Permalänk

Dramatiken och publiken bättre än spelet

Timrå IK – Almtuna IS 1 – 2 sd

Mål: 0-1 Sebastian Hartmann 9 (Larsson 6, Haga 10) 01:25
1-1 PP1 Oscar Johansson 5 (Hult 17) 27:40
1-2 PP1 Victor Aronsson 5 (Rollin-Carlsson 18) 61:06.

Skott: 30 – 24

Tabell, en omgång kvar:

8. 71p (-16) HC Vita Hästen (BIK h)
————————————
9. 71p (-18) Almtuna IS (RBK h)
10. 69p (-12) Timrå IK (IKO b)
11. 68p (-16) IK Oskarshamn (TIK h)

Det krävdes några djupa andetag innan jag kunde börja skriva. Pulsen är hög hela matchen och huvudet hinner gå in och många olika scenarion innan matchen är över. Dramatiken kring Hockeyallsvenskans streck är total och den lever med in i sista omgången också.

För Timrå IK:s del blir dramatiken förvisso lite mer dämpad av kvällens resultat. Timrå IK dödade det nedersta och mest negativa strecket med den poäng man lyckades knipa ihop med övriga resultat. Att åka ner till Oskarshamn i en sista omgång där det fortfarande fanns risk för negativt kvalspel är ett scenario som känns enormt lättande att slippa.

Det är bara att minnas tillbaka till före jul för att känna sig extra tacksam över det. Timrå hade då en episod av elva nollpoängare på 13 matcher. Timrå hade då sex poäng till en 12:e plats och elva poäng upp till en åttonde plats.

Timrå IK tappade däremot i kväll greppet om den sista platsen till slutspelsserien. Precis som i tisdags blev det tung poängförlust på en tung och sen utvisning. Den här gången tycker jag dessutom den är extremt hårt dömd.

Så här ser jag på situationen:
Oscar Johansson ska ta sig ner från framför mål till ner i hörnet. Han åker alldeles vid gränsen av målgården och hans hans axel/arm tar i Almtunas målvakt, Jonas Johansson. Jonas tappar inte balansen av kontakten. Oscar har dessutom ryggen mot målvakten och blicken mot pucken som är uppe vid blålinjen. Jag kan inte tycka att Oscar medvetet tacklar Almtunas målvakt i den situationen. Jag tycker således att det är tveksamt att döma interference på den situationen, även om han stör Jonas något.

Denna utvisning får Timrå IK när det är 28 sekunder kvar av tredje perioden med 1-1 på tavlan i denna poängdramatiska match. Det är ett väldigt modigt domslut att ta.

Timrå IK klarade kryss men föll i fyra mot tre i inledningen av förlängningen.

Timrå är nu i sista omgången beroende av att både Almtuna och Vita Hästen förlorar sin hemmamatch samtidigt som Timrå tar alla tre poäng mot Oskarshamn. Timrå kan också via två poäng på Oskarshamn och noll poäng på både Vita Hästen och Almtuna ta den där sista slutspelsserieplatsen.

Almtuna möter ett Rögle hemma som inte har något att spela för och Vita Hästen möter ett BIK Karlskoga som har en extrapoäng och extra hemmamatch i slutspelsserien att spela för.

Det ska mycket till men är samtidigt inte helt omöjligt heller.

Timrå IK gör annars ingen superstor insats i kvällens match. Almtuna spelar dock bra som bortalag ska sägas. De gör det trångt och svårt för Timrå samtidigt som de matchar bra fartmässigt. Almtuna fick också en drömstart med ett tidigt ledningsmål.

Timrå krigade dock riktigt bra och det var en härlig kamp mellan lagen. Det jag kanske saknade i Timrå var i spelet framför mål där jag inte tycker man var i tillräcklig utsträckning. Timrå drev inte tillräckligt hårt på kassen i det offensiva spelet, tycker jag. Lagen skapade jämnt i antal kvalificerade målchanser och var jämna i det mesta.

Oscar Johansson blev inte bara utvisningssyndabock utan var också lagets enda målskytt då han efter bra förarbete av Andreé Hult kunde trycka dit 1-1 i power play. Oscar var inblandad i mycket och aktiv hela matchen.

Timrå var dock laget som växte något under matchen medan Almtuna såg mest trötta ut mot slutet av både andra och tredje perioden. Kryss kändes dock välförtjänt efter full tid.

Totalt sett var dramatiken och kampen bättre än själva spelet denna kväll.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 2
- Farten i benen fanns där men inte styrkan att vinna kampen framför mål i tillräcklig utsträckning. Tycker inte man tog de modigaste åkvägarna där heller i tillräckligt. Kreativiten okej och det var en rad långa anfall där man nötte sig fram på ett väldigt defensivt starkt Almtuna.

Defensiv: 4
- Timrå gör relativt få defensiva misstag. Almtuna har förvisso två ramträffar men Timrå fredade sig också bra framför Mika Norja. Till största del var man aggressiva och aktiva medan det också fanns passiva och stirriga byten. Kämparglöden mycket bra!

Power play: 3
- 33% för dagen. Bra tryck och några riktigt bra byten från Andreé Hults femma främst. Det var dock återkommande svårt att få igenom bra skott. Målen var en fin upprullning.

Box play: 3
- Även om det släpptes in ett mål i tre mot fyra var boxen oftast bra samlad och aktiv. Almtuna hade svårt att hitta bra genomspel och svårt att komma till bra lägen.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Andreé Hult (19:33) och Robin Persson (23:47).

