Permalänk

J18 håller liv i bloggen

Den 25 februari skrev att jag skulle sluta blogga här. Jag skrev att jag skulle följa klart A-laget, J20-laget och J18-laget innan jag slutade helt.

Då, den 25 februari, hade A-laget två omgångar kvar av sin serie. J20 var på väg mot att ta en åttondelsfinalsplats där Modo förmodligen skulle välja dem. J18 var i bra form men låg trassligt till och såg ut att missa slutspel.

Om vi backar några veckor till den 12 februari när forwarden Marcus Jernberg (97) fick hjärtstillestånd under en A-lagsmatch hände något med J18-laget. De förlorade visserligen den första matchen åter efter den händelsen borta mot Modo. Jag tycker dock att man i den matchen spelade väldigt bra och var t o m lite bättre spelmässigt än Modo men förlorade med 5-1.

Efter den matchen var laget i stort sett körda att nå slutspel. Konkurshotet över föreningen hade inte direkt hjälpt insatserna på isen. Timrå hade då på elva omgångar tre segrar och åtta förluster. De behövde vinna i stort alla matcher som återstod för att ens nå 16-delsfinal.

Så när jag beslöt mig för att sluta blogga såg det ut som att det skulle vara någon vecka kvar av säsongen för klubbens alla tre lag.

Efter Modo-förlusten har Timrås J18-lag levererat följande:

Timrå – Färjestad 10-3
Björklöven – Timrå 3-6
Timrå – Västerås 11-1
Timrå – Leksand 3-2 str
Timrå – Luleå 4-2
Timrå – Skellefteå 6-3
Timrå – Örebro 5-0

Denna avslutning av Allsvenskan gav att man tog sig precis till slutspel. Segerraden har där bara fortsatt:

16-delsfinal:
Valbo – Timrå 1-4
Timrå – Valbo 4-2
Åttondelsfinal:
Timrå – Färjestad 5-0
Färjestad – Timrå 0-3
Kvartsfinal:
Timrå – AIK 4-3 str
AIK – Timrå 1-5

13 raka segrar. Och en plats i ”Final four” under påskhelgen i Nyköping. Tyvärr finns inte matchen från i går i sin helhet att se i efterhand så jag har ingen rapport att komma med från gårdagens seger.

Segern innebär att det sista matchinlägget för denna blogg blir kommande lördag. Förhoppningen är nu så klart att få avsluta med att få skriva om ett SM-guld till Timrå. Det vore extremt häftigt!

Däremot är ”bara” medalj något Timrå inte fått med sig hem på J18-nivå sedan 1980 (dock varit i några semifinaler när bronsmatch ej spelats) och senast en SM-medalj spelades hem totalt sett var silvret i U16-SM 2004.

Så att bloggen lever någon månad längre än jag tänkt har jag så klart inget emot. Oavsett hur det går till helgen är detta ett lag som innehåller spelare som kommer ge Timrå gott i framtiden. Klubbens senaste J18-semifinalister (2011) har ju en hel del A-lagsbekanta namn:

Målvakter:
Sebastian Andersson (94) (Adam Ohre (95))
Förstafemma:
Filip Lander (95) – Tommy Stenqvist (94)
Julian Nordlander (93) – Daniel Öhrn (93) – Johan Nilsson (93)
Andrafemma:
Mattias Thunman Hälldahl (93) – Olle Persson (93)
Mattias Skog (93) – Jeremy Boyce (93) – Anton Wedin (93)
Tredjefemma:
Victor Munter (93) – Erik Näslund (93)
Ludvig Nilsson (94) – Rickard Sundlöv (94) – Emil Berglund (94)
Fjärdekedja:
Jonas Knutsen (93) – Emil Pettersson (94) – Mattias Saari (94)
Extra: Anton Åman (94), Adam Bergendahl (94).

Nu väntar Brynäs i semifinalen och i den andra möts Frölunda och Leksand. Det är bara mycket bra lag kvar nu så klart och tuffa motståndare för Timrå. Timrå är dock inte chanslösa mot något av lagen.

Timrå förlorade båda matcherna (dock jämna) mot Brynäs i Allsvenskan. Timrå ledde i båda matcherna men tappade. Värst i Gävle där Timrå ledde med 1-5 men tappade till förlust 8-6. Då var det också ganska likartade lag mot de som är nu med skillnaden att Timrås form är betydligt bättre nu. Brynäs hade då precis som nu med sig t ex Jens Lööke (97) som gjort fyra mål i SHL och som spelade JVM denna säsong.

Jag siktar på att ta mig ner till Nyköping i påsk. Det kommer erbjudas fantastiska matcher.


Permalänk

J18: Högdramatisk seger i första kvarten

J18-SM: Timrå IK – AIK 4 – 3 str

Mål: 0-1 Nicklas Sjölund 1 03:14
1-1 Jesper Wiberg 2 (Pettersson 2) 11:47
1-2 Max Lindholm 1 (Erlingcarl 1, Stolpe 1) 24:18
2-2 Marcus Hardegård 3 (Fällman 1, Erenrot 3) 39:11
3-2 Jonathan Dahlén 2 (Hardegård 4, Pettersson 3) 42:38
3-3 Anuwat Körner 1 (Lindholm 1, Erlingcarl 2) 58:21
Straff: Elias Pettersson 3

Skott: 43 – 38

Mycket folk kom för att se Timrås J18 i kväll, hela 758 betalande åskådare fanns på plats och de gick inte hem besvikna efter en underhållande, jämn och dramatisk match.

Kanske var det all publik som gjorde Timrå nervösa från start. Jag tycker nämligen att Timrå inte kom ut med samma självsäkra spel jag annars tycker man visat upp på senare tid. Kanske var det nervositet.

AIK dominerade första minuterna och tog också ledningen. Det var backen Nicklas Sjölund (97) som rann igenom och lyckades peta in pucken under Victor Öjdal (97) i Timråmålet på något sätt. Jag såg inte hur den gick in och inte huvuddomaren heller som först dömde bort målet men efter snack med linjedomarna ändrade han sig och dömde mål. Timrå protesterade inte särskilt mycket, vilket talar för att det var rätt beslut.

