Permalänk

Dahléns hattrick sänkte Lantz AIK

J20: Timrå IK – AIK 6 – 4

Mål: 1-0 Viktor Johansson 1 (Kaijser 1, Dahlgren 4) 13:11
2-0 Jonathan Dahlén 22 (Borgman 1, Mellberg 24) 22:32
2-1 Oscar Wrede 12 24:53
3-1 Jonathan Dahlén 23 (Modin 8, Höijer 3) 28:16
3-2 Felix Holmberg 4 (Nylander 22, Hermansson Axh 9) 31:33
4-2 Jonathan Dahlén 24 (Lander 13) 33:58
5-2 Anton Avehag 5 (Dahlén 24, Kalte 7) 40:34
5-3 Alexander Nylander 14 (Gabor 4, Bratt 21) 56:14
6-3 Jesper Ruda 7 (Kalte 8, Christmansson 1) 57:00
6-4 Gilbert Gabor 5 (Bratt 22) 59:09

Skott: 45 – 37

Efter den nionde raka segern på hemmais är nu Timrå IK:s J20 i stort sett klara för slutspel med tre omgångar kvar. Det finns fortfarande teoretisk möjlighet för Timrå att missa men den är minimal. Det behövs en Timråpoäng eller att Växjö tappar en poäng eller att Luleå förlorar en på de tre återstående matcherna för att Timrå ska vara klar. Det kommer så klart ordna sig. Nästa match för Timrå är hemma mot Mora på söndag. Mora ligger klart sist och i Mora tidigare i denna serie vann Timrå med hela 8-0.

Den här matchen var inte lika välspelad som den i går. Den här var något hafsigare, slarvigare och främst väldigt öppen och målrik. Det tycks bli så när dessa lag möts.

Spelet var övervägande jämnt men Timrå något vassare när man får sina lägen.

Timrå hade dessutom bytt ut några nyckelspelare men kunde ändå vinna matchen. Adam Ohre (95) och Elias Pettersson (98) spelade t ex inte matchen.

Timrå kallade upp Viktor Johansson (97) och Sebastian Kaijser (98) från J18-laget. De visade upp sig från sin bästa sida och var verkligen företagsamma i matchen. De stod också för Timrås första mål. Kaijser bröt sig runt AIK-försvaret och frispelade Viktor Johansson som hittade in med pucken bakom välbekante Johan Lantz (95) i AIK:s mål. Han gick ju dit i slutet av januari tillsammans med backen Pontus Blom (95).

Viktor Johansson är för övrigt son till f d Timråcentern Mikael Johansson för er som minns honom.

I den andra perioden tog en ny show från seriens poängligaledare Jonathan Dahlén (97) fart igen. Detta genom att göra tre mål på sin f d lagkamrat Lantz. Det första kom i power play efter att ha fått öppet läge tack vare en felträff på ett direktskott av Andreas Borgman (95). Det andra hittar han läckert en lucka uppe i nättaket från snäv vinkel och på det tredje bryter han in framför mål och trycker in pucken mellan benen på Lantz.

I Timrås mål stod i dag Daniel Christmansson (96) och gjorde det med den äran. Han spelade främst en avgörande roll i den första perioden då han tar två rena frilägen för AIK. Han gör även många fina räddningar på fler fria lägen senare i matchen. Precis som Lantz fick han dock också se sig slagen av en f d lagkamrat i form av Oscar Wrede (95) som satte AIK:s första mål på ett friläge.

Den tredje perioden inleddes med att Anton Avehag (96) styr upp 5-2 i nättaket på matchens läckraste passning. Det var Jonathan Dahlén som höll pucken länge efter högerkanten och som hittade en nerstörtande Avehag med en fin krosspassning.

Matchen avslutades med många Timråutvisningar och AIK gjorde två reduceringsmål i fem mot tre men där Timrå mellan dessa satte 6-3 i tom kasse och fick ett 7-3 mål bortdömt för spark.

Allt som tycker jag Timrå vinner välförtjänt. AIK hade dock en vass förstaformation med Alexander Nylander (98), Felix Holmberg (96) och Jesper Bratt (98) som skapade mycket. Den sistnämnde hade t ex tre ramträffar under matchen.

Timrå hade dock bättre bredd och det var kul att se Kaijser och Johansson klara sig så bra. Deras center Alexander Pettersson (96) är en kille som verkligen gör många bra saker i det tysta också. Bortsett dem, Christmansson och Dahlén vill jag även lyfta fram Oskar Brändström (95) och Anton Kalte (97) för insatsen.

 


Permalänk

J20 tog åttonde raka hemmasegern

J20: Timrå IK – Brynäs IF 5 – 2

Mål: 1-0 Martin Mellberg 14 (Wiberg 11, Kalte 6) 11:05
2-0 Andreas Modin 7 (Nyström 16, Lander 11) 18:59
3-0 Marcus Hardegård 2 (Nyström 17) 31:20
3-1 Fredrik Blom 9 (Carlsson 12) 34:59
4-1 Jesper Wiberg 17 (Hardegård 7, Ruda 9) 45:19
5-1 Jonathan Dahlén 21 (E.Pettersson 9, Lander 12) 54:54
5-2 Pontus Broeng 6 (Eriksson 13, Persson 6) 57:43

Skott: 34 – 28

Timrås J20 är kvar i vinnarspåret. De vann i kväll sin tredje raka match. De har vunnit sex av de sju senaste matcherna och de har åtta raka hemmasegrar. De har tagit 23 av 24 möjliga poäng på dessa hemmamatcher.

