som bröt mönster på ett bra sätt. I Timrå var Jesper Wiberg (97) mycket bra. Kvicka fötter och tog sig ofta in mot mål till bra lägen. I Djurgården var jämnårige Jonathan Davidsson (97) riktigt avig och bra i matchen.

Det var Davidsson som gjorde det första målet. Robin Jensen (96) i DIF-kassen gör först en kanonräddning på ett närskott av Andreas Modin (96). Därefter vänder spelet och Oscar Andersson (96) skjuter ett skott som Davidsson styr upp i krysset.

Den andra perioden startar med en riktigt fin individuell prestation av Marcus Jernberg (97). Han fick beröm för sin insats i går på Timrås hemsida och här åker han med pucken från egen blå, in i anfallszon, går runt backarna, bryter in och lyfter upp pucken i första krysset bakom Jensen. Grymt snyggt!

Timrå tar i slutet av perioden också ledningen i spel fyra mot tre. DIF täcker skott och rusar med två man för att kontra men får ej med sig pucken varpå Timrå blir tre mot en. Rickard Sundlöv (94) håller kyligt i pucken och sätter upp Kim Brändström (95) som med mer eller mindre öppet mål lyckas missa målet. I andrasituationen får dock Sundlöv fram pucken från bakom mål och kan lyfta in en backhand stolpe in.

I den tredje perioden tycker jag Djurgården tar över över och vinner fler närkamper. De har fart och flera långa anfall. Timrå kämpar bra och har en del kontringar. Timrå håller sin ledning länge och väl genom bl a att klara ett sent box play. Med mindre än två minuter kvar får dock Djurgården ett längre anfall. Det slutar med att Lukas Löfquist (96) kan ta köksvägen in och trä in kvitteringen.

Matchen går till straffar och där satte DIF två bra skott medan Martin Mellberg (95) i Timrå satte en kylig skottfint mellan benen. Jacob Ericsson (95) blev matchvinnare för DIF i tredje omgången.

Det var synd att Timrå inte fick ta hem alla tre poäng men matchen i sig borde ge lite självförtroende inför morgondagen. Det var kul att se att Filip Lander (95) och Rickard Sundlöv som åkt buss hela natten komma in och spela så bra. De hjälpte så klart laget.

På backsidan vill jag även lyfta fram Marcus Hardegård (97) som var riktigt stark i närkamperna. Jag gillar honom. Med lite mer snabbhet kan han på sikt bli riktigt bra. Framåt jobbade Kim Brändström bra, likväl som Andreas Modin (96), Anton Nyström (96) och Martin Mellberg (95).

I mål stod i dag Daniel Christmansson (96). Han kom in i tredje perioden i går efter att Johan Lantz (95) släppt in fem mål. Christmansson ingav ett lugn och gjorde en bra match rakt igenom även om han hamnar lite långt in i målet vid målen.

Djurgården hade också en bra målvakt. Robin Jensen (96) tog över i dag från JVM-aktuelle Linus Söderström (96) som stod i går. Jensen var stor och tät. På backsidan var backparet Adam Ollas Mattsson (96) och William Garpenlöv (95) starka. Framåt var det många speediga forwards. Bortsett Davidsson så gillade jag Daniel Bernhardt (96) och Lukas Löfquist.


Permalänk

Jag är inte orolig

Rögle BK – Timrå IK 3 – 2 str:

Mål: 0-1 Andreé Hult 03:37, 0-2 Per Hallin (Boyce, J.Persson) 26:23, 1-2 Peter LeBlanc (Lindgren, Bostrom) 30:08, 2-2 Taylor Matson (J.Lilja) 34:38

Straffar: 1-0 Peter LeBlanc, 1-1 Emil Pettersson, 2-1 Jesper Jensen.

Skott: 28 – 26 (9-7, 9-7, 5-12, 4-0, 1-0)

Timrå åker ner till Ängelholm och gör en mycket stark insats. Timrå lyfter sin arbetsinsats några snäpp och var sett över hela matchen det något bättre laget spelmässigt. Jag tycker man har lite missflyt att man inte får med sig mer än en poäng men kan en sådan här insats bli en slags medelinsats för laget den här säsongen så kommer man nå slutspelsserien. Det är jag övertygad om.

Det var ju dessutom ett av de bästa lagen på pappret man mötte i kväll, ska sägas.