Timrå såg fortsatt tveksamma ut även efter målet men Jesper Wiberg (97) var i alla fall beslutsam. Han fick pucken med fart i mittzon, åkte förbi backarna och tryckte upp en handledare i krysset till 1-1.

Timrå avslutade första perioden bra och började också den andra bra där man bl a hade starkt tryck i power play. Duktige AIK-målvakten Rasmus Hedström (97) stod där för några bra räddningar. AIK lyckades sedan återta ledningen i en kontring där Max Lindholm (97) avslutade själv i två mot en.

Timrå kvitterade i slutet av perioden. Detta efter att AIK såg ut att ta över spelet. Marcus Hardegård (97) fick dock fina ytor att söka skott i anfallszon och när han skjöt så small det till i första krysset. Hardegård är Timrås ledande back på de flesta sätt och kan vara på väg mot något stort. Han har både fysiken och offensiven, inte minst genom ett bra skott. Han var en av isens stora giganter i denna match.

I den tredje perioden öppnades spelet mer men även den tredje var precis som alla andra perioder i matchen jämn. Det skilde ytterst lite mellan lagen. Det som var extra kul var alla tekniskt skickliga spelare på isen. I AIK var spelare som Max Lindholm, Leo Stolpe (97), Jesper Bratt (98) och Alexander Nylander (98) mycket påhittiga och lägg till det några följsamma backar.

I Timrå kunde man efter att AIK varit för många spelare sätta upp ett power play med Anton Kalte (97), Marcus Sirén (97), Jonathan Dahlén (97) och Elias Pettersson (98). Åsså Hardegård förstås. Kalte vann varenda PP-tekning klockrent och femman satte ett ordentligt tryck med bra passningsspel och rörlighet. Slutligen hittade Hardegård in till Dahlén i slottet som vände upp och skickade in ett snabbt handledsskott i nät.

Timrå i ledning för första gången i matchen. Timrå höll den tämligen bra och hade några bud på 4-2 också. AIK tryckte på mot slutet och lyckades också kvittera. Anuwat Körner (98) kunde i flygande anfall trycka upp 3-3 i krysset med mindre än två minuter kvar.

Att det blev kryss efter full tid kändes välförtjänt. Två mycket jämna lag där det kommer bli fortsatt tajt till helgen.

Det blev förlängning och i dessa sammanhang är det tio minuter i fyra mot fyra. Detta såg ut att trötta ut spelarna och båda coacherna gick på ganska få spelare mot slutet. Timrå var närmast att avgöra då Hardegård sköt sitt andra stolpskott i matchen.

Det blev straffläggning där Victor Öjdal klev upp stort och räddade alla tre AIK-straffarna. Det gjorde att Elias Pettersson kunde avgöra med en sällsynt läcker straff. Den finns att se via Jacob Nyströms twitter HÄR.

Totalt sett var det här bra reklam för juniorhockey. En J18-match med närmare 800 åskådare och en mycket spännande, jämn och hård match med läckerheter där till.

I Timrå är många, i stort sett alla, bra men Hardegård, Pettersson och Wiberg stack ut extra mycket. I AIK hände väldigt mycket runt Jesper Bratt i spelet.

På lördag 15.00 spelas returen i Ulriksdals ishall. Den kan ses via LiveArena också. 1-0 till Timrå i bäst av tre.


Permalänk

Öjdal nollar Färjestad igen – Timrå vidare!

J18: Färjestads BK – Timrå IK 0 – 3

Mål: 0-1 Jesper Wiberg 1 (Hardegård 3, Sundberg 2) 10:38
0-2 Elias Pettersson 2 (Kaijser 1) 31:43
0-3 Jonathan Dahlén 1 (Kalte 3) 59:21 ENG

Skott: 24 – 35

Timrå IK:s J18-lag vann även returen i Karlstad och går vidare från åttondelsfinalen utan att ha släppt in ett enda mål i den. Timrås J18 har nu dessutom elva raka segrar då man avslutade grundserien med sju raka segrar och har i slutspelet slagit både Valbo och Färjestad i två raka.

Den här matchen var inledningsvis jämn där Timrå fick första målet. Jesper Wiberg (97) styr in ett skott i power play från Marcus Hardegård (97). Ju längre matchen gick ju bättre kändes Timrå.

Färjestad skapade en del bra chanser som man prövade Victor Öjdal (97) med men framför allt jobbade Timrå bra i egen zon. Timrå hade sedan bra fart när man vände spelet och med spelare som kan skapa mycket på egen hand. Jesper Wiberg var riktigt vass i matchen där han bröt sig fram flera gånger och vann mycket närkamper.

I den andra perioden utökar Elias Pettersson (98) när han snappar upp en retur som Sebastian Kaijser (98) ordnat. Pettersson var som vanligt bra i matchen och låg bakom mycket i det offensiva spelet för Timrå.

I den tredje perioden kändes Timrås ledning trygg. Färjestad hade några chanser men både försvarsspelet och Öjdal agerade lugnt. I slutet tar Färjestad ut målvakten vilket slutar med att Jonathan Dahlén kan sticka iväg fri och sätta 0-3 i tom bur.

Dahlén som tillsammans med Marcus Sirén (97) och Simon Björnfot (97) spelade match i Örnsköldsvik, sent i går också. Dahlén och Sirén har dessutom spelat matcher fyra dagar i rad. Därför tror jag det var bra att Timrå avgjorde redan i dag och nu blir spellediga ända till torsdag.

Timrå kommer då börja hemma mot antingen Brynäs, Leksand, AIK eller Frölunda. Det är de fyra lag som placerade sig bäst i Allsvenskan och tre av dem har dessutom åkt ur med sitt J20-lag och kommer ha bra spelare att flytta ner. Det blir tufft men i den form Timrå visat över tid finns absolut chans att gå vidare.