Detta var dock säsongens första fullpoängare mot Brynäs J20-lag. Brynäs hade sedan tidigare tagit tio av 12 möjliga poäng mellan lagen. Brynäs som ligger på andra plats i serien skuggas nu av ett klättrande Timrå som är på tredje plats efter denna seger, två poäng efter Brynäs med en match mindre spelad.

Matchen som sådan var tämligen jämn de två första perioderna. Timrå något bättre i första och Brynäs något bättre i andra. Adam Ohre (95) fortsätter spela bra och gjorde nya riktigt starka räddningar i den andra perioden. Timrå kändes också mer skickliga offensivt.

Martin Mellberg (95) var åter, rent individuellt, bra och satte den första pucken. Han hittade in med ett vinkelskott efter en riktigt fin diagonalpassning av Jesper Wiberg (97) i sex mot fyra med avvaktande utvisning.

En annan spelare som hade en bra match, individuellt sett, var Anton Nyström (96). Den snabba lilla herren höll i pucken bra och satte upp vackra assist.

Med det första hittade Nyström Tallnäspartnern Andreas Modin (96) som i sin tur satte ett välplacerat skott i krysset bakom Jonas Johansson (95). Johansson som ju stod för Almtuna i E.ON Arena i torsdags bl a.

Med det andra hittar Nyström på ett liknande sätt Marcus Hardegård (97) som kliver in i banan och sätter ett hårt slagskott.

I den tredje perioden orkade inte riktigt Brynäs som gick runt på färre spelare. Jesper Wiberg som börjar få fart på sin produktion igen satte ett välplacerat skott, stolpe in alldeles under krysset till 4-1. Jonathan Dahlén (97) såg givetvis till att näta en puck också på pass från Elias Pettersson (98). De två var dock inte lika dominanta som tidigare i just denna match.

Totalt sett vill jag lyfta fram Adam Ohre, Filip Lander (95), Andreas Borgman (95), Marcus Hardegård, Anton Avehag (96), Anton Nyström, Martin Mellberg och Jesper Wiberg som de som var något vassare än de övriga.

Timrå IK:s J20 spelar redan i morgon igen. Då väntar AIK. Matchstart är åter 17.00.

**

Läste för övrigt att A-laget vann matchen i Sundsvall Energi Arena med 2-1 efter att bl a Victor Öjdal (97) tagit alla 20 skott de två perioderna han stod. Häftigt! Kul för inlånade Christopher Erixon (88) att få näta också.


Permalänk

Jag väljer J20 i kväll

Hej!

Ja, i måndags presenterades att Timrå IK skulle spela en träningsmatch mot Sundsvall två dagar senare, nämligen i kväll. Bortsett från att det är för en god sak (Wildcats som dessutom spelar viktig match i Sundsvalls B-hall samtidigt) så kan jag inte förstå syftet med matchen från vare sig Sundsvalls eller framför allt Timrås sida.

För Timrå känns matchen jättekonstig. Timrå har inget att träna inför och laget man ställer upp med kommer till stora delar inte vara kvar nästa säsong. Så mycket ”tävling” kommer nog inte Sundsvall få känna på. När de möts i SCA-cupen är det ju helt annat då det görs inför en säsong med de nya lagen.

Timrås J20 spelar i kväll en viktig match varpå inga juniorer kan användas. Det hade ju annars kunnat vara lite intressant att få se t ex två juniorfemmor matchas mot Sundsvalls lag och hur de skulle stå sig där.

Jag har alltid valt A-laget före J20 men nu gör jag annorlunda. Jag har lovat att ställa upp som kommentator på J20-matchen och även om det är en ”derbymatch” så kan jag inte tycka att jag har anledning att bryta det. Timrå IK får dessutom in extra pengar varje gång de har en juniorsändning med kommentator. Så i bloggen kommer jag också skriva om juniormatchen och faktiskt helt strunta i vänskapsmatchen som Sundsvall vill ska kännas tävlande.

Vidare håller jag på att sammanställa ett inlägg med slutomdömen för spelarna i A-laget med de slutliga betygsnitten och hur jag tänker kring spelarnas eventuella fortsättning i klubben. Det inlägget siktar jag på att ha klart under den här veckan.

Annars är det stora fokuset juniorernas avslutning just nu och jag kommer inte skriva om silly season för A-laget även om den lär dra igång inom kort. Så om en spelare/tränare sajnas eller lämnar så är det ingenting jag kommer skriva vad jag tycker om i bloggform. Utan när säsongen är slut även för juniorerna så kommer jag skriva något eller några längre och avslutande inlägg för denna blogg och sedan är jag klar.

Jag kan ändå avsluta detta inlägg med att jag, märkligt nog, känner mig väldigt glad över att Timrås bästa spelare fått ett två årskontrakt med Modo och att han gjorde mål i sin första match i går. Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva för några år sedan men det handlar ju så klart om att jag unnar Emil Pettersson all framgång och inte specifikt Modo.

Jag tror dessutom det är bra att visa att nuvarande Timrå IK också kan vara en språngbräda uppåt i seriesystemet även om klubben i sig inte kommer kunna göra en ekonomisk satsning för att ta steget upp på ett tag utan behöver växa främst genom hitta stark spelarutveckling, bra träning, bra scouting etc.

