Permalänk

Starkt lag som borde ta sig till SHL nu

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

IF Malmö Redhawks

Målvakter:

Pontus Sjögren 4
- Rutinerad, snabb målvakt som läser spelet bra. Står mycket matcher år efter år och har varit genomgående bra för Malmö. Han svajade dock i Kvalserien senast där han började på bänken, kom in, blev utbytt, kom in, blev utbytt och avslutade med att hålla nollan.

Jonas Gunnarsson 3
- HV71 har trott mycket på Jonas men lånar nu ut honom utifrån en ganska tung säsong där han enbart tog 87,7% av skotten och vann tre av åtta starter. 22-åringen har tidigare provat allsvenskt spel med Troja/Ljungby. Snabb i sidled med butterfly-stil.

Backar:

Jens Olsson 5
- En av seriens bästa backar. Stark i defensiven och följsam i offensiven. Vann poängligan för backar med starka 35 poäng framåt och var otroliga +36 i grundserien förra säsongen, vilket givetvis var klart bäst i serien också. Rutinerad och användbar i alla spelformer.

Nils Andersson 4
- Tillbaka från skada var han en av seriens dominanter första halvan av säsongen. Smarte Nils styrde och ställde från blå i DIF. Avslutade dock inte lika bra och erbjöds inte samma roll om han följde med upp. Håller dock hög klass på den här nivån.

Björn Karlsson 4
- Hade en del skadebekymmer förra säsongen men gjorde överlag en stark säsong. Visade sig offensivt kompetent i främst power play. Mer än fördubblade sin tidigare bästa poängnotering. I defensiven har han bra räckvidd och ett uppoffrande spel.

Stefan Warg 3
- Stor och tung defensiv back som gjorde 19 poäng senast han spelade i Hockeyallsvenskan. Förra säsongen tillbringade han i AHL/ECHL och fick överraskande kontrakt med Skellefteå i slutet av säsongen. Platsade dock ej där men håller bra klass på denna nivå.

Jeremias Augustin 3
- Har spelat hela karriären med Växjö men fick i SHL en allt mindre roll där. Renodlad defensiv back som är bra framför egen kasse och spelar uppoffrande för laget. Bidrar inte just något offensivt.

Dave Liffiton 3
- Fysisk back som jobbar hårt för laget. Spelar hårt och har inte sällan använt nävarna i karriären. Har sju NHL-matcher på meritlistan. Kom förra säsongen mitt i säsongen till Malmö och var framför allt nyttig i Kvalserien. En pådrivare som varit kapten i AHL.

Tobias Ericsson 3
- Tvåvägscenter som förra säsongen blev så defensiv att han blev back. Spelade back i slutet av säsongen och sägs nu ska spela där även i vinter. Bra skridskoåkare som jobbar hårt. Har även offensiva egenskaper och gjorde t ex 34 poäng förrförra säsongen.

Rasmus Andersson 2
- 17-årig supertalang som redan spelat två säsonger på denna nivå. Hade dock lite av ett mellanår förra säsongen. Spelsinnet är hans största styrka. Har kontrakt men draftades av OHL-laget Barrie Colts och sägs lämna Malmö för spel där. Jag hoppas han stannar.

Forwards:

Joey Tenute 5
- I mitt tycke bästa forward i Hockeyallsvenskan förra säsongen. En snabb offensivt skicklig center med bra händer. Gjorde 50 poäng i grundserien men hade det lite tyngre i Kvalserien. Tidigare varit en vandringsman men har nu sajnat två år till med Malmö.

Jens Jakobs 4
- Poängstark allsvensk forward som inte lyckats etablera sig i SHL. Behöver nog spela i en producerande kedja men kom ner och avslutade starkt med Djurgården. Blev målkung och vinnare i Kvalserien. Både bra målskytt och framspelare. Kreativ.

Tony Romano 4
- Offensiv, snabb och teknisk forward värvad från Västerås. Skicklig straffläggare som satte hela åtta straffar förra säsongen. Är rätt intensiv i sin spelstil. Har dock tenderat att försvinna i tajta i matcher. Gjorde t ex inte ett enda mål i Kvalserien.

Henrik Hetta 4
- Kul med spelare som kommer fram och lyckas via en längre väg än det normala. Hetta har en härlig inställning i spelet. Snabb, arbetsstark och en bra målgörare. Gjorde 16 mål och 31 poäng i grundserien. Skicklig i box play också.

Frederik Storm 4
- Underhållande och tekniskt skicklig dansk forward. Lyfte sin produktion upp till 30 poäng och spelade mycket. Vann interna poängligan i Kvalserien. Är kanske inte jämn i sina insatser men kan också dominera i matcher.

Kenndal McArdle 3
- Ojämn säsong med Västerås, anser jag. Var rätt osynlig under stor del av säsongen för att sedan avsluta riktigt starkt. Bidrar med fysisk och energi. Målen trillade också in i slutet av säsongen. Dock ingen briljant tekniker eller med speciellt bra spelsinne.

Björn Svensson 3
- Efter att det gått sämre och sämre i SHL för Björn så gör han en bra säsong med Malmö i Hockeyallsvenskan. Var skicklig och påpasslig i power play och gjorde fina 18 mål och 36 poäng totalt. Är dock ojämn och hade ingen vidare kvalserie där han gick mållös.

Jon Knuts 3
- Rätt tuff och hårt jobbande forward som inte lyckades kliva uppåt i Leksands hierarki och valde själv att gå ner till Hockeyallsvenskan igen för att utvecklas. Tvåvägsspelare som än så länge visat sig mer skicklig i det defensiva spelet än i det offensiva.

Mattias Persson  3
- Kreativ och underhållande forward med förmåga att producera mycket poäng. Bra klubbteknik och en bra målskytt. Var okej på SHL-nivå och stark i sitt första år i Malmö. Förra säsongen gick dock lite tyngre då 39 poäng blev ”bara” 23.

Nils Bergström 3
- Hårt jobbande forward med fin skridskoåkning. Jobbar över stora ytor och gör mycket nytta för sitt lag. Är okej offensivt men beroende av bra omgivning. Har inte riktigt spelsinne för att leda en offensiv kedja. Kom ändå tvåa i Timrås interna poängliga.

Nicklas Jadeland 3
- Egen produkt som växte ut till en stark tvåvägsforward i Oskarshamn där han också gjorde mycket poäng och fick en stor roll. Under sina två år i Malmö har han inte varit samma offensiva producent men bidrar med bra jobb. Bra i box play.

Magnus Häggström 2
- Gått genom division 3, 2 och 1 innan han fick chansen i Modo med Peter Forsberg 2010. Höll för låg tempo för SHL men håller i Hockeyallsvenskan. Hade ingen offensiv roll och spelade mycket i fjärdekedjan förra säsongen. Bra inställning och bra i box play.