 


Permalänk

Säsongen över för Timrås J20

JSM: Modo Hockey – Timrå IK 7 – 4:

Mål: 0-1 August Höijer 2 (Ruda 1) 11:17
0-2 Kim Brändström 1 (Björnfot 1, Ruda 2) 12:37
1-2 Linus Sandin 1 (Muzito Bagenda 1, Ekeståhl Jonsson 2) 15:14
1-3 Jonathan Dahlén 1 (Mellberg 3, Borgman 1) 18:48
2-3 Oscar Bergqvist 3 (Olofsson 1, Söderberg 1) 22:31
3-3 Linus Sandin 2 (Jakobsson 3, Öhman 2) 38:37
4-3 Victor Öhman 1 (Jakobsson 4, Olofsson 2) 44:33
5-3 Linus Sandin 3 (Jakobsson 5, Bergqvist 2) 49:40
6-3 Måns Löfroth 1 (Olofsson 3, Öhman 3) 50:55
6-4 Kim Brändström 2 (Avehag 1, Ruda 3) 55:52
7-4 Oscar Bergqvist 4 (Flood 2) 58:17 ENG

Skott: 33 – 27

Modo vidare med 2-0 i matcher.

Det är bara att lyfta på hatten för Modos offensiva spel. Den rörelse och kreativitet de har klarade Timrå helt enkelt inte av att stå emot. Timrå börjar dock riktigt bra i båda matcherna men svackorna blir för jobbiga och Modo är då för effektiva för att inte ta vara på tillräckligt många chanser. När Timrå måste fram i tredje blir man överkörda åt andra hållet i båda matcherna.

Det som specifikt går fel i kväll är att man tar två klumpiga utvisningar i början av den andra perioden. Fram till dess hade Timrå grepp om matchen samt ledning med 1-3. 2-3 kom i fem mot tre och Modos offensiv väcktes av power play-tiden och det tog lång tid för Timrå att rida ut stormen. När Timrå väl gjort det har man några kanonchanser till 2-4 men alldeles i slutet av den andra perioden vänder Modo och kvitterar.

Modo tar sedan ledningen tidigt i tredje och efter det rusar Timrå borta sig och Modo gör några snabba mål och avgör matchen. Timrå ger det ändå chans och plockar ut Adam Ohre (95) för att spela sex mot fem redan med sex och en halv minut kvar. Det leder till Timråtryck och en reducering men slutligen satte Modo en sjunde kasse i tom bur.

Nu är det färdigspelat för den här säsongen. Bäst i dagens match är tveklöst backparet Andreas Borgman (95) och Filip Lander (95). Även övriga backar gör bra ifrån sig. Framåt var Jesper Ruda (96) och Kim Brändström (95) bäst. Rudas assist till Höijers 0-1 var Timrås snyggaste aktion under matchen. Bra avslut av Höijer också.

Denna förlust innebär också att Timrås 95-kull gjort sitt i juniorlagen. Kvar ända in var Adam Ohre, Andreas Borgman, Filip Lander, Oskar Brändström, Martin Mellberg, August Höijer och Kim Brändström. Några kommer nog få chansen i A-laget nästa säsong medan övriga kommer bli tvingade att söka sig vidare i karriären. Jag tycker att kullen varit hårt jobbande och de har tagit sig igenom många motgångar och förändringar i klubben under dessa år. Det är bra karaktär på spelarna och de har verkligen spelat med hjärta. Jag önskar dem all lycka till!

Totalt tycker jag att Timrås J20 kan vara stolta över säsongen. Jag tycker de gör det man kan förvänta av laget. Det fanns fem lag som var bättre under hösten och under våren spelar man fantastiskt bra och hade man fått en annan motståndare hade man kunnat ta sig åtminstone ett steg längre.

Det har också hänt mycket under säsongen. I början av säsongen var man ett defensivt lag som hade svårt att göra mål men fick en allt bättre offensiv och var riktigt målrika i slutet av säsongen med bra special teams. Målvaktsspelet har genomgående varit bra. Laget var framför allt under våren mycket underhållande att titta på. Jag har njutit av många bra matcher.

Individuellt har många spelare utvecklats mycket och man har haft fyra spelare i landslagsspel (fem med Borgman). Sex spelare (exkl. Borgman och de som inte fått istid) har fått testa spel i Hockeyallsvenskan och fler ser redo ut för det inför nästa säsong.

Det totala betyget på säsongen blir en stark trea av fem.


Permalänk

J18: Timrå vann rond 1 i klar stil

J18-SM: Timrå IK – Färjestads BK 5 – 0:

Mål: 1-0 Axel Sundberg 2 (Erenrot 2, Henriksson 3) 05:08
2-0 Filip Fällman 1 (Björnfot 1) 19:25
3-0 Sebastian Kaijser 2 (Wiberg 3, Hardegård 2) 24:22
4-0 Sebastian Kaijser 3 (Wiberg 4) 27:43
5-0 Albin Erlandsson 2 (Björkman 2, Björnfot 2) 53:17

Skott: 31 – 20

Det var aldrig något snack i den första åttondelsfinalen för Timrås J18-lag. Timrå dominerade matchen från start till slut. Siffrorna var talande för matchbilden och det hade kunnat bli större skillnad i mål än så här.

Det i sig var för mig något överraskande och imponerande. Timrå spelade med mycket självförtroende och det var andra formationer än de vanligaste poängmakarna som fick spela avgörande roll dessutom.

I den första perioden tryckte Axel Sundberg (98) upp en puck i krysset bakom Andreas Kåberg (97) i FBK-kassen till 1-0. Detta efter ca fem minuters spel där Timrå klart fört spelet.

2-0 kom i slutet av perioden och var riktigt vackert. Simon Björnfot (97) slog en lång och fin passning som Filip Fällman (97) gör en av säsongens vackraste puckmottagningar på. Han tar emot pucken mellan två backar och snurrar samtidigt kroppen och skarvar pucken till sig, får på en halv sekund flera meter till godo på backarna och drar sedan målvakten i friläget. Ett riktigt konstmål.