I den första perioden fullkomligt älskar jag hur Timrå spelar. Det var fart, fart, fart, jobb, jobb, jobb och så lite till jobb på det också. Man kommer först in i varje situation, man är bestämda, resoluta och distinkta. Timrå är också tajta och man hjälper varandra och fyller på. Det var ett Skellefteåliknande spel där man får med sig fart ur varje närkamp och sätter grym fart på pucken när man vänder. Det var en fröjd att se!

Timrå tar också ledningen tidigt. Det var Anton Wedin och Andreé Hult som checkar fast Rögle och Hult stjäl pucken, bryter in och går runt Stefan Ridderwall i Röglemålet.

I den andra perioden jobbar Timrå lika hårt men inte lika bra. Timrå blir helt enkelt tröttare i den andra perioden. Det är i sig inte så konstigt eftersom man spelar på i stort sett enbart fem backar och blir ganska hårt straffade i utvisningssituationer. Timrå åker på samtliga fyra utvisningar de två första perioderna och åker även på ett långt tre mot fem.

Med få backar, tunga box play och långt att byta så hade Timrå det kämpigt i den andra perioden men man fortsatte att verkligen ge allt man hade och man spelade uppoffrande för laget. Däremot kom ju Rögle in i matchen på ett annat sätt i den andra perioden.

Timrå gjorde dock periodens första mål då Per Hallin snappade upp en retur. Timrås backar var betydligt mer skottvilliga denna match än senast och nu var det Mattias Nilsson som skickade iväg ett skott som Jeremy Boyce och Johan Persson grävde fram till ”Pelle”.

Rögle kunde dock både reducera och komma ikapp. Det är två olyckliga situationer och två ganska dåliga byten som ställer till det.

Vid 1-2 har Timrå precis grejat ett långt tre mot fem och man får ut pucken. Andreas Borgman ska bara lägga ner och byta medan övriga laget byter men får inte ner pucken. Rögle vänder och Timrå blir sen hem med två spelare. De tre som är kvar har satt stopp i spelet vid sargen. Eftersläpande Mattias Nilsson åker då mot sargen istället för att säkra framför mål. Timrå förlorar närkampen vid sargen och vips så står Peter LeBlanc helt fri framför Norja eftersom alla fyra Timråspelare i egen zon är vid sargen. LeBlanc kan kyligt sätta pucken i mål. Den femte Timråspelaren hinner inte heller ner. Tror det var Oscar Johansson.

Vid 2-2 är det en snabb spelvändning där Timrå åter inte hinner samla ihop laget efter ett byte och man kommer liksom på efterkälke hela vägen hem. Taylor Matson rinner igenom och sätter pucken. Också det i friläge och kort efter en avklarad utvisning från Timrås sida.

Timrå reder ändå ut kryss i slutet av den andra perioden även om man ser något trötta ut.

Även om den första perioden var bäst från Timrås sida arbetsmässigt så imponerar den tredje perioden ännu mer. Timrå samlar energi i pausen och kommer in och tar över spelbilden nästan helt i den tredje perioden. Timrå vinner bara inte bara närkamper utan håller i pucken och skapar många bra målchanser. Jag tycker också man krigar in bra på kassen. Backarna tar de avslut man ska även om det aldrig blir de här riktiga pärlorna från blå.

Jimmie Jansson hade den bästa chansen, strax utanför slottet, efter att Daniel Öhrn satt upp honom. Stefan Ridderwall var dock genomgående bra för Rögle i matchen. Så även här. Timrå fick också några power play, bl a i slutminuterna men där blev man lite ivriga att avgöra och saknade lite tålamod att sätta upp ett bra spel. Vilket var lite synd.

I sudden är det Rögle som får power play och pressar bra men Timrå höll undan på ett imponerande sätt.

I straffläggningen gillar inte straffvalen helt. Jag tycker det är fel att välja Per Hallin mot en målvakt som stått i Timrå och jag gillar inte att man väljer en straffskytt som redan satt en straff när det blir en runda med suddenstraffar. Det krävs oftast extremt skickliga straffskyttar för att sätta fler än en under samma straffläggning eftersom man måste hitta på något nytt i andra straffen. Med det sagt så lägger dock Emil Pettersson två vassa straffar där det främst är en stark insats av Ridderwall på den andra straffen.