3: Mika Norja (22 av 24), Mattias Nilsson (24:24), Daniel Öhrn (12:41), Jeremy Boyce (12:24), Victor Olofsson (16:13), Oscar Johansson (15:37), Didrik Strömberg (19:30), Jens Westin (17:54), Per Hallin (18:31), Johan Persson (17:15) och Emil Pettersson (18:04).

2: Ludvig Nilsson (14:43), Andreas Molinder (15:30), Emil Berglund (12:43), Filip Lander (05:09), Albin Carlson (21:34) och Erik Nyström (09:46).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Calle Åsell (00:00).

Stämning (1-5): 4

- 3872 åskådare och jag skulle vilja säga att klacken gör sin bästa insats för säsongen. Jag tycker det var bra tryck och stämning hela matchen. Gav bra puls till kampen och dramatiken. Mycket bra! Nu är det bara att hoppas på fler matcher!


Permalänk

Jag slutar efter säsongen

Hej alla läsare!

Jag vill förmedla att jag har bestämt mig för att sluta blogga här efter den här säsongen. Efter säsongen innebär när det sista Timrålaget (A-lag, J20 eller J18) spelat sin sista match för denna säsong. Därefter tänker jag göra något eller några avrundande/avslutande inlägg innan jag helt tackar för mig.

Anledningen till att jag kommit fram till detta beslut är helt enkelt att jag känner mig klar med bloggen. Det har växt fram länge. Jag blir inte bättre än så här helt enkelt och behöver gå vidare till andra utmaningar. Vad det skulle kunna vara har jag ingen aning om.

Jag räknade och kom fram till att jag har haft som hobby vid sidan av arbete, studier och åter arbete att analysera Timrås säsonger och matcher i textform på nätet i 14 år nu. Till det har jag haft svårt att låta bli att skriva om mycket annan ishockey än Timrå IK också. De senaste åtta åren har det skett i denna blogg och innan det på tikare.se och innan det på svenskafans.com.

Det är dock bara själva bloggen jag kommer avsluta mitt engagemang i. Jag kommer fortsatt älska sporten och Timrå IK med samma engagemang, twittra och ställa upp som kommentator etc om jag är önskad. Kanske kan också ett avslutande av bloggandet här öppna upp för mig att skriva/göra annat. Det återstår att se och det blir en senare fråga.

Nu blir det fullt fokus på den här säsongsavslutningen som känns mer spännande än på länge sett till grundseriespel för Timrå IK:s del. Jag har en försiktigt positiv känsla inför de två sista omgångarna. En sak har vi i alla fall lärt oss vid det här laget och det är att ingenting kan ta knäcken på Timrå IK.

Vi hittar alltid ett sätt att leva.


Permalänk

Alla till E.ON på torsdag!

IF Björklöven – Timrå IK 2 – 1 str:

Mål: 0-1 Andreas Molinder 6 (Hallin 10, Olofsson 1) 20:55
1-1 Mats Lavander 4 (Thörnberg 8, Andersson 22) 58:25

Straff: 2-1 Lucas Sandström 13

Skott: 33 – 34 (12-10, 12-10, 6-13, 2-1, 1-0)

Tabell, två omgångar kvar:

8. 69p (-19) Almtuna IS (TIK b, RBK h)
————————————
9. 68p (-11) Timrå IK (AIS h, IKO b)
10. 68p (-16) IK Oskarshamn (IFB b, TIK h)
11. 68p (-16) HC Vita Hästen (KHK b, BIK h) 
12. 65p (-7) Asplöven HC (RBK b, MIK h)
————————————
13. 65p (-21) AIK (VIK h, MIF b)

Hur än mycket de två sena poängtappen i kväll svider så är det inget annat att göra än att knyta näven och ladda för nästa match. Den är mot Almtuna på hemmais. Timrå IK har i stort sett allt i egna händer, både gällande det övre som det nedersta strecket på den nedre halvan av Hockeyallsvenskan.

Timrå IK behöver på inget sätt skämmas för insatsen. Den var på alla sätt bättre än mot Asplöven i lördags. Det ger i alla fall hopp inför de sista rysarmatcherna.

Däremot är det så klart extremt surt att man är så nära tre poäng i matchen och borde nog ha tagit tre poäng sett till spelet också. Timrå faller främst på att man är ineffektiva i avsluten. Man borde ha haft minst 0-2 på tavlan inför de sista minuterna. Främst var det klara chanser i början av tredje som borde ha utnyttjats och som svider i minnet nu.

Timrå krigade bra i den här matchen. Timrå hade bra fart och kreativitet i spelet. Det var väl egentligen bara power play som var uppenbart dåligt.

Vill också nämna Filip Lander som gjorde sin bästa match i A-laget hittills. Anledningen till att Lander spelade var att Timrå kom till spel utan Andreas Borgman. Även Anton Wedin och John Westin saknades. Lander var överlag bra i position, kylig och företagsam med pucken. Han gjorde svåra saker enkelt. Enda plumpen var en utvisning.

Timrå gjorde 0-1 i början av den andra perioden där Victor Olofsson och Per Hallin gräver fram pucken till Andreas Molinder som sätter den med ett direktskott.

Kvitteringen kom i spel sex mot fyra med 01:35 kvar på klockan i tredje perioden. Didrik Strömberg slarvade, satte sig i svårt läge och tog en tung utvisning. Jens Westin hade läge att få pucken ur zon sedan i box play men fick inte träff på pucken. Mats Lavander kan sedermera trycka in pucken från nära håll.

I straffläggningen är Per Hallin närmast av Timrås tre skyttar. Björklöven behöver bara lägga två för att vinna. Den bonuspoängen hade kunnat ge Timrå mycket, främst gällande det nedersta strecket.