I den andra perioden satte Sebastian Kaijser (98) två fria lägen. Kaijsers genombrottskraft och fart lovar gott. Han tar alltid den närmaste vägen och vinner ofta duellen mot sin back. I den tredje perioden fastställde Albin Erlandsson (98) 5-0 på en fin passning av Anton Björkman (98).

Jag tycker förvisso att mer erfarna spelare som Jonathan Dahlén (97), Elias Pettersson (98), Jesper Wiberg (97) m fl var bra i matchen men jag tror det var bra för laget att det var andra som fick stå för de avgörande insatserna den här gången. Victor Öjdal (97) såg stabil ut i kassen också. Han var inte så ofta testad men när han var det klarade han det bra.

Nu ska det bli intressant vad som händer i Karlstad i helgen. Trots dagens klara seger är det svårt att spekulera. I morgon spelar J20-laget i Modo och lär ha med ganska många från J18-laget där. På lördag spelas både match två i Karlstad och en eventuell match tre i J20-serien i Ö-vik. Färjestads J20 spelar däremot hemma i helgen skulle kunna använda spelare som Kylington, Eriksson Ek och Asplund även i J18-laget om de vill.


Permalänk

Modos effektivitet avgjorde första matchen

JSM: Timrå IK – Modo Hockey 4 – 8

Mål: 1-0 Elias Pettersson 1 (Mellberg 1, Dahlén 1) 06:16
1-1 Oscar Bergqvist 1 (Jakobsson 1) 09:35
2-1 Andreas Modin 1 (Nyström 1) 16:12
2-2 Kristian Jakobsson 1 (Sandin 1) 20:23
2-3 Carl Grundström 1 (Runesson 1, Ullman 1) 26:19
3-3 August Höijer 1 (Mellberg 2, Wiberg 1) 34:54
3-4 Victor Olofsson 1 (Öhman 1, Bergqvist 1) 42:10
4-4 Marcus Sirén 1 (E.Pettersson 1, Bergström 1) 43:57
4-5 Oscar Bergqvist 2 (Ekeståhl Jonsson 1, Jakobsson 2) 49:47
4-6 Victor Olofsson 2 (Flood 1) 52:54
4-7 Carl Grundström 2 (Runesson 2) 54:06
4-8 Lukas Ekeståhl Jonsson 1 (Ottosson 1, Lindgren 1) 58:39

Skott: 44 – 38

Det blev till slut ganska stora siffror när Timrå föll i den första matchen men matchbilden vittnade om något annat. Jag tycker Timrå gör en bra match där den första perioden nog var den bästa juniorperiod jag sett i E.ON Arena på hela säsongen. Detta inför 528 betalande åskådare.

Man ska komma ihåg att Timrå möter ett väldigt bra lag i Modo som framför allt har en extremt bra offensiv. De har ”förstafemma-spelare” i alla fyra formationer och blir väldigt tunga att hantera när de kommer med fart.

Timrå jobbade riktigt bra defensivt i den första perioden och hade själv väldigt bra passningsspel och bra fart i sin offensiv. Man gick verkligen för det och många spelare spelade på toppen av sin förmåga. Timrå vann första perioden med 2-1 och hade 19-7 i skott.

Målen gjordes av Elias Pettersson (98) och Andreas Modin (96). Pettersson hittade krysset i power play. Han var riktigt bra i den här matchen, Elias. Det syns ännu tydligare hur smart han är när nivån blir hög. Modin var också bra. Han och Anton Nyström (96) jobbade hårt hela matchen och det var Nyström som stal pucken i anfallszon och serverade Modin vid 2-1.

Innan det hade Modo kvitterat till 1-1 i ett mål som kom från ingenstans. Det var Kristian Jakobsson (96) som hittade en fri Oscar Bergqvist (95) som avslutade kliniskt med en backhand i nättaket. Så kom många av Modos mål till. Det gjorde mycket av lite och fick deras forward lite ytor så var avsluten riktigt bra.

Jag kan inte påstå att Adam Ohre (95) överlag gör en svag insats i mål trots att han släpper in åtta mål. Det mesta som mötte honom var svåra skott. Däremot stod han inte på huvudet som han kanske måste göra om Modo ska slås.

I den andra perioden startar Timrå svagt och Modo är inte sena att utnyttja det. Kristian Jakobsson trampar runt ett stillastående Timråförsvar och kvitterade redan i första bytet och några minuter senare styrde Carl Grundström (97) in 2-3 efter ett längre anfall.

Efter det blev Timrå mer ett jagande lag och då kunde Modo på ett annat sätt komma med fart i sina anfall. Timrå kvitterade två gånger men återtog aldrig ledningen.

Målen gjordes av August Höijer (95) som sköt ett skott som gick på Modomålvakten Emil Hedmans (97) axel rakt upp och sedan rakt ner innanför mållinjen. 4-4 var ett otroligt vackert mål där först Jonathan Dahlén (97) och Elias Pettersson efter ett fantastiskt klapp-klapp-spel satte upp Tim Frölander (96) som sköt över. I andra situationen sätter Pettersson upp Marcus Sirén som smäller till direkt i första krysset från höger tekningscirkel.

Modo fortsatte dock att vara effektiva och efter att Oscar Bergqvist fri framför mål satt sitt andra till 4-5 började Timrå chansa mer och då kunde Modo rinna iväg målmässigt. Snyggast var Erik Floods (96) långa passning som Victor Olofsson (95) likt en varm kniv skär genom smör kunde åka sig fri mellan Timrås backar och avsluta tvärsäkert till 4-6. Grymt snyggt mål!

Timrå visade trots allt att man långa stunder kan hålla sig jämna med Modo. Jag tycker också att många spelare visade att man hade en växel till. Marcus Sirén (97) var tillbaka i landslagsform. Jag ger högst betyg till honom, Elias Pettersson, Nyström och Modin för deras insats. Det var annars överlag inget fel på arbetsinsatsen hos någon spelare. Jag vill också nämna Theo Bergström (97) som en positiv överraskning.