Rögle har nog dock betalt klart mer kronor för snipers än vad Timrå har gjort och ska väl ha ett övertag och det var också två vassa skott som avgjorde straffläggningen.

Timrå hade tre poäng efter två matcher förra säsongen trots två bleka insatser. Nu har man en poäng vid samma tillfälle efter först en halvbra och i dag en klart bra insats.

Det är 50 omgångar kvar och jag är inte orolig eftersom jag tycker man spelar bra. Det kommer inte sprutas in Timråmål men med hårt jobb kan man göra tillräckligt med mål på sikt. Det finns ganska många tekniska forwards, trots allt. Däremot så behöver ett lag som Rögle inte spela lika bra för att göra sina två mål och så kommer det vara och det är det som skiljer Timrå från de absoluta topplagen.

Kan Timrå dock som sagt se till att dagens insats blir en slags medelinsats och inte en insats man bara kan göra mot topplag borta när man inte har press på sig så kommer det här gå bra. Det krävs att man jobbar så här hårt varje period men för att man ska orka övertid behöver man bli fler. Att t ex spela på fem backar mer än i enstaka matcher kommer trötta ut laget. Till nästa match vill jag antingen se att någon ordinarie back är tillbaka eller att man plockat in något lån eller värvat.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensivt: 3
- Effektiviteten är lite för låg men det hårda jobbet runt kassen och den högre viljan att ta avslut höjer betyget från senast. Jag tycker också att man växlar det raka med att vara kyliga på ett bra sätt också. Man kan hålla i pucken vid rätt lägen och sätta upp följsamma backar när Rögle sjunkit ner. Bra passningsspel.

Defensivt: 4
- Första perioden är en femma. Man blir dock hårt straffade på få dåliga byten i andra och då rinner Rögle igenom. Det som är bra är viljan att gå in först till pucken och att man använder sin fart in i närkamperna eftersom man då har med sig den ut också. Sedan tajtade man oftast bra och låg på rätt sida men utan att bli stillastående. Bra press! Timrå tekade även bra.

Power play: 2
- Inget mål på de två lägena man fick men spelet var ganska bra och framför allt hade man ett riktigt bra tryck i det första power play-spelet. Man visar inga problem med uppspelen utan har många lösningar på att komma in i zon. Både via bra passningar och bra transportörer.

Box play: 5
- Timrå har en riktigt tajt box. Man står i skottlinjen, rör på fötterna utan att bli jagande. Det är bra avvägningar och på de avvägningar man gör är man resolut och vinner närkampen. Vid alla lägen att få ut pucken fick man dessutom ut pucken. Robin Persson och Andreas Molinder m fl var grymma i spelformen.

Spelarbetyg, Timrå IK:

Istid inom parantes

5: Ingen.
4: Robin Persson (28:30), Andreé Hult (21.30), Andreas Molinder (19:00), Anton Wedin (14:52) och Jens Westin (27:00).
3: Mika Norja (Mv), Emil Pettersson (14:05), Daniel Öhrn (20:51), Per Hallin (15:30), Jeremy Boyce (13:36), Ludvig Nilsson (12:52) och Jimmie Jansson (18:12).
2: Andreas Borgman (24:27), Johan Persson (14:44), Emil Berglund (13:02), John Westin (07:39), Mattias Nilsson (13:32) och Oscar Johansson (12:49).
1: Ingen.

Övriga: Filip Lander (01:11), Rickard Sundlöv (00:00) och Adam Ohre (Back-up).

Stämning (1-5):

Betyg 3:
- 3727 på hemmapremiären en fredag är godkänt. Klacken inledde mycket starkt med sitt ”Vi e bästa grönvita laget” men sedan tycker jag att de mattades av ganska mycket under matchen, speciellt när hemmalaget låg under och hade problem med spelet. Bra ”bu-tryck” dock vid domarsituationer. Det är aldrig optimalt att bedöma från TV men det totala intrycket var att det var bra allsvensk klass på stämningen. Varken mer eller mindre. De kan bättre.