Kim Rosdahl 1
- 18-årig powerforward som fick chansen ett dussintal matcher förra säsongen och nu fått kontrakt. Storväxt och högerfattad med bra fart och driv. Gjorde 20 poäng på 42 matcher i J20. Hade en bra utveckling förra säsongen och slog sig in i truppen till U18-VM.

Summerande analys:

- Malmö har sedan de åkte ur Elitserien haft förutsättningar att spela i högsta serien. Att man inte lyckats på så många år som sju nu är rent ut sagt svagt. Jag var lycklig nog att få bekanta mig med arenan under JVM förra säsongen och det är Sveriges finaste. Lagbyggena har genom åren varit väldigt ojämna och klubben har bränt enorma summor pengar på inte sällan tveksamma sätt. Efter den senaste soppan har man nu haft två ganska lugna säsonger och byggt ett lag som känns redo att ta klivet upp. Jag var besviken på laget i Kvalserien utifrån att jag tyckte man var det bästa laget från Hockeyallsvenskan. Till denna säsong har man behållit stommen, tappat några bra spelare men framför allt värvat väldigt starkt. Pontus Sjögren är ingen supermålvakt men tillräckligt bra för att kunna gå upp med. Backsidan är å andra sidan extremt stark för den här nivån. Jens Olsson har gått från klarhet till klarhet och Nils Andersson var långa stunder dominant i Djurgården förra säsongen. Bredden är dessutom riktigt stark med hela sju backar som får betyg tre eller högre. Jag läste även på twitter häromdagen att bloggaren Mr Madhawk var ”övertygad” om att Malmö skulle värva en klassback till innan seriestart. I så fall har man en skrämmande bra backuppsättning. Framåt är det inte lika starkt men tillräckligt starkt. På pappret tycker jag annars man har både seriens bästa power play och box play. Jag tycker också att man har en smart plan för sina värvningar. T ex så förstår man att Kenndal McArdle kanske inte kommer tokdominera hela säsongen men att han är en spelare som kan göra stor skillnad när man spelar en matchserie i bäst av fem eller bäst av sju med sin tyngd. Till skillnad från Timrå så låter det som att man tänker använda Nils Bergström som grovjobbare snarare än offensiv ledare och i den rollen håller han bra klass, tycker jag. Malmö borde gå upp i SHL till nästa säsong eftersom man har det bästa laget på pappret och eftersom det är ett lag man för en gångs skull jobbat långsiktigt med. Tar man en av de två första platserna får man två chanser att gå upp via att slå ett allsvenskt lag i en matchserie. Jag hade nog t o m tippat Malmö till SHL även om ligan inte skulle utökas. Så väl sammansatt tycker jag detta lag ser ut.


Permalänk

Ungdomlig kontinuitet med otydlig framtid

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

Timrå IK

Målvakter:

Mika Norja 3
- Var en av seriens bättre målvakter under hösten. Orkade dock inte hålla den nivån säsongen ut och hade en svacka både alldeles innan och efter uppehållet i början av februari. Avslutade som tvåa men behöver nu hålla som odiskutabel etta.

Johan Lantz 1
- 19-åring som spelat tre år i Timrås juniororganisation. Delade målvaktsjobbet i J20 förra säsongen men var den som fick stå i slutspelet. Är i mitt tycke ej redo för mer än enstaka inhopp utifrån att han ej hållit toppklass på J20-nivå än. Teknisk med bra fokus.

Adam Ohre 1
- 19-årig lokal produkt med rötter i Kovland. Har tagit förväntade kliv varje år. Var etta i TV-pucken och U16 som 15, i J18 som 17 och ska nu försöka bli etta i J20 som 19. Stod 20 matcher där förra säsongen och har ännu lång väg till att anses hålla allsvensk klass.

Backar:

Robin Persson 4
- Underskattad och tillhörde lagets bättre spelare även i Elitserien. Hårdför och defensivt skicklig med bra skridskoåkning. Har ingen direkt offensiv uppsida men kommer till jobbet varje dag och ger allt för laget. Tenderar ibland att dra på sig onödiga utvisningar.

Jens Westin 4
- Smart, jämn och positionssäker tvåvägsback som var en klippa under sin första säsong i klubben. Hade bl a lagets bästa plusminus. Är inte särskilt stark fysiskt och saknar något som sticker ut i spelet. Hade han haft det hade han spelat på högre nivå än detta.

Jimmie Jansson 3
- Spännande nyförvärv. Var kanske rent av hela J20-seriernas bästa offensiva back förra säsongen. Växte under säsongen och dominerade i Top 10-serien där han gjorde 13 mål på 18 matcher. Gänglig och följsam med bra händer. Tydligt offensiv i sin spelstil. Sticker ut.

Mattias Nilsson 3
- Juniorlandslagsmeriterad gotlänning som efter 47 matcher i SHL som junior tackade nej till Leksand och skrev på för Timrå för ökad möjlighet till mycket speltid. Är än så länge är mest skicklig i offensiven men jobbar även hårt defensivt. Smart och arbetsstark.

Didrik Strömberg 2
- 20-årig tuff defensivt stark back som gjorde en överraskande bra första säsong på seniornivå. Tog ordinarie plats och även om han inte var helt jämn i sin nivå var en av lagets mer stabila pjäser vid flera tillfällen. En light variant av Sanny Lindström.

Tommy Stenqvist 2
- Snart 20 år gammal smart tvåvägsback med tjurig attityd. Puckskicklig och har varit spännande i många år men flera långtidsskador har stannat av utvecklingen. Är i mitt tycke fortfarande spännande och kan stå inför ett genombrott om han får ihop alla bitar.

Andreas Borgman 2
- 19-åring som förra säsongen var en toppback på J20-nivå.  Fick sparsamt med speltid i A-laget men jag anser honom vara redo för allsvenskt spel nu. Spelade U18-VM för sin årskull 2013. Skridskostark och företagsam i spelet. Står gärna upp fysiskt.

Forwards:

Andrée Hult 4
- Kreativ och tekniskt skicklig center som var det närmaste laget kom till offensiv spets förra säsongen. Började dock säsongen halvsvagt efter en hjärnskakning på försäsongen men lyfte under andra halvan. Borde kunna göra mer än de 27 poäng han producerade.

Per Hallin 3
- Satte klubbrekord i matcher men gjorde en förhållandevis blek säsong. Att ”bara” leda och grovjobba täckte inte hela kravbilden längre och han blev allt mer transportör och allt mindre elak i spelet. Bra fart, teknik och skott men begränsat spelsinne. Har han mer att ge?

Johan Persson 3
- Kom mitt under förra säsongen för att tillföra offensiv spets efter att ha gjort 18 mål på 20 matcher i ettan med Nybro. Han tillförde i det offensiva spelet men producerade för dåligt för att vara ”spets”. Gav dock bra med energi och var avig i spelet. Har potential.