Nu behövs dock ytterligare en växel då serien vänder till Örnsköldsvik på fredag. Framför allt behöver man tajta till mer i det defensiva och uppoffrande arbetet. Timrå behöver även ha en näst intill omöjligt bra målvaktsinsats. Kan Timrå ge sig en ledning att spela på långt in i matchen finns chans att ta den till en tredje och avgörande match till att börja med.

Det mesta talar dock så klart för Modo.


Permalänk

Tankar inför JSM

Dags för JSM!

Timrå IK fick som väntat möta Modo. Det blir lite trist det där systemet på det sättet att geografin får så stor betydelse. Lagen väljer ofta motstånd efter kortast resväg. Med det sagt är det alltid kul med länsderby, även på juniornivå.

Timrå har ju dessutom ett intressant läge då ett gäng skickliga spelare är tillräckligt unga och tillräckligt bra för att göra stor skillnad både i J20- som J18-laget. Det ska bli spännande att se hur dessa matchas. Det är ju alltså så att spelare födda 1997 och senare är tillgängliga även i J18-laget.

Just J18-laget har därav kanske ännu större chans än J20-laget att gå riktigt långt. När Timrås J18 har alla sina bästa spelare finns exempelvis fem juniorlandslagsmeriterade spelare med i laget. Till det är jag i alla fall nöjd med både 97- och 98-intaget i stort. Jag tycker de känns starkare än föregångarna. I slutspelet tror jag t ex att kraftfulla forwards som Axel Sundberg (98) och Sebastian Kaijser (98) kommer kunna skapa mycket oreda.

Däremot inte sagt att Färjestads J18 blir en mumsbit för Timrås dito i åttondelen. De har många riktigt starka kullar på gång och kan ju t ex sätta ner SHL-mässiga b-juniorer om de skulle vilja.

I det här inlägget tänkte jag fokusera lite extra på J20:s åttondeler och lite hur jag bedömer lagens chanser:

Modo Hockey – Timrå IK

Poängbästa spelare:

Modo:
1. Linus Sandin (96), fw – 37 matcher – 47 poäng (24+23)
2. Axel Ottosson (96), fw – 37 matcher – 44 poäng (18+26)
3. Lukas Ekeståhl Jonsson (96), b – 41 matcher – 44 poäng (6+38)

Målvakt: Emil Hedman (97) – 22 matcher – 92,1%

 Timrå:
1. Jonathan Dahlén (97), fw – 40 matcher – 50 poäng (25+25)
2. Martin Mellberg (95), fw – 41 matcher – 41 poäng (17+24)
3. Jesper Wiberg (97), fw – 43 matcher – 29 poäng (18+11)

Målvakt: Adam Ohre (95) – 26 matcher – 92,3%

Tittar vi på Modos laguppställning i SHL-kvalet så återfinns där faktiskt bara en enda junior (Adrian Kempe) i truppen i den första matchen. Det talar för att det blir ett starkt Modolag i JSM med bl a Victor Olofsson (95) som ju avslutade med Timrås A-lag. I övrigt vimlar det av namnkunniga juniorer där min kanske största favorit är Carl Grundström (97). En kraftfull och tekniskt skicklig forward med NHL-potential på sikt, om du frågar mig. Modo får faktiskt mitt guldtips.

Jag vill ändå hävda att Timrå har chans att slå ut Modo. Det kommer dock krävas att flera spelare spelar sin absolut bästa ishockey. Jag tror främst de äldre J20-spelarna blir viktiga. Jag tänker på killar som bröderna Brändström, Filip Lander, Andreas Borgman, Martin Mellberg och Anton Nyström m fl. De måste leda laget med det de är bra på. Sedan finns ju yngre spelare med god förmåga att kliva fram och avgöra matcher och göra viktiga mål. Målvakten Adam Ohre blir så klart mycket viktig också. Det blir lite av ett eldprov nu får många Timråspelare. Vinner de inte ska de i alla fall ha givit dem en jäkla match.

Tips: Modo.

***

Linköpings HC – AIK

Poängbästa spelare:

Linköping:
1. Daniel Håkansson (96), fw – 44 matcher – 36 poäng (20+16)
2. Petter Hansson (96), b – 38 matcher – 34 poäng (15+19)
3. Erik Brissle (96), fw – 45 matcher – 33 poäng (9+24)

Målvakt: Erik Källgren (96) – 34 matcher – 93,6%

AIK:
1. Jesper Bratt (98), fw – 39 matcher – 40 poäng (17+23)
2. Alexander Nylander (98), fw – 42 matcher – 40 poäng (15+25)
3. Felix Fjällkeborn (96), fw – 45 matcher – 27 poäng (9+18)

Målvakt: Victor Forslund (96) – 22 matcher – 89,8%

Linköping är kanske Modos främst utmanare. De har en väldigt stark 96-kull och de har ett riktigt bra defensivt spel. De vann Top 10-serien och är svåra att göra mål på, både tack vare defensiven men även en duktig målvakt. De möter sin motsats i ett ganska underhållande AIK men som läckt ett såll bakåt hela säsongen. AIK leds av två mycket spännande 16-åriga supertalanger framåt.

Tips: Linköping.

***

Skellefteå AIK – Luleå HF

Poängbästa spelare:

Skellefteå:
1. Jacob Andersson (95), b – 45 matcher – 45 poäng (12+33)
2. Anton Öhman (95), b – 35 matcher – 43 poäng (15+28)
3. Elias Edström (95), fw – 42 matcher – 40 poäng (14+26)

Målvakt: Jesper Eriksson (96) – 21 matcher – 88,8%

Luleå:
1. Einar Emanuelsson (97), fw – 34 matcher – 29 poäng (14+15)
2. Oscar Nord (96), fw – 45 matcher – 28 poäng (16+12)
3. Anthon Eriksson (95), fw – 32 matcher – 25 poäng (14+11)

Målvakt: Christoffer Rifalk (96) – 26 matcher – 91,8%

Jag tror inget av dessa lag har med den slutliga guldstriden att göra. Skellefteå har absolut ett okej lag och har haft bra utveckling på många spelare men jag tycker spetsen saknas alternativt spelar senior-SM. Däremot är backsidan fenomenalt bra, framför allt offensivt. Luleå har bra kullar men får inte riktigt till det på J20-nivå. De har haft en del skadebekymmer men jag tycker utvecklingen på en del spelare inte varit som förväntat heller. Även Luleå har starka juniorer som är upptagna med A-laget.