Permalänk

Nödig start gav onödig förlust

Timrå IK – Mora IK 1 – 2:

Mål: 0-1 Christopher Fish (Hermansson, Westerling) 06:26, 1-1 Emil Pettersson (Öhrn, Berglund) 30:38, 1-2 Jerry Pollastrone (Hilmerson, Bengtsson) 52:00

Skott: 37 – 26 (12-9, 16-9, 9-8)

Det blev ingen drömstart den här säsongen heller. Förhandsoptimismen försvann och det blev till att ta några tunga steg och ställa sig i källaren igen med en rad svordomar på vägen.

Det här var en onödig förlust. Timrå inleder lika slött som man ofta spelade under försäsongen. Det var inte det rejäla och hårda jobbet och det var långsamt med för stora avstånd. Timrå var för sällan först in i närkamperna. Jag tror inte att det var så mycket inställning dock som det var nervositet. Även om laget fått ett år på sig så fanns det en tydlig nervositet i spelet.

Det är klart, den här säsongen kommer med ökade krav på de flesta av de unga spelarna. I inledningen såg spelarna klart nödiga ut.

Det spred sig även till de mer etablerade spelarna och Mika Norja släppte returer på det mesta och det första målet var ju ett vimsigt byte från hela laget. Det börjar med att Jimmie Jansson ramlar i offensiv zon när Mora är på väg framåt och i egen zon blev det ett slags flipperspel innan pucken ramlade in.

Under den andra halvan av den andra perioden började dock Timrå lyfta arbetsinsatsen, axlarna lättade och man krigade sig in. I den andra perioden tycker jag Timrå äger matchen och borde gjort fler mål än det Emil Pettersson smällde in på Daniel Öhrns passning i power play.

I den tredje perioden var det åter lite nervigt i Timrås spel och Mora såg ut att vara närmast ledningsmålet. Det kom också till slut. Timrå förlorade tekning i egen zon och Mora fick press, till slut hittar Jerry Pollastrone en lucka vid Mika Norjas första stolpe.

Timrå krigar mot slutet och har lägen att kvittera men Mora tar allt som allt en stark bortaseger där man offrar sig bra. Jag tycker dock att Timrå också gör det för lätt för Dan Bakala i målet som jag faktiskt upplevde som ganska skakig därbak, vilket Timrå borde ha utnyttjat bättre.

Timrå har också tryck med uttagen målvakt på slutet. Timrå fick ett power play på en puck-out (som jag inte tyckte var puck-out) och hade då lägen men jag tycker framför allt att backarna saknar självförtroende med pucken efter blå och tar för sällan skott. Domaren tar också ut Ludvig Nilsson för interference av målvakten med 30 sekunder kvar (som jag tyckte mer såg ut som filmning av en målvakt som dessutom initierade kontakten).

Mora tar segern och de jobbar sig till den på ett bra sätt. De hjälper sin skakiga målvakt på ett bra sätt. Det var det klart bästa jag sett av Mora i höst. Deras transatlanter, framför allt backarna, jobbade hårt och rejält. Lukas Bengtsson var fantastiskt lugn med pucken i tredje. Han kommer betyda enormt.

Samtidigt måste Timrå kunna komma ut med mer kaxighet och tuffhet på hemmaplan i en premiär. Timrå borde också ha kunnat satt minst en puck på alla de chanser man skapar. Det fanns positiva delar i mörkret och det som vi fick se i andra perioden är hur jag drömmer att det här laget ska kunna spela över tre perioder.

51 omgångar kvar.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensivt: 2
- Stundtals bra fart och det skapas ganska mycket lägen. Man fyller ofta på med backarna också. Avsluten är dock ofta lite tama och ineffektiviteten drar så klart ner betyget. Jag gillar inte heller hur man formerade kedjorna riktigt. Jag tycker inte man får ut allt man kan av Johan Persson när man sätter honom med Jeremy Boyce och Per Hallin. Jag hade bytt plats på honom och Molinder (som spelade med Wedin och Hult). Dessutom borde man ha kunnat ändrat där tidigare under matchen.

Defensivt: 2
- Defensiven var ganska svajig över det stora hela. Från andra halvan av första perioden och genom hela andra perioden stängde man bra och fick med sig fart när man återvann pucken. Det behöver ske över större del av matchen för att få ett högre betyg. Det är när man slarvar i jobbet eller inte är riktigt rejäl som man hamnar i trubbel. Det var även något byte som blev för långt i andra perioden som gjorde att man knäade. Tekandet var heller inte tillräckligt bra. Målvaktsspelet var också både upp och ner.