Ludvig Nilsson 3
- 20-åring som fick lämna JVM-truppen på plats som sista man. Han gjorde dock en bra första seniorsäsong. 16 poäng är bra för en energispelare i ett målsnålt lag. Kraftfull skridskoåkare med bra attityd som tar den raka vägen. Bra framför mål och i boxplay.

Oscar Johansson 3
- 26-åring som kommer göra sin åttonde raka säsong i serien. Förra säsongen var dock den första som ordinarie i moderklubbens A-lag. Klev fram som en ledargestalt med bl a sju matchvinnande mål och betydande insatser i box play. Ingen stark närkampsspelare dock.

Jeremy Boyce 3
- 21-åring som fick ett lyft efter att ha stått lite still några säsonger. Började producera mål och poäng som han inte tidigare gjort som senior. 13 mål och 22 poäng. Enkel, energistark och rak i sin spelstil med bra fart. Inte så fysisk men duktig framför mål och i box play.

Emil Pettersson 3
- Gänglig, hal och kreativ 20-åring som fick en tuff start förra säsongen med hjärnskakning i premiären. Hade svårt att vinna coachens förtroende trots att han producerade bra sett till sin speltid. Sticker ut i det offensiva spelet och kan stå inför ett genombrott.

Daniel Öhrn 2
- Tvåvägscenter med bra skridskoåkning. Har ledaregenskaper och tar mycket ansvar trots att han enbart är 21 år gammal. Gjorde 15 poäng som förstaårs-senior. Okej teknik, passningsspel och ett rätt bra handledsskott men behöver visa mer i det offensiva spelet.

Anton Wedin 2
- Efter starka insatser som junior i Elitserien var förväntningarna högre än vad han lyckades infria som förstaårs-senior på denna nivå. Fyra mål och 15 poäng är lite lågt för den tekniskt skickliga forwarden. Smart offensivt men än så länge ojämn i insatserna.

Andreas Molinder 2
- Rutinerad med 341 matcher i högsta serien men gjorde en svag säsong. Lyckades minska sin poängskörd från 16 i ES till 13 i HA. Var heller inte anmärkningsvärd i arbetsinsatsen eller defensiven. Hyfsat spelsinne och kan blixtra till med fin teknik.

Emil Berglund 2
- 20-åring med mycket hjärta och mod men även med ganska mycket hjärna. Har bra defensivt spelsinne och är orädd i det offensiva spelet. Kan vara småful och en elak retsticka. Ger energi. Har producerat bra på J20-nivå men inte så mycket på seniornivå.

John Westin 1
- Rak, fysisk och hårt jobbande 22-åring som närmast kommer ifrån Sundsvall i ettan där han gjorde 23 mål och 40 poäng. Hade dock säsongen innan bekymmer att platsa i Asplöven. Var en framgångsrik junior med bl a ett U18-VM och tidig elitseriedebut.

Rickard Sundlöf 1
- Defensiv center med bra arbetsmoral. Han har en bra och vacker skridskoåkning och tycks ha bra lungor. Var viktig för J20-laget i vintras där han slet hårt och även gjorde flest poäng. Är dock ingen stor offensiv spelare. Har tryout t o m september.

Summerande analys:

- Timrå är ännu inte på väg tillbaka till finrummet organisationsmässigt utan är fortfarande i krympande fas. Det gör klubbens framtid otydlig och oviss. Förra säsongens åttonde plats var efter förutsättningarna ett godkänt resultat och med tanke på att de etablerade spelarna hade svårt att anpassa sitt spel till Hockeyallsvenskan får det ses som ett bra resultat av klubbens unga kår av spelare födda 93-94. Timrå har en ärrad och rutinerad sportchef i Kent Norberg som nu lyckats med konstycket att förlänga med samtliga av de unga spelarna trots att många gjorde en bra första säsong på seniornivå. Han har också lyckats locka till sig unge Mattias Nilsson från Leksand utan lån och den kanske mest intressanta J20-spelaren på marknaden i en SHL-klubb utan SHL-kontrakt i Jimmie Jansson. Kan alla dessa 19-21-åringar bringa balans i Tallnäs hockeygalax igen? Förra säsongen var man ett hårt jobbande och skridskostarkt lag med bra defensiv i första hand. Backsidan känns därför också nu som den bästa lagdelen. Framåt är spetsen ett frågetecken. Här har Norberg inte haft medel att hitta säkra kort och har bara tagit in ett nyförvärv och det i frågetecknet John Westin. Där behöver befintliga spelare lyfta. Det ska bli intressant vad tränarbytet kan skapa för effekter. Kan man få ut mer offensivt och vad gör det i så fall med lagets defensiva spel? Målvaktssidan är något man valt att spara in på. Två målvakter har blivit en. Målvaktsjuniorerna är ambitiösa men har flyttats upp minst ett år för tidigt som jag ser det. Timrå kommer troligen behöva hitta andra lösningar än dem om Mika Norja blir skadad eller hamnar i en formsvacka. Totalt sett är inte Timrå ett lag som ska kunna utmana längst upp i tabellen eller heller kunna rasa längst ner i tabellen. Förra säsongen låg man dock på den nedre halvan under i stort sett hela säsongen och det kommer krävas att unga lyfter sig mycket om man ska kunna vara mer på den övre halvan. Åtta lag i serien får spela vidare i positiv bemärkelse och dit har Timrå en rimlig chans att nå. Fem lag får spela en direkt matchserie om att gå upp och till en sådan matchserie är det en skräll om Timrå tar sig.


Permalänk

Kan de brunka sig ända upp till SHL?

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

BIK Karlskoga

Målvakter:

Mattias Modig 3
- BIK är ett bra karriärval av Modig. Han får nu chansen som given etta i ett av HA:s bästa lag. Huruvida Modig är ett bra val för BIK är mer oklart. Han har inte stått att känna igen sedan återkomsten från Nordamerika. Det blir en viktig säsong för honom.

Emil Kruse 1
- Storväxt 19-åring som bara fick stå en hel match med A-laget förra säsongen. Var på en del lån och i lite i J20 men fick till största del öppna en båsdörr vilket man kan ifrågasätta utvecklingsvärdet av. Risken är att det blir en liknande säsong nu.

Backar:

Martin Thelander 4
- 33-åring som blandar marknadsjobb på kansliet och att skriva krönikor på hemsidan med att stå för solida och bra backinsatser på isen. Gör få misstag. En tvåvägsback som gjorde 24 poäng i grundserien och ytterligare tre i playoff.

Fredrik Ericson 3
- 33-årig veteran med sju säsonger i klubben. Har några säsonger i Elitserien på meritlistan men det är sex år sedan senast. Haft lite skadebekymmer och tappat lite i fart vilket gör att han gör en del misstag. Dock rätt brytsäker och okej med pucken. Bra skott.