Om ni som jag tycker det är mer intressant att se några av de spelarna som kommer förstärka A-laget till nästa säsong så spelas J20-matchen mot Brynäs till fri entré och startar 17.00 i E.ON Arena. Ni som är hardcore kan ju faktiskt se två J20-perioder och sedan åka in på derbyt.


Permalänk

Timrås J18 krigade till sig två poäng

J18: Timrå IK – Leksands IF 3 – 2 str

Mål: 1-0 Albin Erlandsson 9 (E.Pettersson 30) 03:25
1-1 Max Rydell 6 22:27
1-2 Lucas Bylin 7 (Norberg 22) 30:13
2-2 Jesper Wiberg 6 (Erenrot 11, Kalte 1) 51:03
Avgörande straff: Jonathan Dahlén 6

Skott: 40 – 29

Timrås J18 ligger lite trassligt till i sin serie. De fick en dålig start på Allsvenskan och hade framför allt bekymmer bakåt där det trillade in lite för mycket mål inledningsvis. Sedan var ju så klart konkurshotet omskakande vilket också påverkade insatserna.

På sistone har man dock börjat klättra poängmässigt men ligger ännu inte på slutspelsplats. Trots dagens två poäng är man fyra poäng efter med tre omgångar kvar. Man har dock tre hemmamatcher kvar, Luleå, Örebro och Färjestad till helgen som kommer blir helt avgörande. Förmodligen behövs full pott.

Under matchen i dag hade Timrå ingen lysande start och var lite trögstartade i matchen. Timrå spelade med hela sex spelare som även spelat J20-matchen innan. De som dubblerade var Marcus Hardegård (97), William Erenrot (97), Anton Kalte (97), Jesper Wiberg (97), Jonathan Dahlén (97) och Elias Pettersson (98).

Timrå ledde dock efter första perioden och det var ett mål signerat Elias Pettersson. Han tar fram pucken genom alla tre zoner dribbblar runt försvaret, kommer bakom kassen men kan därifrån frispela Albin Erlandsson som tryckte till direkt och i mål.

Leksand var annars pigga. De ställde upp med ett ungt men väldigt kvickt lag. Många snabba spelare. Längst bak hade de dessutom en vass keeper i Robin Christoffersson (97), storväxt och tät. Leksand ligger i toppen av serien och några finfina talanger i truppen, bl a Rickard Hugg (99) som ursprungligen kommer ifrån Hudiksvall.

Leksand vände i den andra perioden genom först ett skott i krysset av Max Rydell (97) och därefter satte Lucas Bylin (98) ett skott från backplats i power play. Timrå såg då inte ut att ha kraft till att ta poäng i matchen.

I den tredje perioden visade man dock från Timrås sida en jäkla vilja och dominerade hela tredje perioden. Det var dessutom dubblerande spelare som krigade allra tydligast framåt. Dahlén, Wiberg och Erenrot slet som blodhundar efter lösa puckar i anfallszon. Till slut kunde Wiberg också kvittera. Han trampade runt i slottet och satte ett hårt skott i bortre krysset.

Timrå skapade också flera klara chanser i slutet av matchen och hade många möjligheter att ta alla tre poäng men Christoffersson var riktigt bra. Med tre minuter kvar fick man en gyllene mölighet att avgöra i spel fem mot fyra.

Att ha mycket vilja och samtidigt vara något trött blir inte alltid bra. Nu var det Jonathan Dahlén som efter att ha blivit neddragen utan åtgärd lät sig bli provocerad och rappade till en Leksandsspelare och lagets power play gick till spillo.

Dahlén lät sig dock inte bli sänkt av det utan skapade några ytterligare chanser i förlängningen, bl a ett solonummer av den högre skolan som var så när att resultera i mål. I straffläggningen blev Dahlén dessutom dramatisk hjälte.

Timrå låg under i tredje straffrundan med en straff kvar. Dahlén kvitterade med en lång backhand-dragning. Då straffordningen ändras efter tre omgångar fick han ta även nästa straff. Också den sattes och dessutom med exakt samma dragning. Då Victor Öjdal (97) sedan tog nästa Leksandsstraff så var två poäng klara!

Jag gillar främst kämpainsatsen hos Timrå i matchen. Laget ser ut att vara drivna att nå slutspel. Nästa helg vet vi hur det går.


Permalänk

Ny stabil seger för Timrås J20

J20: Timrå IK – Växjö Lakers 3 – 1

Mål: 1-0 Elias Pettersson 4 00:17
1-1 Linus Högberg 2 (Svangård 11, Lundqvist 7) 28:47
2-1 Jonathan Dahlén 20 (E.Pettersson 8, Mellberg 23) 35:36
3-1 Andreas Modin 6 (Nyström 15, Hardegård 6) 58:54

Skott: 29 – 20

Timrås J20-lag tog ytterligare fart mot slutspel efter ny seger, denna gång hemma mot ett Växjö som innan matchen låg på samma poäng men med två matcher mer spelade.

Timrå fick en drömstart med ett mål redan efter 17 sekunder. Givetvis var det Elias Pettersson (98) som stod där på rätt plats när en puck blev lös i slottet. Han satte skottet och fortsätter sitt poängregn. Senast jag skrev om honom, i fredags, hade han 14 poäng på de tre senaste matcherna. Sedan dess har han varit nere i J18 och gjort fyra nya poäng i går och i dag blev det två nya poäng till kontot. 20 poäng på de senaste fem (två J20 och tre J18) matcherna alltså. Det är fortsatt galet!