Power play: 2
- Ett mål på sex försök är godkänt. Jag tycker man ofta fick tryck men hade lite för svårt att komma till bra avslut. Passningsspelet är bra men det måste komma bättre, svårare och fler skott.

Box play: 4
- Mora har vassa PP-spelare men Timrå hade gjort sin läxa. Jag tycker man har en tajt och stark box och även Mora hade svårt att komma till bra skott. Mycket bra! Dock var det enbart två PP-försök för Mora.

Spelarbetyg, Timrå IK:

Istid inom parantes

5: Ingen.
4: Andreas Borgman (20:38).
3: Emil Pettersson (17:31), Daniel Öhrn (17:48), Andreé Hult (19:00), Mattias Nilsson (22:47) och John Westin (07:38).
2: Johan Persson (17:52), Mika Norja (Mv), Robin Persson (23:45), Jens Westin (25:44), Ludvig Nilsson (11:29), Jimmie Jansson (16:18), Anton Wedin (17:10), Per Hallin (17:54), Emil Berglund (13:02), Jeremy Boyce (15:22), Andreas Molinder (13:57) och Oscar Johansson (12:49).
1: Ingen.

Övriga: Filip Lander (00:00), Tim Frölander (00:00), Rickard Sundlöv (00:00) och Adam Ohre (Back-up).

Stämning (1-5):

Betyg 2:
- Glest på sittplatsläktarna och totalt bara 2293 åskådare i en premiär. Klacken var utifrån det ändå tämligen välfylld. Jag tycker man från musikholken startade bra med ”Timrå Hej” där några i klacken också hängde på. Jag skulle önska allsång från klacken på den. Introt var bra och klacken hade tifo-arrangemang. Budskapet ”Nu och för alltid” var fint men inte vassare än diverse valskyltar som står överallt. Klacken stod för en ojämn insats och jag tyckte att trumman förstörde mer än den tillförde. Jag är inte emot trumman men när det är så glest på läktarna behövs den kanske inte i alla ramsor? Trumman var som bäst under power play. Jag tycker inte klacken såg helt samspelta ut heller. Mot slutet, när Timrå jagade, var det musik i högtalarna som lyfte stämningen. Kämpa! 25 hemmamatcher kvar!


Permalänk

Premiär för Hockeypuls – nytt TV-program med fokus på Timrå

Idag är det premiär på ST:s och Dagbladets nya satsning: WebbTV-programmet Hockeypuls. Det innehåller i huvudsak en lång och intressant intervju med TIK:s sportchef Kent ”Nubben” Norberg. Ta en titt och tyck gärna till om programmet i kommentarerna.

Taggar: , ,

Permalänk

Då kliver vi in i torktumlaren igen

Inför seriepremiären:

Man är aldrig så optimistisk som dagens före seriestart och aldrig så skakad eller rörd som dagen efter den sista matchen för säsongen. Att vara hockeysupporter är nämligen som att sätta sig i en torktumlare och slå på den 52 gånger plus eventuellt extraspel under lite mer än ett halvår. Mellan gångerna mår man illa och oavsett hur bra det går så är man alltid lite orolig inför nästa gång.

Det är det liv man valt och det är ett liv man inte vill vara utan. Livet med Timrå IK (eller vilket lag man än gillar) gör att den gråa mörka vintern aldrig blir långsam eller tråkig. Jag hoppas innerligt att det aldrig till slut och att klubben en dag kan resa sig och sitta i finrummet igen. Då ska jag aldrig mer gnälla.

Det kommer jag ju dock så klart att göra. Man hittar som alltid en anledning till att vara orolig, som sagt.

Som 07/08 då vi låg tvåa i Elitserien med ett kanonlag långt in på säsongen men borde vi inte kunna spela mer underhållande? Eller varför leder vi alltid bara med ett eller två mål i den tredje perioden? Varför krossar vi inte motståndarna? O s v.

Nu är det version två av nystarten som ska ta fart. Det unga, hungriga och billiga laget. Det är drygt 1000 årskort sålda.

Viasat kallar den här säsongen för säsongernas säsong för Hockeyallsvenskan. Timrå IK har egentligen inte så mycket med det där att göra. Inte som det känns nu i a f. Det är fyra-fem lag som har en kanonchans att gå upp i SHL. För Timrå IK är det ändå en mycket viktig säsong. Viktigare än på mycket länge skulle jag vilja säga.