Jens Skålberg 3
- Rutinerad och rörlig back som närmast kommer ifrån norska ligan. Spelade innan i Örebro där han var en stabil defensiv back i laget som gick upp. Haft en ojämn karriär och har inte utvecklats till någon offensiv kraft utan mer och mer som en säker defensiv pjäs.

Alexander Ytterell 2
- 23-åring som närmast kommer ifrån den danska ligan där han inte hade någon vidare succé förrän i vårens slutspel. Då exploderade han och vann slutspelets poängliga med 19 poäng på elva matcher. I grunden en offensiv högerfattad back med ett bra skott.

Oskar Carlsson 2
- 23-årigt nyförvärv från Vimmerby i ettan. Offensivt följsam och duktig i power play. Gjorde 24 poäng förra säsongen där dock enbart fem av poängen kom i den tuffare Allettan. Högerfattad med bra storlek.

Adam Åkesson 2
- Defensiv back som inte tar för sig särskilt mycket i det offensiva spelet. Spelar dock uppoffrande i defensiven och är ganska rörlig för sin storlek. Är 24 år gammal och kom inför förra säsongen ifrån sin moderklubb, Tingsryd.

Henrik Larsson 2
- 19-årig egen produkt som nu får göra sin tredje säsong i A-laget. Spelade alla matcher och gjorde elva poäng (inkl. playoff). En skridskoskicklig tvåvägsback alternativt tvåvägscenter. Används på båda positionerna. Behöver bli starkare.

Viktor Lang 2
- Storväxt 19-åring som gick fram bra förra säsongen och fick även chansen i U19-landslaget efter jul. Var lite upp och ner under sin första säsong på seniornivå. Är främst defensiv i sin spelstil och tar inte så många offensiva initiativ.

Jesper Alasaari 1
- Storväxt juniorback som debuterade i A-laget förra säsongen med tre ombytta matcher. Är egen produkt men började faktiskt på Timrås hockeygymnasium 2011 men valde att flytta hem igen efter halva den säsongen.

Forwards:

Kristofer Näslund 5
- Lagets mest värdefulla spelare. Spelat i klubben sedan 1998 och är den som satt den starka mentaliteten i klubben mer än någon annan. Jobbar hårdast på isen samtidigt som han är smart i spelet och producerar bra. 32 poäng förra säsongen.

Christian Berglund 5
- Spännande värvning även om det är en nedtrappning. Berglund är egen produkt som om han kan smittas av lagets tuffa spel kommer passa som en hand i en handske här. Är fortfarande bra offensivt och stod t ex för 18 poäng på 38 matcher i SHL förra säsongen.

Marcus Nilsson 4
- Superskicklig forward som kommer tillbaka stukad av att ha misslyckats i AIK. Gjorde dock senast han var i klubben 33 assist och 45 poäng. Är kvick och tekniskt skicklig med ett mycket bra passningsspel.

Henrik Björklund 4
- Ojämn men skicklig offensiv forward. Öste in mål och poäng med Nilsson för två år sedan men hade det lite tyngre förra säsongen. Har haft en del skadebekymmer. Storvuxen fysisk med bra skott och är väldigt vass i slottet och nära mål. Inte speciellt snabb dock.

Daniel Wessner 3
- Arbetsstark och fysisk center som också producerar poäng, 33 stycken förra säsongen. Har dock stora bekymmer med sitt humör. Snackade ut sig åtta gånger och t o m till en avstängning förra säsongen. Blev även avstängd för en tackling i playoff.

Johan Nilsson 3
- Rivig forward med rätt bra klubbteknik som ligger på runt 25 poäng per säsong på den här nivån. Ursprungligen från Modo där han var en talang på landslagsnivå som junior. Kan spela i många olika roller. Har ett bra skott.

Linus Fröberg 3
- 21-åring som under fyra raka säsonger varit och nosat på SHL-spel men inte lyckats ta plats. Gjorde en stark insats som lån i SSK förra säsongen, kanske främst ihop med Nylander och Pastrnak. Bidrar både offensivt och defensivt. Saknar dock lite speed.

Fredrik Höggren 3
- Skridskostark, fysisk och hårt jobbande forward som alltid kommer till jobbet. Skapar också mycket framåt men är ingen vass avslutare även om han gjorde 18 mål en säsong för några år sedan. Ligger vanligtvis runt 10 mål och 20 poäng på en säsong.

Gustaf Thorell 3
- Skridskostark ytter som gärna utmanar offensivt. Hade en bra och en mindre bra säsong i Sundsvall för några år sedan. Under den bra fick han testa i både Modo och Timrå i Elitserien. Kommer närmast ifrån norska ligan. Kan användas i många roller.

Mikael Eriksson 3
- Grovjobbande forward som är tillbaka i moderklubben. Spelade två säsonger i en liten roll i SHL med Växjö och förra säsongen i den franska ligan. Är ganska stor och spelar gärna fysiskt. Rätt bra fart och utmärkt i forechecking. Bidrar sällan i det offensiva spelet.

Jesper Olofsson 2
- Offensiv talang som kommer från Almtuna där han gjorde 19 poäng på 33 matcher. Hans totala egenskaper är ofta inte tillräckliga för att få spela på två kedjor på den här nivån vilket gör att han haft svårt att rota sig som senior. BIK blir 22-åringens sjätte klubb.

Carl Berglund 2
- Pålitlig arbetshäst som gnuggar bra och spelar fysiskt. Är ingen stor offensiv begåvning men kan göra runt 10-12 mål en bra säsong. Förra säsongen blev det fyra mål och 13 poäng. Får nu spela i samma lag som storebror Christian för första gången.

Björn Kindahl 2
- Defensiv center som jobbar bra men inte som inte bidrar i det offensiva spelet särskilt mycket. Gjorde bara sex poäng förra säsongen. 26-åring som tillhör stommen och kommer nu göra sin nionde raka säsong i klubben.

Anton Holm 2
- Kom inför förra säsongen från division 1 och gjorde väl ingen jättesuccé. Ryktas om att han hämmades av skadebesvär. Hur som helst en stor forward med ganska bra fart och som varit produktiv på lägre nivå.