För det var Elias som spelade fram Jonathan Dahlén (97) till Timrås 2-1 mål i den andra perioden. Det var ett riktigt vackert mål som börjar med att en nyfrisk Andreas Borgman (95) plockar fram pucken från egen zon och gör det med sådan fart att Timrå kommer i fyra mot två. Borgman spelar Martin Mellberg (95) som direktpassar till Elias som i sin tur direktpassar till Dahlén som bara kan sätta den i tomt mål. Sovjetism!

Innan dess hade Växjö kvitterat i power play genom den tekniskt skicklige Linus Högberg (98) som var ett återkommande hot efter offensiva blå i matchen.

Växjö var minst lika bra som Timrå de två första perioderna. Framför allt hade de bra lösningar ut ur egen zon där de ofta spelade bort Timrås press. Inget av lagen hade något massivt anfallsspel i den första perioden men i den andra perioden hade Växjö de längsta anfallen och Timrå fick jobba hårt för att freda sig. Adam Ohre (95) var åter stabil i kassen dock. Han tog i och med denna seger sin åttonde seger på nio matcher i fortsättningsserien.

I den tredje perioden blev det en synbar scenförändring. Växjö orkade inte jobba sig ikapp och Timrå dominerade spelet kraftigt. Nu var det Växjös danske målvakt Thomas Lillie (96) som fick kliva fram och storspela. Trots att det var Växjö som var målmässigt jagande så skapade Timrå alla målchanser i den tredje perioden och vann skotten med hela 17-4.

Timrå hade dock svårt att få utdelning i den tredje perioden där Lillie hade hjälp av målramen vid några tillfällen men till slut lyckades Andreas Modin (96) krångla in en puck på pass av radarpartnern Anton Nyström (96) till 3-1. Detta när Växjö försökte komma upp i anfallszon för att kunna ta ut sin målvakt, något man aldrig fick möjlighet till.

Totalt sett en stark insats av Timrå som visar klass. Jag tycker att man har jämna formationer som klarar alla delar av spelet men också den där extra spetsen i poängstarka spelare som behövs för att avgöra matcher.

De jag skulle vilja lyfta fram mest för insatsen i dag är backparen Borgman – Filip Lander (95) och Oskar Brändström (95) – Marcus Hardegård (97) som var riktigt bra matchen igenom men främst i tredje perioden där de dominerade och inte gav Växjö något gratis. Deras puckkontroll en stor nyckel till att Timrå kunde dominera tredje så kraftigt.

Timrå ligger nu fyra i serien med fem matcher kvar. Ner till slutspelsstrecket är det i skrivande stund fyra poäng. Tabellen haltar något där lagen har mellan tre till fem matcher kvar att spela. Timrå tillhör de som har flest matcher kvar alltså.

Nästa match spelas hemma på onsdag, kl. 17.00 mot Brynäs. Trots tiden vill jag se fler Timråsupportrar på plats!


Permalänk

Alldeles färdigspelade

IK Oskarshamn – Timrå IK 3 – 4 sd:

Mål: 1-0 Morten Poulsen 16 (Svensson 11, Squires 26) 16:30
2-0 Arsi Piispanen 6 (Zanetti 15, Johansson 1) 22:15
2-1 Andreas Molinder 7 (L.Nilsson 20, Pettersson 22) 32:22
3-1 Manuel Ågren 3 (Berglind 7, Zanetti 16) 34:58
3-2 Andreé Hult 14 (L.Nilsson 21, Strömberg 8) 44:00
3-3 Ludvig Nilsson 11 (Molinder 12, Pettersson 23) 55:51
3-4 Andreé Hult 15 60:54

Skott: 28 – 26

Timrå IK slutar tia i Hockeyallsvenskan säsongen 14/15. Det är inget fiasko men det är inte tillräckligt bra heller. Timrå IK gick från att vara åtta förra säsongen till att bli tia nu. Den totala rubriken för detta unga lag blir en sportslig mellansäsong.

En mellansäsong är en säsong där man inte lyckas bli bättre men inte blir direkt sämre heller. En given analys av båda allsvenska säsongerna är att det har varit på tok för stor ojämnhet i insatserna samtidigt som man båda säsongerna visat styrka i att lyckas lyfta bort från nedersta botten efter nyår. Ännu starkare att göra det i år med den turbulens som varit så klart.

Rent sportsligt måste Timrå dock få det här lyfta mer nästa säsong. Det är nog alla överens om. En mer grundlig analys av säsongen kommer i bloggen till veckan.

Det jag kan konstatera nu är att det är färdigspelat och det här är således den sista matchanalysen jag gör på Timrå IK:s A-lag i den här bloggen.

Både Vita Hästen och Almtuna gjorde sitt i dag och det kändes under eftermiddagen aldrig nära att Timrå skulle kunna ta den där sista slutspelsserieplatsen. Det finns många matcher där Timrå varit värda mer poäng än man tagit och matcher där man tappat ledningar.

Trots det anser jag, med handen på hjärtat, att Timrå IK inte gjort sig värda av att spela om SHL-platser den här säsongen. En slutspelsserie hade varit en bonus där man fått chansen att oförtjänt stjäla en kvalplats från lag som gjort betydligt stabilare säsonger.

I dagens match startar Timrå dåligt och är ganska svaga i de två första perioderna. Det är ingen bra match men Oskarshamn skakar i alla fram bra chanser medan Timrå är passiva och stillastående i sitt försvarsspel. Målen som trillar in bakåt handlar om att man tittar puck och tappar markering.