Timrå måste börja återvinna förtroendet hos sin publik igen. Publiken vill se ett lag som är på väg någonstans bra. Timrå behöver ta nästa steg i utvecklingen nu för att klubben ska kunna få möjlighet att växa eller åtminstone bromsa krympandet.

Jag är initialt positiv, precis som jag alltid kan kosta på mig att vara dagen före en premiär. Jag är däremot inte särskilt nöjd med försäsongen. Jag tycker ärligt att det varit lite för slött i matcherna. Arbetsmoralen, kampviljan och uppoffrandet måste vara på hög SHL-nivå om det här laget ska göra succé. Potentialen finns.

På det sättet tycker jag det är bra att Timrå börjar med att möta sju topptippade motståndare de sju första matcherna. Det innebär dels ett tidigt kvitto och det innebär också att man som grupp kan få slå ur underläge i inledande matcher och om man lyckas kunna växa ännu mer som grupp.

För succé är ju det man alltid vill ha av en säsongsinledning. Jag har två stora favoriter genom åren. Hösten 2002 och hösten 2006 står sig i särklass.

Hösten 2002 var Timrå tippade sist av alla utom lokalpressen. Timrå inledde med att vinna åtta av de tio första matcherna och låg då tvåa på det.  Man höll sedan i sig som topplag hela säsongen och man ledde t o m serien efter 34 omgångar t ex.

Hösten 2006 var man tippade i mitten eller strax under av de allra flesta. Timrå inledde med att vinna 12 av de 13 första matcherna och efter 17 omgångar ledde man serien med tio poäng! Eländes med skador skickade ner laget till en femte plats innan serien var över.

Det är den typen av inledning man drömmer om nu också. Lite som Karlskrona hade förra säsongen, att fara fram som våg och bara skölja över sina motståndare. Dessutom att göra det helt otippat. T o m för supportrarna själva.

Det händer ju dock inte allt för ofta men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte drömt om en sådan inledning även med detta lag. Kanske mest av allt när man spelade så bra mot Mora i Östersund i början av försäsongen.

Detta Mora som kommer till Timrå i morgon. Detta Mora som jag såg två gånger under försäsongen. När Timrå åkte sönder dem i deras första träningsmatch och när de i sin sista träningsmatch tog stryk av Leksand med hela 7-0.

Jag förstår så klart att Mora kan mycket bättre än så. På pappret är de klart mer meriterade än Timrå och bör gälla som knappa favoriter i morgon. Jag tror och hoppas dock att vi får se ett överraskande bra Timrå ta tag i matchen och spela med fart och en enorm arbetsvilja.

Jag tror att tre saker är centralt för att laget ska återvinna publiken:

1. Att laget vinner.
2. Att spelarna spelar uppoffrande som lag och jobbar hårdare än sina motståndare.
3. Att man bjuder på en frejdig och underhållande offensiv.

Jag vill här påtrycka att nummer två är mycket viktigare än nummer tre, vilket också visat sig i marknadsundersökningar som hockeyligan gjort tidigare. Publiken uppskattar kämpar mer än lirare men att inget spelar någon roll om laget inte vinner.

På ett sätt är att återvinna publik den kanske största målsättningen för klubben den här säsongen. Lagets resultat är egentligen inte lika viktigt men blir ju lika viktigt eftersom det påverkar publikens vilja att se laget i så stor grad.

Ett annat sätt att återvinna publiken är ett bättre evenemang och där kan klubben göra mycket men det absolut viktigaste tror jag är en bra klack. Timrås klack har goda traditioner att vara bra men den har bleknat betydligt på senare år i takt med de sjunkande resultaten.

Kan klacken utvecklas och går framåt och på så sätt också börja växa kommer det betyda mycket. Både för laget och för publikintresset. Om man snabbt tänker på en arena man vill besöka inom hockey eller även fotboll så tänker man oftast först på de arenor där man vet att stämningen är något utöver det vanliga.

Så i morgon måste laget jobba så hårt att de vinner och de som ställer sig i klacken behöver jobba så hårt att det kommer vara minst en till som står där nästa match.

Tryck på startknappen – Nu kör vi!