Summerande analys:

BIK tappar som vanligt bra spelare efter en säsong. Nu plockade Brynäs upp tvillingarna Vesterholm, Djurgården tog Deilert och Rundqvist samt att Färjestad värvade målvakten Pogge. Som vanligt så värvar dock BIK smart och bra trots små förutsättningar. Jag gillar nästintill alla värvningar till den här säsongen. De tappar t ex den offensive backen Alexander Deilert som ju gjorde hela nio mål i power play men värvar två liknande specialister i Oskar Carlsson och Alexander Ytterell. Främst den sistnämnde känns som en back som kan bli riktigt målfarlig om han omgärdas av ett bra power play i övrigt. Där kommer värvningen av Marcus Nilsson bli viktig som spelfördelare och om han dessutom kan få igång storskytten Henrik Björklund igen. BIK:s stora styrka är en hårt jobbande lagmaskin som är jobbiga att möta. De har en stark kultur av hårt jobb och bär sina blåställ väl. Jag tycker deras forwardsuppsättning är riktigt stark med alla olika typer av karaktärer och egenskaper. Christian Berglund trappar inte bara ner i moderklubben utan spelar också nu med många av sina kompisar. Jag tror att han kommer kunna vara lika tjurig som de andra och är han det kommer han bli mycket viktig. Svagheten i laget tycker jag finns i defensiven. Jag tyckte att de föll igenom lite i slutet av förra säsongen och hade framför allt defensiva bekymmer då. De släppte in lite för mycket mål. De har heller inte kvar trotjänaren Christian Carlsson som i mitt tycke var rätt stabil förra säsongen. Jens Skålberg blir viktig ersättare där. I det nya seriesystemet kommer det bli fem allsvenska lag som får chansen att spela minst en avgörande matchserie om en SHL-plats nästa säsong och jag skulle bli överraskad om BIK Karlskoga inte är ett av de fem lagen. Däremot tror jag de kommer få svårt att vinna den. De kan verkligen jobba ner motståndare men defensiven och en del skadebenägna spelare gör att jag inte tror att de tar steget upp. Omöjligt är det dock inte och tills dess att den typen av matcher spelas är det ännu långt.


Permalänk

Ett lite trögt men revanschsuget lag

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

IF Björklöven

Målvakter:

Kevin Lindskoug 3
- Ansågs inte hålla som etta i Rögle för att gå upp i SHL men jag anser att han är en bra värvning av Björklöven. 22-åringen var något ojämn men växte under föregående säsong och var målvakten som stod när Rögle vann PO-serien och utmanade i Kvalserien.

Johan Mattsson 2
- 22-årig storväxt puckmotare som är trea i Djurgården men hyrs ut till Björklöven. Johan blev petad av Reideborn i DIF förra säsongen men gjorde själv en okej säsong. Vann nio av 15 starter, höll två nollor och tog 90,8 % av skotten. Något ojämn än dock.

Joakim Andersson 1
- 19-åring jag aldrig sett spela. Han gjorde dock en siffermässig bra säsong i J20 Elit förra säsongen där han vann målvaktsligan i norrserien i överlägsen stil. Han vann där 16 av 19 matcher och släppte enbart 1,68 mål/match. Gissar att han kommer spela mest med J20 även nu.

Backar:

Stefan Andersson 4
- Rutinerad allsvensk back. Spelsinnet är av högsta allsvensk klass och han har ett bra skott. Gjorde fina 29 poäng framåt trots att han missade 14 matcher. Dessutom den ende av lagets ordinarie backar som slutade med plus i plusminus-statistiken.

Tommy Wargh 3
- Skridskostark och teknisk back som gärna tar för sig offensivt. Har efter en bra första säsong i Modos A-lag haft en krokig karriär med skador och bl a flera säsonger utomlands. Kom i november till Björklöven och klev främst fram stort i kvalet med fem mål och 12 poäng.

Jonathan Harty 2
- 26-årig kanadensare som gjorde en helt okej säsong med Mora förra säsongen. Gjorde nio poäng och var +9.  Harty är främst en stark defensiv back som spelar rejält. Kan dock dra på sig lite för många utvisningar. Kan även vara lite kantig.

Per Hållberg 2
- Har bra offensiva egenskaper men har tappat i skridskoåkningen som var en styrka när han var som bäst. Kan fortfarande leverera bra med poäng framåt på den här nivån men det defensiva spelet håller knappt allsvensk klass, anser jag.

Alexander Hellström 2
- Rutinerad back med en del internationell erfarenhet. Spelar gärna fysiskt och är en pådrivare. Är dock begränsad spelmässigt och hade det stundtals riktigt tufft förra säsongen. Lyfte sig dock i Kvalserien.

Karl-Johan Lundström 2
- Gillar honom sedan han spelade i Sundsvall. En arbetsstark back som gör sitt jobb i defensiven. Gärna rejäl. Är dock ingen som bidrar i spelet med pucken utan enkla, bra förstapass är det bästa han uppnår där. Hade skadebekymmer förra säsongen.

Patrik Nevalainen 1
- Det finns mycket spel i Nevalainen men han är 27 år nu och har ännu inte lyckats hitta en jämn nivå som senior. Lyckades inte vara någon offensiv kraft förra säsongen utan blev mest slarvig och fick även nöta bänk en del.

Forwards:

Stefan Öhman 4
- Var nog genomgående den bästa spelaren i laget förra säsongen. Den 38-årige centern klarar sig mycket bra i den här serien på sitt spelsinne och levererar jämna insatser. Bra båda vägar och gjorde fina 41 poäng i grundserien förra säsongen.

Jon Palmebjörk 4
- 28-årig sniper som trots att laget gjorde nästminst med mål gjorde fina 24 mål och 45 poäng. Är dock som många målskyttar lite ”streaky” och hamnar ibland i svackor. Ligger dock i regel alltid över 30 poäng totalt per säsong. Bra vapen i power play.

Kim Karlsson 3
- Personlig favorit. Tekniskt skicklig center som skapar mycket på egen hand. Utifrån hur mycket han skapar är det dock märkligt att han oftast ligger tämligen lågt i poängproduktion. Är underhållande att titta på. Bidrar även med hårt jobb utan puck.

Emil Lundberg 3
- Spännande 21-åring som nu får göra sin fjärde allsvenska säsong i sin fjärde allsvenska klubb. Gjorde senast 22 poäng för Asplöven men avslutade säsongen med Djurgården. Storväxt men inte särskilt snabb eller fysisk. Dock bra runt kassen med bra klubbteknik.

Felix Maegaard Scheel 2
- 22-årig dansk som utbildades i Rögles organisation och har de senaste åren spelat i division 1 där han varit mycket produktiv i Olofström. En tekniskt skicklig forward som ska bli spännande att följa i Hockeyallsvenskan.

Nicklas Johansson 2
- Gjorde 27 poäng sin första säsong i Sundsvall för fem-sex år sedan men har därefter haft mer blyga poängtal på allsvensk nivå. Förra säsongen blev det tio poäng för honom. En slags tvåvägsforward som jobbar hårt och har bra fart.

Lucas Sandström 2
- Har tidigare varit en bra poängplockare på allsvensk nivå. Hade dock en svag säsong och gjorde bara en poäng i grundserien och en i kvalet. Tycks vara beroende av bra omgivning men var även hårt drabbad av en tuff ledbandsskada i knäet. Energirik och småful i spelet.