Timrå såg dock till att avsluta sista matchen bra. I den tredje perioden dominerar man klart och har chanser till att vinna matchen även efter full tid. Timrå tände också till bra på några tveksamma domslut som gick emot.

Timrås tre bästa poängplockare den här säsongen avslutade med att stärka siffrorna på CV:t. Andreé Hult (32 poäng till slut) avslutade med att bli tvåmålskytt och bli matchvinnare. Han satte ett friläge i sudden som fick bli säsongens sista händelse. Emil Pettersson (35 poäng till slut) stod för två assist och Ludvig Nilsson (32 poäng till slut) gjorde både mål och två assist.

Timrå ställde för övrigt Jonathan Iilahti i mål också. Något jag tycker känns tveksamt till en sådan här match eftersom han inte stått från start på hela säsongen. Han gjorde dock en bra insats.

Annars från matchen kan jag konstatera att Oscar Johansson borde bli bjuden på fika av domarkåren i sommar. Först den tuffa utvisning han själv åkte på i slutet av matchen i torsdags och nu får han i slutminuten en för hård och rätt farlig tackling i ryggen en meter från sargen utan att domaren ens reagerar, trots att domaren ser situationen. Oscar spelade sedan inte mer.

Det var den här säsongens 52 matcher det.

Nu återstår juniorlagens matcher samt att jag kommer summera och analysera det här lagets säsong och framtid.

Betyg på Timrås spel (1-5) i matchen:

Offensiv: 3
- Bra effektivitet men annars kändes det trögt långt in i matchen. Man var för mycket på utsidan av Oskarshamn-försvaret. Däremot kvicka och bra attacker i tredje perioden.

Defensiv: 1
- Timrå spelade för dåligt i egen zon och hade svårt att sortera in Oskarshamn som ofta kunde hitta fria spelare i Timrås zon trots att Timrå hade alla fem i egen zon. Jonathan Iilahti gjorde flera bra räddningar.

Power play: 4
- 50% för dagen. Det lyfter betyget. Annars hade man svårt att få ordning på spelet och det var många slarviga passningar. Däremot var man effektiva framför mål där man gör båda målen.

Box play: 4
- Här var det mer rejält i försvarsagerandet. Oskarshamn hade svårt att skapa målchanser med en man mer, trots åtta minuter i spelformen.

Spelarbetyg i matchen:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Ludvig Nilsson (16:13) och Andreé Hult (15:53).

3: Jonathan Iilahti (25 av 28), Emil Pettersson (14:59), Per Hallin (17:24), Andreas Molinder (19:45), Robin Persson (20:09) och Anton Wedin (08:49).

2: Victor Olofsson (14:07), Oscar Johansson (14:33), Jens Westin (17:54), Mattias Nilsson (21:45), Filip Lander (10:58), Didrik Strömberg (21:26), Johan Persson (14:26), Albin Carlson (19.54), Daniel Öhrn (11.06), Emil Berglund (09:59), Calle Åsell (08:23),

1: Jeremy Boyce (08:36) och Erik Nyström (04:32).

Övriga: Mika Norja (back-up).

Stämning (1-5): 2

- 2146 åskådare för ett lag som slutligen snittar 1993. Stämningen var okej från hemmafansen. Jag hörde också Timråsupportrar på plats och det gäng som kallar sig ”RV” får betyg 5 för sitt resande den här säsongen.


Permalänk

J20 klättrar mot slutspel

J20: Timrå IK – Tingsryds AIF 6 – 0:

Mål: 1-0 Jonathan Dahlén 17 (E.Pettersson 5) 13:10
2-0 Anton Nyström 8 (Modin 7) 29:05
3-0 Jonathan Dahlén 18 (Mellberg 22, E.Pettersson 6) 34:51
4-0 Anton Kalte 6 (Ruda 8, Avehag 8) 45:12
5-0 Jonathan Dahlén 19 (E.Pettersson 7) 47:42
6-0 Elias Pettersson 3 (Dahlén 23, Erenrot 3) 47:58

Skott: 34 – 32

Det blev till slut en ganska klar seger för Timrås J20 hemma mot Tingsryd. Ett Tingsryd som har ett överraskande bra lag och låg inför matchen på den sista slutspelsplatsen, en poäng före Timrå. Dock med två matcher mer spelade.

Tingsryd började också matchen bra och den första perioden var jämn där kanske t o m Tingsryd hade lite mer av spelet. Timrå började lite segt och slarvigt. Det var dålig fart i uppspelen och man krånglade till sitt spel.

Timrå kunde ändå leda efter den första perioden. Elias Pettersson (98) stal en puck i egen zon och Jonathan Dahlén (97) stack i mitten och åkte sig fri. Frispelad av Pettersson lyckades Dahlén runda David Elm (97) i Tingsrydsmålet och sätta 1-0.

Det sägs att lika barn leka bäst. Lite så är det med Pettersson och Dahlén. De båda läser spelet på ett fantastiskt sätt och har riktigt bra offensiva instinkter. Man kan tro att de spelat ihop i många år när man ser dem. Faktum är att detta är femte matchen de spelar ihop. Någonsin.

En annan anledning till att Timrå IK kunde leda hela matchen från det där målet var Adam Ohre (95) i Timråmålet som var lugnet själv i kassen. Medan Dahlén leder poängligan (21 poäng på 12 matcher) i hela fortsättningsserien så leder Ohre målvaktsligan. På åtta matcher har han nu vunnit sju, hållit tre nollor och tagit 94% av skotten.