Tips: Skellefteå.

***

Djurgårdens IF – VIK Västerås HK

Poängbästa spelare:

Djurgården:
1. Daniel Bernhardt (96), fw – 44 matcher – 61 poäng (26+35)
2. Lukas Vejdemo (96), fw – 34 matcher – 48 poäng (23+35)
3. Jonathan Davidsson (97), fw – 39 matcher – 45 poäng (17+28)

Målvakt: Robin Jensen (96) – 30 matcher – 91,4%

Västerås:
1. Christopher Mastomäki (96), fw – 38 matcher – 41 poäng (16+21)
2. Lukas Zetterberg (97), fw – 43 matcher – 36 poäng (14+22)
3. Alexander Nilsson Lindelöf (96) , b/fw – 44 matcher – 35 poäng (11+24)

Målvakt: Anders Olsson (96) – 31 matcher – 89,2%

Djurgården har en otroligt poängstark förstaformation och har varit starka framåt hela säsongen. Att A-laget spelat klart gör att de kan få in några SHL-backar vilket gör att jag tror att Djurgården kan bli att räkna i den absoluta medaljstriden. Västerås har ett bra lag och gör ett bra jobb som långvarig allsvensk förening. Deras spets är riktigt bra och de kommer kunna spela in en rad av dem i A-laget framöver.

Tips: Djurgården.

***

Rögle BK – IF Malmö Redhawks

Poängbästa spelare:

Rögle:
1. Ludvig Elvenes (96), fw – 45 matcher – 45 poäng (20+25)
2.Erik Santesson (96), fw – 45 matcher – 44 poäng (17+27)
3. Filip Karlsson (96), fw – 33 matcher – 34 poäng (15+19)

Målvakt: William Silwerfeldt Öhman (95) – 25 matcher – 91,8%

Malmö:
1. Malte Sjögren (96), fw – 43 matcher – 21 poäng (8+13)
2. Damien Riat (97), fw – 40 matcher – 14 poäng (7+7)
3. Agust Wendt (95), fw – 40 matcher – 14 poäng (4+10)

Målvakt: Andreas Ljunggren (95) – 44 matcher – 91,1%

Inget lag som har i den absolut medaljstriden att göra. Den nya generationen Elvenes imponerade på mig i U19-landslaget och är en underhållande spelare. Rögle har i många år gjort ett bra jobb på juniorsidan och får fram A-lagsspelare. Malmö har haft det tuffare och har nu satsat på många utländska juniorer där främst schweizarna varit mest underhållande. Här ska Rögle vara klart starkare, sett på förhand.

Tips: Rögle

***

Örebro HK – Frölunda HC

Poängbästa spelare:

Örebro:
1. Kalle Jellvert (95), fw – 40 matcher – 51 poäng (25+26)
2. Rasmus Fyrpihl (95), fw – 35 matcher – 44 poäng (20+24)
3. Lukas Vopelka (96), fw – 31 matcher – 36 poäng (14+22)

Målvakt: Daniel Marmenlind (97) – 26 matcher – 92,3%

Frölunda:
1. Pierre Engvall (96), fw – 38 matcher – 51 poäng (17+34)
2. David Stenbacka (95), fw – 45 matcher – 38 poäng (12+26)
3. Christoffer Ehn (96), fw – 40 matcher – 36 poäng (12+24)

Målvakt: Fredrik Bergvik (95) – 27 matcher – 91,2%

Höstens skräll mot höstens flopp. Våren har dock gett annat utslag. Frölunda dominerade fortsättningsserien och blir nu riktigt farliga i slutspelet. Örebro har ett bra lag men levde också länge på bra spets. Skulle jag välja en forward som säsongens bästa i ligan skulle jag ta Rasmus Fyrpihl. Hans tuffhet, fart, energi och offensiva sklicklighet har betytt mycket för Örebro. Nu spelar han dock SHL-kval med Vita Hästen.

Tips: Frölunda

***

Färjestad BK – Leksands IF

Poängbästa spelare:

Färjestad:
1. Victor Ejdsell (95), fw – 37 matcher – 39 poäng (18+21)
2. August Gunnarsson (96), fw – 41 matcher – 34 poäng (14+20)
3. Joel Eriksson Ek (97), fw – 25 matcher – 32 poäng (21+11)

Målvakt: Adam Werner (97) – 28 matcher – 90,6%

Leksand:
1. Carl Ericson (96), fw – 43 matcher – 42 poäng (16+26)
2. Fredrik Forsberg (96), fw – 36 matcher – 36 poäng (19+17)
3. Tom Mäkitalo (95), fw – 41 matcher – 35 poäng (12+23)

Målvakt: Victor Scherrieble (95) – 33 matcher – 90,9%

Det här är nog den mest svårtippade serien. Färjestad har vassare spets med sina supertalanger som slagit sig in i SHL och nu är tillgängliga men jag gillar Leksands bredd bättre. Leksand har mer av varje spelartyp samt ett väldigt bra grundspel. Jag tror faktiskt Leksand tar det men det blir hårt.

Tips: Leksand.