Emil Wrenman 2
- 20-årigt löfte som var rolig att titta på förra säsongen. Fick inte alltid så mycket speltid men lyckades sticka ut i spelet när han spelade. Har bra fart och teknik. Gissar att han kommer vara mer ordinarie denna säsong. Gjorde nio poäng förra säsongen.

Mats Lavander 2
- Comebacken i Björklöven blev en stor besvikelse för tuffe Lavander. Lagkaptenen hade återkommande skadebekymmer och försökte spela ett spel han inte längre klarar. Bidrog nästan inget offensivt och var sanslösa -23 på 32 matcher.

William Quist 1
- Knepig spelare. Har goda förutsättningar med stor kropp, bra skridskoåkning och teknik men lyckades inte alls förra säsongen. Bara fem poäng på 32 matcher. Är lite ”feg” i spelet och hamnar mycket på utsidan och försvinner ur matcher. Bra i kvalet dock.

Linus Boström 1
- Storväxt 25-årig forward som gjorde ett starkt kval när Björklöven gick upp inför förra säsongen. Lyckades dock inte bli någon offensiv kraft på allsvensk nivå. Det blev enbart sex poäng på 39 matcher innan en skada satte stopp för säsongen. Jobbar dock bra.

Victor Ekeståhl Jonsson 1
- 20-årig centertalang som inte lyckades ta sin fina juniorsäsong i ettan till nästa kliv på allsvensk nivå. Hade svårt att lyfta offensivt samt att han ännu känns för tunn i närkampsspelet. Hade svårt att vinna tekningar och gjorde bara ett mål framåt.

Summerande analys:

Trögt men revanschsuget skrev jag i rubriken. Det var främst två anledningar till att Björklöven rasade samman förra säsongen, anser jag. Det ena handlar om att man under hela säsongen var hårt drabbade av skador och det andra var att man inte riktigt lyckades spela den mer fartfyllda moderna ishockeyn som många allsvenska lag är bra på. Spetsspelarna är vassa men är i de flesta fall inga fartstarka spelare. De är mest vassa i power play som är ett mer statiskt spel. I fem mot fem hade Björklöven svårast av alla lag att göra mål förra säsongen. Det är till viss del oroande att det är i stort sett samma spelare som ska stå för spets den här säsongen som den förra. Bortsett målvakterna har de inte plockat in några nya nyckelspelare till laget, även om de flesta nyförvärven känns spännande. Flera av nyckelspelarna är dessutom lite till åren vilket ökar skaderisken. Ändå känner jag att det finns möjlighet till revansch. Det är många spelare i laget som bevisligen kan mer än de lyckades visa. Att hela laget hamnade i så stora bekymmer gjorde ju att många spelare inte kom upp i normal klass heller. Nu har nya tränare kommit in och det behövs nog till att börja med en och annan extra svettdroppe på försäsongen. Det behövs nog också nya spelmässiga tankar och idéer som mer passar lagets profil för att laget ska få ett lyft till nästa säsong. Jag tvivlar faktiskt starkt på att Björklöven får något större lyft. Min känsla är att de hade behövt bytt ut mer av sin stomme för det. De bör dock kunna göra en bättre säsong än den man gjorde då det ändå kändes som att man hade en del motstuds av olika art. Att t ex undvika kvalet neråt är långt ifrån omöjligt, anser jag. Det i sig skulle vara ett bra steg framåt.


Permalänk

Ett skridskostarkt lag med oklar spets

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys på slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

Först ut:

Almtuna IS

Målvakter:

Johan Holmqvist 4
- Kul att han väljer att fortsätta och göra det i Hockeyallsvenskan. Det ger mycket för en sådan här klubb att få in en sådan stor profil. Är inte på den nivå han en gång var men håller fortfarande bra klass för den här nivån.

Alexander Sahlin 3
- Gjorde i mitt tycke det riktigt bra när han väl fick stå förra säsongen. Var bl a helt makalös i en match i Timrå. Stannade också på 92,3 % på sina 12 matcher. Hög högstanivå och känns redo för att kunna stå fler matcher denna säsong.

Backar:

Per Svensson 3
- Stor och defensivt skicklig back. Gjorde en bra säsong i Almtuna och fick avsluta med AIK i SHL och i kvalserien där han gjorde bättre och bättre ifrån sig. Gör inte så mycket poäng men gjorde två mål i Kvalserien.

Fredrik Sandgren 3
- Rutinerad smart back som varit ledande i laget i flera år och som kan producera framåt också. Fick även hjälpa Björklöven kvar i slutet av säsongen via lån då Almtuna var klar. Var inte dominant där men är viktig och bra för Almtuna.

Patrik Norén 3
- Offensivt skicklig back med ett bra slagskott. Har bra blick för det offensiva spelet och producerade bra i Timrå förra säsongen. Är dock något slarvig och har en del brister i det defensiva spelet. Inne på flest mål både framåt och bakåt i Timrå.

Phillip Bruggisser 2
- Dansk VM-back i våras som öst in poäng i division 1 i två säsonger. Högerfattad och puckskicklig. Mycket duktig i power play. Det ska bli spännande att se vad han kan göra på den här nivån. Har egenskaper som sticker ut.

Fredrik Sonntag 2
- Vältränad tuff och fysisk back. Har legat på gränsen under SHL under många år men inte lyckats ta nästa steg. Blev nu heller inte kvar i ett satsande SSK utan får ta ny sats i Almtuna. Spelar gärna rejält och uppoffrande men saknar lite smidighet och spelsinne.

Linus Rotbakken 2
- Rörlig och aktiv back som gärna sätter igång anfall och jobbar bra. Kom från division 1 inför förra säsongen som ett litet frågetecken men lyckades spela till sig en ordinarie plats och ett nytt två årskontrakt med Almtuna. Gick bra ihop med Per Svensson.

Victor Aronsson 2
- Lovande 22-åring som haft svårt att helt etablera sig på den här nivån. Tog ej en helt ordinarie backplats förra säsongen trots en bra säsong i A-laget året innan. Växte dock under säsongen och blev belönad med ett nytt två årskontrakt.

Carl-Johan Meyer 2
- Uppsalagrabb som kommer från fyra juniorsäsonger i Brynäs där han i vintras var en de ledande backarna i J20-laget. Är främst en defensivt stabil back och producerar inte särskilt mycket framåt. Dock bra förstapass och ett helt okej spelsinne.

Olle Alsing 1
- Spännande 18-åring som vann poängligan för backar i J18 Allsvenskan i våras. Fick även göra något inhopp i A-laget. Spelskicklig och rörlig back. Gissningsvis är han dock ännu inte redo att kliva in ordinarie i A-laget utan kommer stå på tillväxt något år till.