I den andra perioden tog Timrå över spelet mer och mer. Tingsryd fick det jobbigare då tempot gick upp. Två killar som gillar att hålla tempot uppe är Andreas Modin (96) och Anton Nyström (96). I ett två mansanfall droppar de sig fram till 2-0. Slutligen skickar Nyström in ett skott mellan benen på Elm.

Modin och Nyström är för övrigt de som gör ”Tallnäsliv” på youtube. Det kan jag rekommendera.

Timrå fortsatte göra vackra mål. I power play var det sovjetisk klass när Elias Pettersson krossflippar till Martin Mellberg som i sin tur fintar bort en back och lägger en backhand till Jonathan Dahlén som skickar upp 3-0 i krysset.

Vid 4-0 bryter Jesper Ruda (96) in från kanten och slår en fenomenal passning till Anton Kalte (97) som bara kan raka in pucken i öppen kasse.

Vid 5-0 kliver Jonathan Dahlén in med pucken i slottet och skjuter ett stenhårt handledsskott i första kryssets första maska.

Vid 6-0 är det Jonathan Dahlén som från bakom mål frispelar Elias Pettersson och denne gör inget misstag utan kan skicka in poäng och sin fjärde poäng i matchen. Elias tre senaste matcher (två i J18 och en i J20) har nu resulterat i 14 poäng. Galet!

Elias har för övrigt en J20-karriär bestående av fyra matcher där han gjort tio poäng och är +8. Galet!

Det var dock många som var bra i matchen och en som definitivt höll hög nivå var backen Marcus Hardegård (97) som vann nästan varenda närkamp och plockade fram puckar och startade anfall. Han var riktigt bra, även om han inte syntes i poängprotokollet.

Totalt sett föll ingen igenom utan laget som sådant gör en stark insats men med Ohre, Hardegård, Dahlén och E Pettersson som de som verkligen stack ut.

Jag vill även nämna att Simon Björnfot (97) gör en bra debut. Han klev fram mer och mer under matchen och vann mycket närkamper.

Timrås J20 är nu på slutspelsplats. Man ligger på fjärde plats med sex omgångar kvar. Av dessa sex omgångar spelar Timrå fem stycken på hemmaplan och ganska tätt. Timrå spelar hemma (1/3, 4/3, 5/3, 8/3 och 10/3).

Utifrån det vill jag uppmana Timråsupportrar att verkligen gå och se detta lag. De underhåller bra och jag kan nästan lova att runt tre till fem spelare i detta lag kommer ta sig in i A-laget nästa säsong. Ta chansen att bilda er en uppfattning om dessa nu. Det är helt klart värt mödan och inträdet är gratis.

Kom gärna redan på söndag då man möter Växjö Lakers. Matchstart 12.00.


Permalänk

Dramatiken och publiken bättre än spelet

Timrå IK – Almtuna IS 1 – 2 sd

Mål: 0-1 Sebastian Hartmann 9 (Larsson 6, Haga 10) 01:25
1-1 PP1 Oscar Johansson 5 (Hult 17) 27:40
1-2 PP1 Victor Aronsson 5 (Rollin-Carlsson 18) 61:06.

Skott: 30 – 24

Tabell, en omgång kvar:

8. 71p (-16) HC Vita Hästen (BIK h)
————————————
9. 71p (-18) Almtuna IS (RBK h)
10. 69p (-12) Timrå IK (IKO b)
11. 68p (-16) IK Oskarshamn (TIK h)

Det krävdes några djupa andetag innan jag kunde börja skriva. Pulsen är hög hela matchen och huvudet hinner gå in och många olika scenarion innan matchen är över. Dramatiken kring Hockeyallsvenskans streck är total och den lever med in i sista omgången också.

För Timrå IK:s del blir dramatiken förvisso lite mer dämpad av kvällens resultat. Timrå IK dödade det nedersta och mest negativa strecket med den poäng man lyckades knipa ihop med övriga resultat. Att åka ner till Oskarshamn i en sista omgång där det fortfarande fanns risk för negativt kvalspel är ett scenario som känns enormt lättande att slippa.

Det är bara att minnas tillbaka till före jul för att känna sig extra tacksam över det. Timrå hade då en episod av elva nollpoängare på 13 matcher. Timrå hade då sex poäng till en 12:e plats och elva poäng upp till en åttonde plats.

Timrå IK tappade däremot i kväll greppet om den sista platsen till slutspelsserien. Precis som i tisdags blev det tung poängförlust på en tung och sen utvisning. Den här gången tycker jag dessutom den är extremt hårt dömd.

Så här ser jag på situationen:
Oscar Johansson ska ta sig ner från framför mål till ner i hörnet. Han åker alldeles vid gränsen av målgården och hans hans axel/arm tar i Almtunas målvakt, Jonas Johansson. Jonas tappar inte balansen av kontakten. Oscar har dessutom ryggen mot målvakten och blicken mot pucken som är uppe vid blålinjen. Jag kan inte tycka att Oscar medvetet tacklar Almtunas målvakt i den situationen. Jag tycker således att det är tveksamt att döma interference på den situationen, även om han stör Jonas något.

Denna utvisning får Timrå IK när det är 28 sekunder kvar av tredje perioden med 1-1 på tavlan i denna poängdramatiska match. Det är ett väldigt modigt domslut att ta.

Timrå IK klarade kryss men föll i fyra mot tre i inledningen av förlängningen.