Det är bara att titta på tabellen och börja spekulera i alla möjliga scenarion för den som vill. Timrå behöver minst tre poäng för att vara säker på att undvika kval. Timrå har förvisso ingen monsterbra målskillnad men det är i alla fall tio mål på AIK. Målskillnaden gör ju också att det blir intressant gällande att plocka målvakten i slutet av matcher. Vita Hästen tappade en extra placering på det i dag t ex.

Uppåt bör det räcka för Timrå IK att ta full pott, just p g a målskillnaden mot just Vita Hästen som i så fall är de enda som skulle kunna nå samma poäng.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 3
- Timrå startade anfallen snabbt och kom med fart. Man kunde också skapa långa anfall med bra tryck. Timrå spelade kreativt men tyvärr alldeles för ineffektivt i avsluten för ett ännu högre betyg.

Defensiv: 4
- Kampen var bra över hela isen och man hjälpte varandra bra. Timrå vann mycket närkamper, var aktiva och rejäla i spelet. Timrå hjälpte också Norja bra när Björklöven skapade sina lägen.

Power play: 1
- Tryck men alldeles för långsamt och inte ett enda bra avslut på fyra minuter i spelformen.

Box play: 3
- Aktivt och aggressivt. Klarade alla fyra mot fem men släppte ett i fyra mot sex efter svårigheter att få ut pucken ur zon.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Mika Norja (31 av 32), Per Hallin (21:27), Robin Persson (24:02) och Daniel Öhrn (11:34).

3: Johan Persson (15:27), Oscar Johansson (16:27), Filip Lander (11:02), Andreas Molinder (18:38), Mattias Nilsson (25:05), Ludvig Nilsson (13:54), Jeremy Boyce (12:17), Jens Westin (17:46) och Albin Carlson (22:55).

2: Andreé Hult (20:52), Didrik Strömberg (22:52), Emil Pettersson (17:40), Victor Olofsson (15:40), Emil Berglund (10:11) och Erik Nyström (09:18).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Calle Åsell (00:00).

Stämning (1-5): 4

- 3866 i Umeå där Timrå fyllde en bortasektion. Riktigt kul att både se och höra. Björklöven har också bra hemmapublik som förde liv under matchen, inte minst när en hemmaspelare ramlade.

 


Permalänk

J18: Elias Petterssons galna form

J18: IF Björklöven – Timrå IK 3 – 6:

Mål: 0-1 Elias Pettersson 24 (Björkman 13) 01:15
0-2 Elias Pettersson 25 (Landin 10, Sundberg 10) 12:21
0-3 Albin Erlandsson 7 (Pettersson 27, Sundberg 11) 16:50
0-4 William Erenrot 11 17:05
1-4 Filip Sehlstedt 1 (Rainerson 16, Moström 8) 21:06
1-5 Axel Sundberg 12 (Johansson 14) 46:11
2-5 Simon Rodling 14 (Possler 31) 53:11
3-5 Oliver Lindgren 1 (Possler 32, Lundberg 5) 54:11
3-6 Tim Henriksson 4 58:37 ENG

Skott: 23 – 40

Jag inledde förmiddagen med att se gårdagens J18-match i repris där Timrå slår Färjestad med sensationella siffror, 10-3. Mest spektakulärt i den matchen var att Timrås Elias Pettersson (98) stod för hela fem mål och två assist, vilket är en ovanligt bra notering även på den här nivån. När jag såg den lade jag märke till att han fick ytterligare ett mål bortdömt också.

Elias är som ni kanske vet, Emils lillebror. Han är dessutom vassare än vad Emil var i samma ålder. Emil har ju däremot haft en väldigt stark utveckling, år för år, de närmaste åren efter. Elias är en ovanligt spelsmart Timråjunior, vilket visat sig i att han kunnat hålla samma nivå när han varit uppe i J20-laget också. Han läser spelet bäst av alla på isen när han spelar. I J20 har han nu under våren fått testa tre matcher och där gjort imponerande sex poäng på de matcherna.

I J18-laget började han bra under hösten men har exploderat under våren. Han leder nu poängligan för J18 Allsvenskan på sina 24 poäng (14+10) på 13 matcher. Totalt under hela J18-säsongen har han gjort 52 poäng (25+27) på 35 matcher.

Elias är född sent på året och har inte förrän nyligen fått debutera sin kulls landslag. Han är också ganska liten i kroppen men har växt en del på längden under säsongen. Nästa säsong ser jag det som troligt att han debuterar i A-laget.

I dagens match mot borta mot Björklöven inledde Elias på bästa sätt med att sätta de två första målen. Han dribblade in 1-0 och sköt in 2-0 i krysset under ett power play. Därefter spelar han fram Albin Erlandsson (98) till 3-0 också.

Timrå gjorde en mycket stark första period och vann skotten med 16-2 och satte också ett fjärde mål. William Erenrot (97) satte ett friläge, bara 15 sekunder efter Erlandssons 0-3.

Detta avgjorde mer eller mindre matchen även om Björklöven kom närmare i tredje perioden. Axel Sundberg (98) tryckte dit 1-5 i början av tredje perioden efter bra förarbete av Viktor Johansson (97). Backen Tim Henriksson (98) satte 3-6 i tom kasse. Ett välriktat skott från egen zon.

Timrås J18 ligger inte speciellt bra till i tabellen och har haft en ojämn säsong resultatmässigt. Det har ju också hänt saker som påverkat på sidan om så som konkurshot och att Marcus Jernberg (97) var nära att dö p g a hjärtstillestånd.

Både Färjestad och Björklöven som Timrå slog klart den här helgen ligger faktiskt före Timrå i tabellen. Timrå har fem matcher kvar tre poäng upp till en slutspelsplats.