***

HV71 – Brynäs IF

Poängbästa spelare:

HV71:
1. Filip Ahl (97), fw – 34 matcher – 42 poäng (20+22)
2. Kevin Stenlund (96), fw – 36 matcher – 36 poäng (14+22)
3. Tobias Dyk (95), fw – 43 matcher – 32 poäng (21+11)

Målvakt: Adam Schultz (95) – 39 matcher – 91,0%

Brynäs:
1. Johannes Nilsson (95), fw – 39 matcher – 35 poäng (14+21)
2. Marcus Lindblom (95), fw – 42 matcher – 32 poäng (8+24)
3. Linus Ölund (97), fw – 41 matcher – 26 poäng (15+11)

Målvakt: Felix Sandström (97) – 14 matcher – 90,7%

Ny stentuff och svårtippad serie. HV71 har två raka SM-guld men kommer troligtvis inte räcka till medaljstrid denna säsong. Nu möter de ett Brynäs med många duktiga spelare när de har alla de bästa med. Jag hade nog tippat Brynäs här men nu har de dock hela sex juniorer med i A-laget som spelar slutspel, vilket kommer göra det svårt för J20-laget att slå ut HV71. HV71 har i sin tur tre junior i A-laget förvisso.

Tips: HV71.


Permalänk

J18: Timrå vidare till åttondelsfinal

J18-SM: Timrå IK – Valbo HC 4-2

Mål: 1-0 Marcus Hardegård 2 (Sirén 1, Bergström 2) 09:13
1-1 Jonas Jonsson 1 (Sarlind 2) 19:54
2-1 Anton Björkman 1 (Henriksson 1) 28:30
3-1 Axel Sundberg 1 (Henriksson 2, Hardegård 1) 34:03
3-2 Johannes Kinnvall 1 (Sarlind 3, Qvist 1) 52:01
4-2 Elias Pettersson 1 (Dahlén 1, Erlandsson 1) 55:43

Skott: 45 – 18

Timrå IK vidare med 2-0 i matcher.

Jag måste säga att Valbo överraskar på mig. De är ett intensivt och hårt jobbande lag som verkligen kör i alla lägen och spelar med passion. Även om Timrå för den här matchen klart och är det klart skickligare laget får de under den första halvan av matchen oväntat svårt att göra det då Valbo ligger på så pass mycket.

Timrå får till viss del problem eftersom man inte spelar tillräckligt ödmjukt. Timrå spelar inte pucken tillräckligt snabbt och när man gör det kan det var onödigt svåra passningar samt att många spelare uppträder väl målhungrigt emellanåt. Det blir många individuella nummer, vilket gör det lättare för Valbo att försvara sig.

I den första perioden tar Timrå ledningen i power play. Det är Marcus Hardegård (97) som åter luftar sin bössa med ett slagskott i krysset. Mot slutet av perioden drar Valbos Hampus Larsson (97) på sig ett matchstraff för en ful tackling i ryggen bara någon meter från sargen på Timrås Viktor Johansson (97). Det fanns ingen anledning för Larsson att gå in så hårt i den situationen.

Timrå slarvar dock till det i sitt fem minuter långa power play och den första perioden avslutas med att Valbo kvitterar shorthanded med sex sekunder kvar av perioden. Det är Filip Sarlind (98) och Jonas Jonsson (97) som kommer två mot noll mot Victor Öjdal (97) i Timråkassen. Sarlind spelar Jonsson som trycker till direkt och i mål. Sarlind var en finurlig liten spelare som skapade mycket i matchen.

I den andra perioden är spelet lite jämnare första halvan av den men ju längre den går ju mer tar Timrå över. Valbos målvakt Dennis Kleen (98) gör en riktigt bra match och räddar många kvalificerade Timrålägen genom hela matchen.

Timrå gör två mål i den andra perioden. Det första gör den f d Valbospelaren Anton Björkman (98). Han får öppet mål efter en sargretur. Detta efter ett långt anfall. Assist till målet ges för övrigt till Timrås andra f d Valbospelare i Tim Henriksson (98). Han får också assist på 3-1. Ett mål som främst är en fin prestation av högerfattade Axel Sundberg (98) som kliver förbi en back och trycker dit ett skott stolpe in från vänster tekningscirkel.

I den tredje perioden dominerar Timrå puckinnehavet mer tydligt än tidigare. Valbo orkar inte spela med samma energi och får mest försvara sig. De jobbar dock bra framför sin storspelande målvakt. Det är faktiskt Valbo som gör periodens första mål trots att Timrå bränt mängder av klara chanser. Valbo sticker upp emellanåt men det blir korta anfall. Vid reduceringen till 3-2 får de dock fast Timrå länge och till slut kan lagkaptenen Johannes Kinnvall (97) sätta 3-2 bakom Öjdal från utanför slottet.

Timrå får några minuter senare ett power play som Elias Pettersson kapitaliserar på. Han frispelar Albin Erlandsson (98) som i sin tur snyggt släpper vidare till Jonathan Dahlén (97) som försöker runda Kleen men misslyckas. Pettersson kan dock sätta returen.

Allt som allt tycker jag inte Timrås J18 gör någon stor insats men det räckte till att vinna andra raka matchen och kvalificera sig till nästa steg. Valbo ska ha heder för sin insats som jobbade hårt in i det sista.


Permalänk

Två nya segrar för Timrås juniorer

J20: Timrå IK – Mora IK 4 – 1

Mål: 0-1 Gabriel Erkers 3 (Karlström 2, Andersson 1) 04:28
1-1 Anton Avehag 6 (Nyström 18, Modin 9) 07:24
2-1 Martin Mellberg 15 (Borgman 2, Lander 15) 19:50
3-1 Jesper Ruda 8 (Dahlén 25, Modin 10) 36:59
4-1 Martin Mellberg 16 (Nyström 19, Avehag 9) 41:23

Skott: 49 – 25

J18: Timrå IK – Örebro HK 5 – 0

Mål: 1-0 Theo Bergström 3 (Björnfot 6, Johansson 19) 01:01
2-0 Anton Kalte 3 (Johansson 20, Sirén 3) 45:34
3-0 Elias Pettersson 30 (Hardegård 16, Sirén 4) 48:14
4-0 Elias Pettersson 31 50:34
5-0 Axel Sundberg 13 (Landin 13) 52:03

Skott: 35 – 21

I dag fick jag se juniorhockey för femte dagen i rad i E.ON Arena. Det är fem dagar med sex matcher och det är sex raka segrar. 18 av 18 poäng. Helt otroligt!