Timrå är nu i sista omgången beroende av att både Almtuna och Vita Hästen förlorar sin hemmamatch samtidigt som Timrå tar alla tre poäng mot Oskarshamn. Timrå kan också via två poäng på Oskarshamn och noll poäng på både Vita Hästen och Almtuna ta den där sista slutspelsserieplatsen.

Almtuna möter ett Rögle hemma som inte har något att spela för och Vita Hästen möter ett BIK Karlskoga som har en extrapoäng och extra hemmamatch i slutspelsserien att spela för.

Det ska mycket till men är samtidigt inte helt omöjligt heller.

Timrå IK gör annars ingen superstor insats i kvällens match. Almtuna spelar dock bra som bortalag ska sägas. De gör det trångt och svårt för Timrå samtidigt som de matchar bra fartmässigt. Almtuna fick också en drömstart med ett tidigt ledningsmål.

Timrå krigade dock riktigt bra och det var en härlig kamp mellan lagen. Det jag kanske saknade i Timrå var i spelet framför mål där jag inte tycker man var i tillräcklig utsträckning. Timrå drev inte tillräckligt hårt på kassen i det offensiva spelet, tycker jag. Lagen skapade jämnt i antal kvalificerade målchanser och var jämna i det mesta.

Oscar Johansson blev inte bara utvisningssyndabock utan var också lagets enda målskytt då han efter bra förarbete av Andreé Hult kunde trycka dit 1-1 i power play. Oscar var inblandad i mycket och aktiv hela matchen.

Timrå var dock laget som växte något under matchen medan Almtuna såg mest trötta ut mot slutet av både andra och tredje perioden. Kryss kändes dock välförtjänt efter full tid.

Totalt sett var dramatiken och kampen bättre än själva spelet denna kväll.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 2
- Farten i benen fanns där men inte styrkan att vinna kampen framför mål i tillräcklig utsträckning. Tycker inte man tog de modigaste åkvägarna där heller i tillräckligt. Kreativiten okej och det var en rad långa anfall där man nötte sig fram på ett väldigt defensivt starkt Almtuna.

Defensiv: 4
- Timrå gör relativt få defensiva misstag. Almtuna har förvisso två ramträffar men Timrå fredade sig också bra framför Mika Norja. Till största del var man aggressiva och aktiva medan det också fanns passiva och stirriga byten. Kämparglöden mycket bra!

Power play: 3
- 33% för dagen. Bra tryck och några riktigt bra byten från Andreé Hults femma främst. Det var dock återkommande svårt att få igenom bra skott. Målen var en fin upprullning.

Box play: 3
- Även om det släpptes in ett mål i tre mot fyra var boxen oftast bra samlad och aktiv. Almtuna hade svårt att hitta bra genomspel och svårt att komma till bra lägen.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Andreé Hult (19:33) och Robin Persson (23:47).

3: Mika Norja (22 av 24), Mattias Nilsson (24:24), Daniel Öhrn (12:41), Jeremy Boyce (12:24), Victor Olofsson (16:13), Oscar Johansson (15:37), Didrik Strömberg (19:30), Jens Westin (17:54), Per Hallin (18:31), Johan Persson (17:15) och Emil Pettersson (18:04).

2: Ludvig Nilsson (14:43), Andreas Molinder (15:30), Emil Berglund (12:43), Filip Lander (05:09), Albin Carlson (21:34) och Erik Nyström (09:46).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Calle Åsell (00:00).

Stämning (1-5): 4

- 3872 åskådare och jag skulle vilja säga att klacken gör sin bästa insats för säsongen. Jag tycker det var bra tryck och stämning hela matchen. Gav bra puls till kampen och dramatiken. Mycket bra! Nu är det bara att hoppas på fler matcher!


Permalänk

Jag slutar efter säsongen

Hej alla läsare!

Jag vill förmedla att jag har bestämt mig för att sluta blogga här efter den här säsongen. Efter säsongen innebär när det sista Timrålaget (A-lag, J20 eller J18) spelat sin sista match för denna säsong. Därefter tänker jag göra något eller några avrundande/avslutande inlägg innan jag helt tackar för mig.

Anledningen till att jag kommit fram till detta beslut är helt enkelt att jag känner mig klar med bloggen. Det har växt fram länge. Jag blir inte bättre än så här helt enkelt och behöver gå vidare till andra utmaningar. Vad det skulle kunna vara har jag ingen aning om.

Jag räknade och kom fram till att jag har haft som hobby vid sidan av arbete, studier och åter arbete att analysera Timrås säsonger och matcher i textform på nätet i 14 år nu. Till det har jag haft svårt att låta bli att skriva om mycket annan ishockey än Timrå IK också. De senaste åtta åren har det skett i denna blogg och innan det på tikare.se och innan det på svenskafans.com.

Det är dock bara själva bloggen jag kommer avsluta mitt engagemang i. Jag kommer fortsatt älska sporten och Timrå IK med samma engagemang, twittra och ställa upp som kommentator etc om jag är önskad. Kanske kan också ett avslutande av bloggandet här öppna upp för mig att skriva/göra annat. Det återstår att se och det blir en senare fråga.

Nu blir det fullt fokus på den här säsongsavslutningen som känns mer spännande än på länge sett till grundseriespel för Timrå IK:s del. Jag har en försiktigt positiv känsla inför de två sista omgångarna. En sak har vi i alla fall lärt oss vid det här laget och det är att ingenting kan ta knäcken på Timrå IK.

Vi hittar alltid ett sätt att leva.


Permalänk

Alla till E.ON på torsdag!