Laget har oavsett många bra spelare och det finns både bra 97:or som 98:or som kommer kunna ta sig in i J20-laget nästa säsong. Det är också kul att se Algot Landin (99) och Jacob Olofsson (00) göra bra ifrån sig i helgen också.


Permalänk

Segersviten bruten – Tabellen tajtas till

Asplöven HC – Timrå IK 3 – 0:

Mål: 1-0 Marcus Oskarsson 2 (Sixsmith 14, Lagacé 35) 06:13
2-0 James Sixsmith 5 (Berglund 9, Bryhnisveen 14) 16:48
3-0 Jacob Lagacé 19 (Henrion 13, Oskarsson 8) 18:39

Skott: 31 – 20 (11-4, 9-9, 11-7)

Form är verkligen färskvara. Timrå IK:s A-lag åker till Haparanda med fyra raka segrar men står här för en svag insats. Asplöven är å sin sida bra men får vinna alldeles för enkelt.

Matchen avgörs i den första perioden där Asplöven kommer ut med fart och energi. Timrå möter dock inte upp utan ser sega ut. När Timrå väl hade pucken var det omständigt och det bågades om i nästan varje uppspel. Asplöven jobbade samlat och vann puckar över hela banan. Timrå hade bara något enstaka vettigt anfall på hela första perioden.

Asplöven har skickliga och poängstarka spelare när de får ytor och de fick de. Asplöven passar uppenbarligen Timrå dåligt då faktiskt lyckas slå Timrå i säsongens alla fyra matcher.

Inget av de tre målen i första perioden kan lastas Mika Norja men för att väcka laget fick Jonatam Iilahti stå de två avslutande perioderna. För att vara hans säsongsdebut så var det en imponerande insats. Han höll nollan sin del.

Timrå spelade också upp sig. Den andra perioden var jämn och den tredje var bitvis stark spelmässigt men Timrå lyckades inte få utdelning. Timrå hade egentligen bara en formation som lyckades få tryck och få fast Asplöven. Det var den med Andreé Hult, Victor Olofsson och Johan Persson.

De övriga hade svårt att ta sig fram i banan. Problemet var att de mötte för samlat motstånd. De hittade inte öppningar med kreativa handlingar men främst så lyste snabba spelvändningar med sin frånvaro. Det handlar mycket om fart. Fart i defensiv, närkampsspel och i offensiv. Pucken måste vinnas och spelas fortare.

Problemen syntes redan mot Södertälje och kunde inte åtgärdas till denna match. Nästa match är borta mot Björklöven och det kommer sannerligen inte bli enklare. Form är som sagt färskvara.

I tabellen innebar detta och omgångens andra resultat att Timrå förvisso är kvar som nia i tabellen men lagen bakom kom närmare och det är nu fem poäng till det negativa kvalspelet. Upp till slutspelsserien är det fortfarande en poäng.

Tre omgångar återstår och så här ser det ut runt Timrå:

8. 68p (-14) HC Vita Hästen (AIK h, KHK b, BIK h)
————————————
9. 67p (-10) Timrå IK (IFB b, AIS h, IKO b)
10. 66p (-21) Almtuna IS (MIK h, TIK b, RBK h)
11. 65p (-6) Asplöven HC (KHK b, RBK b, MIK h)
12. 65p (-19) IK Oskarshamn (RBK h, IFB b, TIK h)
————————————
13. 62p (-23) AIK (VIT b, VIK h, MIF b)

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 1

Defensiv: 2

Power play: 2

Box play: 2

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Jonathan Iilahti (20 av 20).

3: Robin Persson (17:49), Didrik Strömberg (20:40), Andreé Hult (16:15) och Victor Olofsson (15:15).

2: Johan Persson (15:32), Andreas Borgman (19:45), Albin Carlson (15:53), Jens Westin (21:28), Mattias Nilsson (20:30), Oscar Johansson (11:39), Ludvig Nilsson (18:32), Emil Pettersson (17:32), John Westin (12:51) och Mika Norja (8 av 11).

1: Danel Öhrn (09:40), Emil Berglund (09:54), Jeremy Boyce (16:52), Andreas Molinder (14:12) och Anton Wedin (08:46).

Övriga: Erik Nyström (02:58).


Permalänk

Bra energi i J20-laget

J20: IF Malmö Redhawks – Timrå IK 0 – 4:

Mål: 0-1 August Höijer 2 (K.Brändström 11, Avehag 6) 08:31
0-2 Filip Lander 3 (Hardegård 5) 15:55
0-3 Jonathan Dahlén 16 34:49
0-4 Jesper Wiberg 15 57:51 ENG

Skott: 30 – 23

Timrås J20 tog i dag en viktig seger i kampen om slutspelsplatser. Timrå slog och gick om Malmö och är nu på slutspelsplats trots färre spelade matcher. Timrå ska givetvis vara ett lag som tar sig till slutspel och hade det inte varit för några svaga insatser under tiden klubben var i konkurshot så hade man nog legat högre upp i serien.

För nu är det bra energi i Timrås spel. Laget ser pigga ut och man jobbar stenhårt för varandra. I dag spelade man utan flera bra spelare och gick enbart på tre formationer men kunde spela med konsekvent hårt jobb och alla formationer var bra.

Matchen i sig kantades av många utvisningar men överlag anser jag att Timrå var det klart bättre laget.

Timrå tog ledningen på ett vackert mål av August Höijer (95). Höijer frispelas framför mål av Kim Brändström (95) och Höijer trycker upp pucken i krysset. Kul att se Höijer tillbaka och i het form igen efter en skadetyngd säsong. En spelare som kan komma att bli viktig för laget i slutskedet, även om jag tycker att han bitvis lägger för mycket fokus på domarens insats.