Det ger att vi har både J20 och J18 i slutspel. J20-laget har två omgångar kvar, närmast hemma mot Södertälje på tisdag. J18-laget har däremot spelat klart sin serie. En serie där man slutar på en femte plats. På torsdag inleds J18-slutspelet för Timrå med 16-delsfinaler. Timrå fick inte, som jag förutspådde, Sundsvall utan istället Valbo. Timrå startar på bortaplan. Sundsvall får istället möta Skellefteå med start redan på tisdag.

Gällande dagens matcher såg jag enbart J20-matchen i sin helhet som jag kommenterade. Det var ingen jättematch. Timrå mötte ett sedan länge avsågat Mora på sista plats i tabellen. Timrå spelade runt på tre kedjor, hade bara två b-juniorer med och vann utan större bekymmer. Anton Nyström (96) och Martin Mellberg (95) stack ut mest, tycker jag.

J18-matchen såg jag två perioder av samtidigt som jag tittade på den allsvenska finalen. Även J18-matchen kändes något avslagen då det var ett avsågat lag som kom på besök. Jag tycker det var kul att se Oscar Haeggström (98) i mål som ju också fick hålla nollan.

I den tredje perioden gjorde Elias Pettersson (98) två mål vilket fastställde honom till mål-, assist- och poängligavinnare av J18 Allsvenskan. Han vinner poängligan hela tio poäng före tvåan som var södra seriens bästa poängplockare, Johannes Sandberg (97) från Djurgården. Elias gör 38 poäng (20+18) på 18 matcher. Det är den näst bästa noteringen någonsin sedan swehockey började med sin online-statistik 1999. Totalt under J18-säsongen har Elias 65 poäng (31+34) på 40 matcher.

I J20:s fortsättningsserie har Jonathan Dahlén (97) tre poäng till godo på tvåan Pierre Engvall (96) från Frölunda inför de två sista omgångarna. Dahlén står på 28 poäng (14+14) på 16 matcher.

Totalt under säsongen har Dahlén 49 poäng (24+25) på 39 matcher. Tvåa i Timrå är Martin Mellberg (95) med 40 poäng (16+24) på 39 matcher.


Permalänk

J18 klart för slutspel efter sjätte raka

J18: Timrå IK – Skellefteå AIK 6-3

Mål: 1-0 Anton Björkman 15 (Henriksson 7, Sirén 2) 03:46
1-1 John Lackdal 13 (Wingerli 12, Stenlund 17) 18:37
2-1 Jonathan Dahlén 7 (Pettersson 33) 21:23
2-2 Filip Berglund 5 (Holmqvist 6) 22:30
3-2 Jonathan Dahlén 8 (Pettersson 34) 23:05
4-2 Simon Björnfot 1 (Kalte 3) 33:07
5-2 Elias Pettersson 28 (Johansson 17, Landin 13) 34:10
6-2 Elias Pettersson 29 (Johansson 18, Dahlén 6) 51:04
6-3 Linus Lindström 17 (Kempainen 6) 55:20

Skott: 27 – 33

Då Luleå förlorade sin match i dag och då Timrå samtidigt tog full pott på Skellefteå stod det klart att Timrås J18-lag lyckas ta sig till slutspel, något som såg nästan omöjligt ut för ett antal omgångar sedan.

Sex raka segrar kan dock göra mycket. Siffrorna 10-3 mot Färjestad, 6-3 mot Björklöven, 11-1 mot Västerås, 3-2 mot Leksand, 4-2 mot Luleå och 6-3 mot Skellefteå på de sex matcherna är inget annat än mycket imponerande!

Den här matchen var på förhand mycket tuff. Skellefteå kom med ett starkt lag, vilket förvisso Timrå också ställde upp med. Timrås bästa spelare har dock spelat väldigt många matcher på sistone och jag var orolig för en reaktion.

Timrå fick dock en drömstart då Anton Björkman (98) styrde in Tim Henrikssons (98) skott. Skellefteå hade dock den största delen av spelet i den första perioden och lyckades också kvittera i slutet av den.

I inledningen av den andra perioden fick Skellefteå power play och pressade hårt. Då vinner Elias Pettersson (98) en puck samtidigt som Jonathan Dahlén (97) rusar framåt. Pettersson lobbar pucken över Skellefteåspelarna och Dahlén kastar sig fram, stoppar pucken vid offensiva blå, reser sig snabbt och åker sig fri. I friläget missar han skottet men sätter sin egen retur. Ett mycket läckert mål!

Timrå hinner sedan bara bli fulltaliga igen innan Skellefteå kvitterar. Filip Berglund (98) skjuter ett skott som styrs på en Timråback och i mål. Inget att göra för Victor Öjdal (97) i Timråmålet. En avgörande sekvens i matchen anser jag är att Timrå direkt igen kan ta ledningen. Inte helt oväntat är det ett mål som görs av Jonathan Dahlén, framspelad av Elias Pettersson. Dahlén trycker dit från slottet i fritt läge.

Timrå tar sedan över matchen i den andra perioden. Backen Simon Björnfot (97) var bra i matchen och han satte 4-2 snyggt efter att ha rundat kassen och hittat in med ett skott från snäv vinkel. Elias Pettersson tryckte sedan dit både 5-2 i slutet av andra perioden och sedan 6-2 i den tredje perioden. Det sistnämnda var en vacker upprullning där Dahlén och Viktor Johansson (97) satte upp honom ren i slottet.

Många är bra i Timrå, nästan alla. Spelare som jag tycker sticker ut extra i matchen från Timrås sida är Pettersson, Dahlén, Johansson, Björnfot, tekniske backen Algot Landin (99) och tuffe forwarden Axel Sundberg (98).

I morgon väntar Örebro hemma i sista seriematchen och sedan kan det faktiskt bli så att man får möta Sundsvall Hockey i första slutspelsrundan som vinner norra fortsättningsserien under.