IF Björklöven – Timrå IK 2 – 1 str:

Mål: 0-1 Andreas Molinder 6 (Hallin 10, Olofsson 1) 20:55
1-1 Mats Lavander 4 (Thörnberg 8, Andersson 22) 58:25

Straff: 2-1 Lucas Sandström 13

Skott: 33 – 34 (12-10, 12-10, 6-13, 2-1, 1-0)

Tabell, två omgångar kvar:

8. 69p (-19) Almtuna IS (TIK b, RBK h)
————————————
9. 68p (-11) Timrå IK (AIS h, IKO b)
10. 68p (-16) IK Oskarshamn (IFB b, TIK h)
11. 68p (-16) HC Vita Hästen (KHK b, BIK h) 
12. 65p (-7) Asplöven HC (RBK b, MIK h)
————————————
13. 65p (-21) AIK (VIK h, MIF b)

Hur än mycket de två sena poängtappen i kväll svider så är det inget annat att göra än att knyta näven och ladda för nästa match. Den är mot Almtuna på hemmais. Timrå IK har i stort sett allt i egna händer, både gällande det övre som det nedersta strecket på den nedre halvan av Hockeyallsvenskan.

Timrå IK behöver på inget sätt skämmas för insatsen. Den var på alla sätt bättre än mot Asplöven i lördags. Det ger i alla fall hopp inför de sista rysarmatcherna.

Däremot är det så klart extremt surt att man är så nära tre poäng i matchen och borde nog ha tagit tre poäng sett till spelet också. Timrå faller främst på att man är ineffektiva i avsluten. Man borde ha haft minst 0-2 på tavlan inför de sista minuterna. Främst var det klara chanser i början av tredje som borde ha utnyttjats och som svider i minnet nu.

Timrå krigade bra i den här matchen. Timrå hade bra fart och kreativitet i spelet. Det var väl egentligen bara power play som var uppenbart dåligt.

Vill också nämna Filip Lander som gjorde sin bästa match i A-laget hittills. Anledningen till att Lander spelade var att Timrå kom till spel utan Andreas Borgman. Även Anton Wedin och John Westin saknades. Lander var överlag bra i position, kylig och företagsam med pucken. Han gjorde svåra saker enkelt. Enda plumpen var en utvisning.

Timrå gjorde 0-1 i början av den andra perioden där Victor Olofsson och Per Hallin gräver fram pucken till Andreas Molinder som sätter den med ett direktskott.

Kvitteringen kom i spel sex mot fyra med 01:35 kvar på klockan i tredje perioden. Didrik Strömberg slarvade, satte sig i svårt läge och tog en tung utvisning. Jens Westin hade läge att få pucken ur zon sedan i box play men fick inte träff på pucken. Mats Lavander kan sedermera trycka in pucken från nära håll.

I straffläggningen är Per Hallin närmast av Timrås tre skyttar. Björklöven behöver bara lägga två för att vinna. Den bonuspoängen hade kunnat ge Timrå mycket, främst gällande det nedersta strecket.

Det är bara att titta på tabellen och börja spekulera i alla möjliga scenarion för den som vill. Timrå behöver minst tre poäng för att vara säker på att undvika kval. Timrå har förvisso ingen monsterbra målskillnad men det är i alla fall tio mål på AIK. Målskillnaden gör ju också att det blir intressant gällande att plocka målvakten i slutet av matcher. Vita Hästen tappade en extra placering på det i dag t ex.

Uppåt bör det räcka för Timrå IK att ta full pott, just p g a målskillnaden mot just Vita Hästen som i så fall är de enda som skulle kunna nå samma poäng.

Betyg på Timrås spel (1-5):

Offensiv: 3
- Timrå startade anfallen snabbt och kom med fart. Man kunde också skapa långa anfall med bra tryck. Timrå spelade kreativt men tyvärr alldeles för ineffektivt i avsluten för ett ännu högre betyg.

Defensiv: 4
- Kampen var bra över hela isen och man hjälpte varandra bra. Timrå vann mycket närkamper, var aktiva och rejäla i spelet. Timrå hjälpte också Norja bra när Björklöven skapade sina lägen.

Power play: 1
- Tryck men alldeles för långsamt och inte ett enda bra avslut på fyra minuter i spelformen.

Box play: 3
- Aktivt och aggressivt. Klarade alla fyra mot fem men släppte ett i fyra mot sex efter svårigheter att få ut pucken ur zon.

Spelarbetyg:

Istid inom parantes

5: Ingen.

4: Mika Norja (31 av 32), Per Hallin (21:27), Robin Persson (24:02) och Daniel Öhrn (11:34).

3: Johan Persson (15:27), Oscar Johansson (16:27), Filip Lander (11:02), Andreas Molinder (18:38), Mattias Nilsson (25:05), Ludvig Nilsson (13:54), Jeremy Boyce (12:17), Jens Westin (17:46) och Albin Carlson (22:55).

2: Andreé Hult (20:52), Didrik Strömberg (22:52), Emil Pettersson (17:40), Victor Olofsson (15:40), Emil Berglund (10:11) och Erik Nyström (09:18).

1: Ingen.

Övriga: Jonathan Iilahti (back-up) och Calle Åsell (00:00).

Stämning (1-5): 4

- 3866 i Umeå där Timrå fyllde en bortasektion. Riktigt kul att både se och höra. Björklöven har också bra hemmapublik som förde liv under matchen, inte minst när en hemmaspelare ramlade.