Senare i den första perioden var det en annan sistaårsjunior som klev fram, nämligen Filip Lander (95). Han plockar fram pucken från egen zon, åker upp med den hela vägen och hänger upp pucken högt bakom Malmös målvakt.

Fortsättningsseriens poängligaledare Jonathan Dahlén (97) gör 0-3 på en Malmöindian och Jesper Wiberg (97) sliter till sig ett mål till 0-4 med öppen kasse. Han jobbar sig fri men dras ner och när det bedöms vara straff med öppet mål så blir det mål. Wiberg gör i övrigt en stark insats där han jobbar likt en duracellkanin och tar sig fram på egen hand flera gånger.

Adam Ohre (95) håller sin andra raka nolla, vilket är nästan tre raka. Det senaste mål han släppte in kom efter 50 sekunder i den senaste hemmamatchen mot Luleå. Han ger ett lugnt och säkert intryck i dag också. Inget insläppt mål på 179 minuter och tio sekunder alltså.

Totalt sett en bra insats där Timrå spelar med aktiva och följsamma backar bakom hårt jobbande forwards och längst bak en bra målvakt. I morgon spelar Timrå mot serieledande Frölunda. En tuff, men inte omöjlig, uppgift för det brandskattade Timrålaget.


Permalänk

Mika Nollja

Timrå IK – Södertälje SK 2 – 0

Mål: 1-0 PP1 Daniel Öhrn 6 (Wedin 10, Carlson 3) 41.16
2-0 Didrik Strömberg 2 (L Nilsson 19) 59.51

Skott: 27 – 41 (6-15, 9-11, 12-15)

Ibland vinns hockeymatcher trots att man spelmässigt inte förtjänar det. Då är det inte helt ovanligt att det är en målvakt som stått på huvudet. Så var det denna kväll. Mika Norja gör en fantastisk insats och räddar Timrå kvar i slutspelsseriekampen.

Mika Norja håller sin andra raka nolla och har nu hållit fem nollor. Det är bara han och Kevin Lindskoug i Björklöven som lyckats med det i hela ligan.

Södertälje var tvingade att vinna och jag tycker man gör många saker bra i den här bortamatchen. De fick ner Timrås fart och gjorde det svårt för Timrå. Södertälje lyckades dock aldrig få utdelning på sina chanser och övertag. Timrå ska vara mycket glada för 0-0 i första perioden. I den perioden var Södertälje klart bäst.

I de andra två perioderna spelar Timrå upp sig och fick det till jämna perioder. Södertälje vinner dock t ex skotten i alla tre perioder. Båda målvakterna var bra och på en klantig utvisning av Robin Press i slutet av andra kunde Timrå göra det så viktiga första målet i början av tredje. Målet som räckte till tre poäng.

Daniel Öhrn satte den i power play, på en fin passning av vapendragaren Anton Wedin. De två har verkligen spelat upp sig i slutet av serien. Målet föregicks dock av lite tur. Att Timrå blev två mot en framför mål där berodde till viss del på att pucken studsat på domaren alldeles innan.

Domaren hade ingen bra dag och tog flera märkliga dombeslut. Dock åt båda håll. Jag tycker också han gav ett osäkert intryck på isen.

Timrå höll på att ställa till det i slutet. Trots att man får power play 18:08 i tredje perioden hamnar man under press och drar på sig en egen tvåa. Med uttagen målvakt får Södertälje spela fem mot fyra och väl där lägger Jeremy Boyce en icing i tre mot två med öppen kasse. Boyce tog dock revansch och täckte det skott som ledde till att Ludvig Nilsson kunde vända spelet och Didrik Strömberg kunde sätta pucken i öppen kasse på. Där borde Boyce fått en assist faktiskt.

Didrik Strömbergs mål gjorde att han gick om Jimmie Jansson som Timrås poängbästa back den här säsongen för övrigt.

Nä, det här var ingen bra insats av Timrå. Södertälje visar att alla lag förtjänas att ta på allvar i den här serien och det tycker jag inte Timrå gör med Södertälje i den första perioden. Tack vare en stark Mika Norja så straffas det inte. Norja gör flera riktigt bra räddningar, främst en jätteräddning i den andra perioden på ett direktskott på nära håll.

Timrå IK har nu i princip räddat hockeyallsvenskt kontrakt. Det är förvisso 12 poäng att spela om men Timrå har fem lag bakom sig och åtta poäng ner till det negativa kvalspelet.

Till slutspelsseriestrecket är det fortsatt en poäng upp då Vita Hästen tog en imponerande skalp borta mot Rögle. Timrå har nu tre av fyra matcher på bortaplan. Först de två ”lövenlagen” i norr, sedan Almtuna hemma och sist Oskarshamn borta. Ett någorlunda okej schema. Vita Hästen har å sin sida tre hemmamatcher (Mora, AIK och BIK) och bara en bortamatch i form av Karlskrona.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 2
- Nja. Timrå får aldrig riktigt igång sin fart. Södertälje styr bra i mittzon och Timrå får verkligen jobba till sig sina målchanser. I fem mot fem är de få.

Defensiv: 3
- I första perioden jobbar man inte tillräckligt och spelar inte på en godkänd nivå medan man lyfter försvaret i andra och tredje. Framför allt är man fysiska och starka runt egen kasse och i slottet.

Power play: 3
- Bra pucktempo och många tunga skott. Avgör med mål i spelformen. Ett mål på fyra möjligheter är absolut bra. Det sista PP:t drar ner betyget en aning.

Box play: 4
- Aktivt och hårt jobb. Täcker skott och spelar aggressivt. Klarar sex minuter med bravur.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Mika Norja (41 av 41).

4: Ingen.