Forwards:

Martin Janolhs 3
- Bra nyförvärv som Karlskrona gärna ville behålla. Har som många andra i laget koppling till Leksand. Duktig och hårt arbetande forward med förmåga att producera poäng. Stark skridskoåkare och riktigt vasst skott.

Emil Lundberg 3
- Rutinerat nyförvärv. Tvåvägscenter med bl a många säsonger i Luleå bakom sig. Har även spelat ute i Europa i KHL, NLA, SM-liiga och i Slovakien. Gjorde förra säsongen helt okej ifrån sig i Mora där han också snittade 0,59 poäng/match.

Simon Mattsson 3
- Offensivt skicklig och lovande 21-åring. En av få i detta lag som verkligen har förmåga att sticka ut i det offensiva. Hade en rörig säsong där han representerade fyra olika klubbar. Hittade dock rätt i Almtuna och avslutade sedan starkt som utlånad till Karlskrona.

Victor Rollin Carlsson 3
-  25-årig center som börjar bli rutinerad på allsvensk nivå. En hårt jobbande center som vinner tekningar och skapar målchanser. Hade lite skadebekymmer men gjorde 14 poäng på 27 matcher. Fick dessutom avsluta säsongen med Brynäs.

Martin Karlsson 3
- Intensiv och hårt jobbande forward som säkert skulle kunna spela i en fjärdekedja i SHL och fungera där. Fick chansen i AIK i slutet av förra säsongen på lån. En powerforward som till och från hittar nätet. Elva respektive 12 mål i sina två säsonger med Almtuna.

Tobias Hage 3
- Rivig center som fick ett litet genombrott förra säsongen. Han var Almtunas bästa målskytt med 14 kassar. Spelar fysiskt och har bra fart på rören. I första hand ingen spelfördelande spelare utan mer en hårt jobbande spelare som hittar nät, nu och då.

Fredrik Vestberg 3
- 31-årig teknisk forward som hade en skadedrabbad säsong. Gjorde säsongen innan hela 39 poäng poäng men nu blev det bara nio poäng på 23 matcher. Kan vara ganska ojämn i sina insatser men är i form en offensiv tillgång.

Michael Haga 2
- Norsk 22-åring som bl a spelat juniorhockey i Luleå. Gjorde förra säsongen bra ifrån sig i Frisk Asker där han gjorde 36 poäng. Fick även göra några landskamper med Norge. Har ett gott anseende i Norge där han varit kapten för juniorlandslaget och blivit årets rookie.

Sebastian Hartmann 2
- Spännande forwardstalang. 20-åringen gjorde otroliga 29 poäng på elva matcher i J20 Elit förra säsongen och var med en hel del i A-laget där det blev elva poäng. En avig högerfattad forward som sticker ut i det offensiva spelet.

Johan Berggren 2
- Har blivit kallad evighetsmaskin för sitt återkommande hårda jobb på isen. Kommer nu också göra sin tionde raka säsong med Almtuna och betyder mycket med sin rutin. Har dock aldrig varit någon särskild poängplockare utan bidrar mest med hårt jobb.

Martin Sandgren 2
- Är man inte tekniskt skicklig eller snabb på rören får man bidra på annat sätt. Det gör Sandgren bra. Han är en agiterande och mycket fysisk forward som retar upp motståndare på många sätt. Jobbar stenhårt men drar även på sig mycket utvisningar.

Sebastian Selin 2
- I mitt tycke Sundsvalls bästa forward förra säsongen. Rivig och högerfattad med bra fart. Gjorde fina 53 poäng för Sundsvall. Var tidigare en framgångsrik juniorspelare i Skellefteå där han bokfördes för några A-lagsmatcher också.

Emil Larsson 2
- En gänglig 21-årig forward som alltid kommer till jobbet och gör det han ska. Sticker kanske inte ut så mycket offensivt men spelar gärna fysiskt. Gjorde 12 poäng på 47 matcher i sin första allsvenska säsong. Son till Jan och barnbarn till Ove.

Emil Ripstrand 1
- 20-årig egen produkt som varvade spel i J20 och A-laget förra säsongen. Var riktigt poängstark i J20 och gjorde också några poäng på A-lagsnivå. Har dock ännu inte etablerat sig på allsvensk nivå men kan vara på god väg.

Mattias Johansson 1
- Ung lovande 21-årig center gjort bra ifrån sig på lägre nivå men ännu inte klivit fram på helt allsvensk nivå. Gjorde sju poäng på 33 matcher med A-laget men även 19 poäng med Väsby i ettan på 15 matcher.

Oscar Milton 1
- Annan ung 21-åring som ännu inte etablerat sig. Spelade en stor del av förra säsongen med Väsby i ettan där han gjorde ungefär en poäng per match. Beskrivs vara kvick på rören och ha bra inställning.

Summerande analys:

Almtuna är en hockeyförening jag gillar utifrån hur de jobbar. De har en långsiktig plan för sin förening och de chansar i stort sett aldrig med sina värvningar. Bl a så jobbar man med try-out camps vid värvningar. Man tycks också få fram spelare till A-laget från egna led som kan komma in och bidra. Uppsala är en stor stad som borde kunna vara större idrottsligt än man är. Almtuna känns som en förening som är värd att satsa på framåt. Här och nu ser vi dock ett lag som åter inte har förutsättningar för att blanda sig i någon toppstrid. Man saknar ekonomi för att göra någon större satsning på kort sikt. Det är ändå ett karaktärsstarkt lag som jobbar hårt och det finns många skickliga skridskoåkare i laget. Målvaktssidan är stark och utifrån goda förutsättningar för hårt jobb så kommer man vara ett lag som blir svåra att göra mål på. Problemet är att man förmodligen kommer ha ännu svårare själva att göra mål. Jag tycker spetsen är alldeles för trubbig. Många spelare är alldeles för lika varandra. Jag tycker man förstärkt laget namnmässigt men många av värvningarna har varit spelare man redan har liknande spelartyper av, anser jag. Det kommer krävas några offensiva genombrott på yngre spelare för att laget ska kunna överträffa förra säsongens 10:e plats, tror jag.


Permalänk

Världens bästa spelare 2014

Dags för ny lista i bloggen. Det är den årliga listan som jag gjort varje sommar jag bloggat här på ST, nämligen att försöka sätta vilka som är världens bästa hockeyspelare just nu. Jag måste säga att detta år varit svårare än vanligt. Det finns alldeles för få stjärnor som man kan känna alltid håller absolut toppklass. T o m Sidney Crosby lämnar ett år han i många delar dominerat men i de viktigaste turneringarna, OS och Stanley Cup, hade jag högre förhoppningar på honom.

Om jämnheten i toppen beror på att det är jämnare nu eller om det beror på att bevakningen nu är så stor att ingen spelare kommer undan med brister eller dåliga insatser i samma utsträckning som förr kan man tvista om. Både och, brukar vara ett bra svar.