3: Robin Persson (21:25), Jens Westin (18:53), Anton Wedin (11:55), Daniel Öhrn (14:36), Didrik Strömberg (14:03), Andreas Borgman (14:22), Albin Carlson (20:39), Mattias Nilsson (18:42), Per Hallin (17:37), John Westin (14:38) och Johan Persson (14:51).

2: Ludvig Nilsson (14:29), Emil Pettersson (14:46), Andreé Hult (20:40), Victor Olofsson (15:40), Erik Nyström (10:52), Emil Berglund (13:13), Jeremy Boyce (08:54) och Oscar Johansson (04:49).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up).

Stämning (1-5): 4

- 3752 är en ny bra siffra och ca 1000 över snittet. Innan match var det vackert tifo-arrangemang med flagga med kärleksbudskap både till Marcus Jernberg och hela föreningen. Under matchen tycker jag att publiken höll igång bra sett till att spelet inte var särskilt underhållande långa stunder.


Permalänk

Fokuserad seger av formstarkt Timrå

HC Vita Hästen – Timrå IK 0 – 2

Mål: 0-1 John Westin 10 (Strömberg 7) 32:04
0-2 Victor Olofsson 2 (Hult 16, Hallin 9) 36:10

Skott: 25 – 32

Ni kanske minns hur det såg ut senast Timrå IK åkte och spelade i Norrköping? Om inte så kan jag berätta att det stod 5-0 till Vita Hästen efter 25 minuter. Hemmalaget flög fram och fick motorväg in i Timrås zon gång på gång.

Den här matchen såg helt annorlunda ut. Timrå hade en helt annan respekt för Vita Hästen och stod för en tajt och mycket fokuserad insats. Timrå hade kvar farten i benen från Malmömatchen och såg, precis som då, ut som ett bättre tränat lag än sina motståndare.

Vi får hoppas att det håller i sig. Jag tänker inte skena iväg speciellt lång framåt i tanken men just nu kan vi konstatera att Timrå IK ser starka ut. Framför allt att man har ett så pass bra fokus i spelet. Det här var en jämnbra insats av laget där man gnetade ner Vita Hästen som aldrig fick möjlighet att spela sitt spel.

Att ha bra fokus i spelet handlar om att ta kunna ta rätt beslut i de situationer man hamnar i och det gjorde Timrå genomgående bra i dag. Lägger man till en bra skridskomässig form så ger det många fördelar i spelet. Både offensivt som defensivt och inte minst i närkampsspelet.

Matchen blev förmodligen tråkig för hemmapubliken då hemmalaget hade svårt att hitta bra motmedel mot Timrås jobb. Vita Hästen skapar dock en handfull riktigt bra chanser där Mika Norja kom upp bra likväl som ribban hjälpte till vid ett tillfälle. Mika Norja gör en av sina bästa insatser för säsongen. Det kändes oftast lugnt runt honom i dag.

Timrå hade också en liknande mängd bra chanser som Vita Hästen utöver sina två mål ska sägas.

Matchens enda två mål kom på två bra individuella prestationer. Det första gör John Westin grymt bra. Han kommer fram med fart från sargen med pucken på backhand och kan trots att han har en motståndare på sig i ryggen lyckas vända upp och avsluta med ett hårt handledsskott på forehand i skäret.

Det andra var en främst en grym prestation av Andreé Hult. Denna går hårt in i en närkamp i offensivt sarghörn där han är klar tvåa in på men låser bra och vinner pucken och kan med hjälp av Per Hallin trycka sig in mål där han frispelar Victor Olofsson som trycker upp den direkt.

I den tredje perioden tycker jag att Timrå började lite väl passivt och sjönk ihop men fick återkommande stopp i spelet tack vare flertalet icingpuckar. Därefter växte man in i det kunde kontrollera spelet. Mycket tack vare att man behöll ett defensivt och dödande fokus ihop med att man var fysiskt piggare och starkare.

Tabellen tryckte nu ihop sig ytterligare. I morgon har AIK serieledarna Karlskrona på hemmais. Resultatet i den matchen bestämmer det totala värdet på den här segern för Timrå. Värdet är dock oavsett stort eftersom segern innebär att Timrå har fem lag bakom sig med fem omgångar kvar och bara en poäng upp till slutspelsserieplatsen.

Nästa match är jumbon Södertälje på hemmais. Fart och fokus blir minst lika viktigt då.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 4
- Jodå. Det skjuts 32 skott på mål på bortaplan och det är bra fart i spelet. Attackerna är inte lika varierande och kreativa som mot Malmö men det skapas tillräckligt bra för att kunna vinna.

Defensiv: 5
- Inte helt perfekt men tillräckligt nära för att få högsta betyg. Framför allt att man är samlade och sällan ger Vita Hästen motorvägssträckor att få upp farten på. Timrå vann också den fysiska duellen där Didrik Strömberg och Robin Persson var chefer. Backarna får ju också lättare när de slipper möta upp forwards som kommer i full fart i hela tiden.

Power play: 3
- Ett enda power play där Emil Petterssons formation var riktigt bra med flera kanonchanser. Framför allt hade Ludvig Nilsson en och Johan Persson två bra lägen som borde resulterat bättre.

Box play: 4
- Sex avklarade minuter. Vita Hästen hade många avslut och Timrå fick jobba hårt för att freda sig. Bitvis hade Vita Hästen svårt att få tryck men de hade också några av sina friaste lägen i spelformen. Bl a ett ribbskott i slottet av Jesper Samuelsson.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Mika Norja (25 av 25), Robin Persson (19:10) och Didrik Strömberg (20:35).

4: Andreé Hult (18:22), Johan Persson (16:05), Emil Pettersson (16:09), Andreas Borgman (15:43), Mattias Nilsson (19:59), Albin Carlson (21:25) och Jens Westin (16:45).

3: Ludvig Nilsson (17:01), Anton Wedin (10:29), Daniel Öhrn (11:09), John Westin (11:47), Victor Olofsson (15:21), Per Hallin (19:33), Emil Berglund (10:58) och Oscar Johansson (14:22).

2: Erik Nyström (09:12).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Calle Åsell (00:00).

Stämning (1-5): 3

- Timråklack på plats i dag också. Den syntes och hördes bra i webbsändningen. Vita Hästens hemmapublik något tystare än vanligt.


Permalänk

5680, tre poäng och fem stjärnor för insatsen

Timrå IK – IF Malmö Redhawks 5 – 3:

Mål: 0-1 Björn Svensson 12 (Himelfarb 6) 04:13
0-2 Henrik Hetta 11 05:24
1-2 Oscar Johansson 4 (Berglund 12) 08:15
2-2 Per Hallin 8 14:54
3-2 Daniel Öhrn 5 (M.Nilsson 5) 29:59
4-2 Ludvig Nilsson 9 (Pettersson 21, Wedin 9) 35:38
4-3 Jens Olsson 5 (Himelfarb 7) 48:15
5-3 Ludvig Nilsson 10 (Hult 15) 59:53 ENG

Skott: 38 – 28

I slutet av den andra perioden fick en ung man hjärtstillestånd och jag har ingen information om hur det gick för honom mer än att han ska ha andats för egen maskin när han bars ut. Mina tankar och förhoppningar går till honom och hans närstående.

Tills vi vet mer väljer jag att i övrigt beskriva det som hände på isen i kväll, även om det känns kluvet.

Den här kvällen inleddes med att Nanne Grönvall fick visa vägen med en härlig energi i sitt uppträdande. Det tycktes smitta av sig på Timrå IK som stod för en riktigt stark insats och faktiskt mer eller mindre spelade ut seriens på pappret bästa lag.

Timrå stötte dock på patrull då Malmö på sina två första chanser satte både 0-1 och 0-2. Timrå åkte först på en oturlig utvisning på Andreé Hult i anfallszon varpå Malmö levererade direkt. Bekante Björn Svensson stod framför mål, skymde sikten för Norja och slog sedan in returen. 0-2 blev en tilltrasslad historia där Robin Persson tacklar in en Malmöspelare i Norja varpå han inte har någon möjlighet att rädda.

Malmö såg tröga ut matchen igenom och den där ledningen var inget som fick fart på laget, snarare tvärtom. Timrå fortsatte mala på, skapa klara chanser och fick dessutom utdelning. Oscar Johansson krigar in en puck i en tveksam situation där det går att finna fog för att Malmös duktige målvakt, Niko Hovinen, blir pååkt i situationen. Senare i perioden kvitterar Per Hallin vackert. Han stjäl pucken bakom mål och bryter in framför och lyfter upp den i första krysset. Extra bra att han tar någon meter ut från målet och också lättare kan lyfta den än om man han hamnat för nära målvakten.

Per Hallin var för övrigt isens kung, en härförare i kväll.

Den andra perioden bjöd på en enorm show från Timrå IK som spelar med underbar energi och verkligen åker sönder Malmö som aldrig riktigt kommer in i den här matchen. Malmö hade ingen del av matchen där under en längre tid förde spelet. 2-2 blev till 4-2 efter två fina power play-mål. Daniel Öhrn sköt snabbt och hårt till 3-2 och Ludvig Nilsson lyckades med konststycket att med en styrning öka farten på pucken på ett nedlägg från Emil Pettersson. Riktigt snyggt!

Den tredje perioden blev uppskjuten och det blev en tryckt stämning utifrån de scener som utspelats på läktarplats i pausen. Timrå hade dock fortsatt kvar ett klart övertag i spelet och skapade fortsatt flera bra målchanser och borde kanske ha avgjort matchen tidigare. Trots att han släppte in fyra mål tycker jag nog Niko Hovinen var Malmös bästa spelare i matchen.

Det blev nerv i matchen. Malmö lyckades utnyttja en ny rörig situation i Timrås zon och reducera till 4-3. Trots historiken med många tappade matcher i tredje perioden hemma stod Timrå pall bra och fortsatte vinna mest närkamper. Malmö tryckte på i sex mot fem på slutet men fick aldrig fram någon riktigt het chans. Istället kunde Ludvig Nilsson välfötjänt avgöra.

Hela 5680 åskådare fick alltså se Timrå IK prestera en av sina bästa matcher för säsongen. Det var nog så viktigt att spela så bra och få vinna en match då det kom så pass mycket folk. I går var det 2500 när Sundsvall spelade och i dag alltså 5680 åskådare i E.ON Arena. Ishockey är och ska vara Medelpads populäraste sport. Kul om publiken kan börja hitta tillbaka igen. De som kom kan i alla fall inte klaga på vare sig spel eller underhållning.

Nu återstår sex matcher mot sex lag som ligger på plats 7-14 i serien. Det blir alltså nästan bara sexpoängsmatcher rakt igenom med start mot Vita Hästen på lördag. Vinst där och det är bara en poäng upp till slutspelsserieplats. Vid förlust kan det vara bara en poäng till negativt kval.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 5
- Fart, rörelse, kreativitet och driv. Timrå stod för snabba, resoluta och varierande attacker. Malmö hängde stundtals inte med.

Defensiv: 4
- Timrå sjunker ibland lite för djupt och får då svårt med Malmös tyngd. Däremot är ju aktiviteten, backcheckingen och kampmoralen femstjärnig. Timrå jobbade otroligt hårt och med fart, vilket gjorde att man fick med sig farten när spelet vände.

Power play: 4
- Målskörden med två mål och 50% i spelformen är så klart bra men spelet klickade ofta och Timrå hade svårt att få spelet uppställt under längre tid och hade stundtals svårt att ta sig in i anfallszon.

Box play: 1
- Svårbedömt egentligen. Timrå spelade bara ett box play och släppte då in mål efter 50 sekunder. Vid målet är Björn Svensson lämnad alldeles för ensam framför mål.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Per Hallin (20:24).

4: Andreé Hult (20:16), Ludvig Nilsson (17:32), Daniel Öhrn (11:10), Anton Wedin (13:10), Didrik Strömberg (16:45), Erik Nyström (12:06), Emil Berglund (12:44), Mattias Nilsson (18:23), Emil Pettersson (17:38) och Jens Westin (17:38).

3: John Westin (13:17), Victor Olofsson (16:54), Johan Persson (17:14), Andreas Borgman (15:05), Oscar Johansson (12:11), Robin Persson (20:28), Mika Norja (25 av 28) och Albin Carlson (22:08).

2: Calle Åsell (03:15).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Oskar Brändström (00:00).

Stämning (1-5): 4

- Storpublik och stundtals riktigt bra tryck men även stunder med mer ojämnt tryck. Sittplats var dock bra med. Kul med uppträdanden före och i pauser. Dels Nanne men även av den allt duktigare konståkningsklubben.


Permalänk

Slutspurten igång

12/2: Malmö, hemma.
14/2: Vita Hästen, borta.
18/2: Södertälje, hemma.
21/2: Asplöven, borta.
24/2: Björklöven, borta.
26/2: Almtuna, hemma.
28/2: Oskarshamn, borta.

Där har ni Timrå IK:s slutspurt av Hockeyallsvenskan. Det kommer med andra ord bli många spännande och viktiga matcher med många matcher mot lag som krigar i samma område av tabellen. Det blir ett slags slutspel i sig. Det är upp till bevis för det här Timrå-laget att visa att man är män nog för uppgiften.

Annars blir det negativt kval. Dit kommer nog Södertälje att hamna. Jag såg i kväll deras match borta mot Almtuna och de spelade verkligen uruselt. Ihop med Oskarshamns insats mot Timrå i början av januari var detta den minst imponerande insats av ett lag i Hockeyallsvenskan den här säsongen av det jag sett.

Trots detta var Södertälje bara millimeter från att kvittera i den tredje perioden. För även Almtuna är ett skört lag som darrade rejält så fort Södertälje fick lite kontakt i matchen. Det är lite så ishockeyn ser ut i bottens regioner så här års. Det är svårmodigt, ångestdrivet och skört. Det är långt ifrån kvalitetsmässig bra underhållning men jag kan inte låta bli att gilla sådana matcher. Därför kommer jag nog också sakna Kvalserien i dess form.

När jag skriver så menar jag bara när Timrå IK inte är inblandade i sådana matcher. Det kan vara fasansfullt. Nu när säsongen varit som den varit med annat än det sportsliga känns det ändå på något vis att man kan gå in i den här fasen med lite lättare fötter än vanligt. Jag hoppas laget känner likadant. Krigandet och desperationen måste vara där men att man också har lite lättare ben och bra fart i det man gör och inte blir trötta av all påfrestning.

I dag klev Zäta och Lander in och visade ekonomiskt stöd till Timrå IK. Jag tycker det är riktigt stort gjort! Jag har aldrig varit den som krävt att spelare som gått vidare i karriären ska stödja klubben de kom ifrån. Jag tycker däremot att det är fint när de gör det. Jag gillar också att de rättmätigt hyllar klubbens arbete den senaste tiden.

På torsdag kommer det vara publikfest. Det kommer vara nära fullsatt om inte fullsatt. Biljetterna kostar bara 20 kr på samtliga platser. Nanne Grönvall kommer och sjunger från 18.40. Just det hoppas jag får folk att komma lite tidigare också. Har alltid haft lite svårt för att en stor del av publiken ramlar in flera minuter efter introt. Därav gillar jag att NHL kör igång matcher lite olika men oftast efter utsatt tid så att folket är på plats när spelarna kommer in på isen. Jag tycker det är viktigt.

För att återkoppla till det här med slutspurt så är den också kvalitetsmässigt lysande bland lag som spelar för något positivt. Slutspelshockey är den bästa ishockeyn ur det hänseendet t ex. Jag såg bara bitar av Karlskrona-Karlskoga i kväll men bara det jag såg var en helt annan fart, ett helt annat driv och en helt annan vilja till initiativ än det Almtuna och Södertälje visade upp.

Jag har för övrigt på sistone blivit mer och mer övertygad om att Karlskrona gör Malmö sällskap upp i SHL. Eller ja, de kvalificerar i alla fall sportsligt sett för spel i SHL. De ser ut som det mest vältränade laget i serien. Detta både gällande fart, fysik och ork.

Malmö, som jag hoppas åker på en mina på torsdag, har jag hela tiden sett som givna till SHL och objektivt kan jag inte annat än att tycka de hör hemma där också sett till stad och arena. JVM förra säsongen var ett fantastiskt arrangemang. Jag är givetvis inte för något ”wild card” utan de ska ju ta sig dit på sportslig väg, ska sägas. Att de varit utanför SHL så här länge är i sig väldigt svagt med de förutsättningar de har.

Det var lite från mig om mycket.

I morgon bisitter jag seriefinalen i Allettan och på torsdag står jag med hörlurar och pratar under Timrå-Malmö. Hockey of Hope! Har du inte biljett så köp snarast!

På återseende.