Listan innehåller bara NHL-spelare men jag hade både Alexander Radulov och Ilya Kovalchuk från KHL i åtanke. Betydligt många fler fantastiska spelare hamnar också utanför denna lista. Detta trots att jag utökat listan till 30 spelare detta år. När jag skrev blev det dock tydligt hur Kanada kunde vara så överlägsna i OS då de dominerar mer än vanligt på listan.

Här följer listan:

30. ALEX PIETRANGELO - Blues bästa spelare
Pietrangelo utmärker sig i de mesta statistiska sammanhang. 51 poäng som back, +20 och över 25 minuter spelade per match. I Stanley Cup spelade han över 30 minuter per match på de sex matcherna laget överlevde. I OS var det enbart tre spelare som spelade mer än honom i Kanadas vinnande lag.

29. MATT DUCHENE - En av NHL:s mest underhållande spelare
Duchene har verkligen tagit nästa steg de senaste säsongerna. En fantastisk tekniker som är urstark i att täcka pucken och bryta in på mål. Var den bästa utespelaren i ett sensationellt bra Colorado. Saknades mycket då han var skadad i slutspelet. Med i Kanadas guldlag i OS också.

28. COREY PERRY - En av NHL:s bästa skyttar
Vann målligan och Hart trophy (MVP) för några år sedan. Klev även denna säsong fram och satte 43 mål och kom femma i NHL:s poängliga. Har ett otroligt vasst handledsskott. Starkt CV där han vunnit det mesta man kan vinna från junior och uppåt. I år blev det ett till OS-guld till den listan, dock utan att lyckas göra mål där.

27. SERGEI BOBROVSKI - VM:s bästa målvakt
Förra säsongen fick han pris som NHL:s bästa målvakt och var en av de bättre även denna säsong. Han bar Columbus till slutspel med 92,3 i räddningsprocent. Var inte etta för Ryssland i OS men var den av målvakterna som lyckades bäst där. I VM var han suverän och blev turnerings bäste när Ryssland vann guld.

26. RYAN SUTER - Mest istid i hela NHL
Borde ha vunnit Norris förra året och kom fyra i Norris-omröstningen detta år. Han spelade dock alla matcher i NHL och hade mest istid per match av samtliga. Gjorde 43 poäng framåt också. I Stanley Cup spelade han nästan 30 minuter per match. Han hade även mest istid i USA:s OS-lag.

25. SEMYON VARLAMOV - Tvåa i Vezina-omröstningen
Var det någon spelare som skulle lyftas fram före någon annan i Colorados succésäsong så är det Varlamov som var genomgående stark i grundserien trots en del mindre smickrande bekymmer på sidan om. Skulle varit högre på listan men blev trots allt utbytt i OS-kvarten och hade ingen superstark insats i Stanley Cup.

24. JAMIE BENN - En av de bästa kaptenerna i NHL
En personlig favorit. Bär fram sitt Dallas och fick laget överraskande till slutspel på den tuffa västra sidan. En äkta präriekanadick utan visir som gärna kastar sina handskar eller tacklar samt även gör viktiga och inte sällan vackra mål. Var framgångsrik även i OS där han bl a avgjorde semifinalen mot USA och vann guld.

23. P.K SUBBAN - En av NHL:s mest underhållande backar
Förra årets märkliga val till Norris-vinnare var bänkad i OS och kom inte ens topp 10 i omröstningen av NHL:s bästa backar i år. Den puckskicklige backen klev dock verkligen fram i Stanley Cup och var en av hela slutspelets bästa spelare. Var främst helt enorm då hans Montreal lyckades slå ut Boston i andra rundan.

22. ZDENO CHARA - Bäste back i grundseriens bästa lag
Ny mycket stabil säsong av en av världens genomgående bästa backar. Han levererade 40 poäng framåt, var +25 och är fortsatt en av de svåraste backar att ta sig förbi utifrån sin enorma räckvidd. Lyckades dock inte vara lika avgörande i Stanley Cup som tidigare där bl a mannen ovan här var betydligt bättre när de möttes.

21. JOHN TAVARES - Fyra i NHL sett poäng per match
Skadade sig under OS och spelade inget därefter. Gjorde annars fina 66 poäng på 59 matcher för sitt NY Islanders. Klubben hade dock ingen vidare framgång och missade slutspel. Något man var på god väg att göra redan innan Tavares skadades. Är mycket skicklig i offensiv zon och på småytor.

20. SHEA WEBER - Flest mål bland NHL:s backar
En av världens bästa backar, år efter år. Defensiv jätte som smäller in stenhårda skott från blå. Hade en individuellt stark NHL-säsong där han kom trea i Norris-omröstningen. Dock misslyckades han bära sitt lag till slutspel denna säsong. I OS gjorde han imponerande sex poäng på lika många matcher och vann guld.

19. CLAUDE GIROUX - En av NHL:s bästa spelare andra halvan av säsongen
Det är många kanadensiska OS-vinnare på listan men här kommer en spelare som faktiskt inte kom med deras i OS-trupp. Giroux startade säsongen bedrövligt. Det tog 18 matcher innan han ens gjorde mål. Han slutade dock slutligen trea i NHL:s poängliga och blev nominerad till årets MVP i NHL.

18. ALEXANDER OVECHKIN - NHL:s bästa målskytt
Svårplacerad. En superskicklig offensiv forward med kraft, teknik och ett grymt skott. Enda spelare att göra över 50 mål i NHL. Faktum är dock att både hans Ryssland i OS och hans Washington floppade rejält den här säsongen. Fick dock avsluta med VM-guld. Det går samtidigt inte att se bort från att han var -35(!) i NHL:s grundserie.

17. CAREY PRICE - Utsedd till bäste målvakt i OS
Fick äntligen sitt definitiva genombrott. Gjorde en rakt av stabil säsong med Montreal där han tyvärr skadade sig i den första konferensfinalen. I OS tog han förstaspaden och hade läskigt bra siffror med 0,59 insläppta per match och 97,2% av skotten räddade. Han spelade dock framför ett extremt bra lag defensivt och sattes sällan på svåra prov.

16. JONATHAN QUICK - Högsta högstanivån bland världens målvakter
Det var en skadedrabbad och något ojämn säsong för Quick. Han gjorde dock en bra insats i USA:s OS-mål trots att de missade medalj. Han var också fantastisk när matchserier stod och vägde under Stanley Cup där han för andra gången blev mästare. Han är den målvakt som är svårast att göra mål på när han är som bäst, anser jag.

15. PATRICE BERGERON - Åter utsedd till NHL:s bästa defensiva forward
Med 30 mål, +38 och 58,6% vunna tekningar var han den viktigaste forwarden i grundserien bästa lag. Hans Boston åkte dock ut tidigare än vanligt i slutspelet där han inte var lika stark som förra säsongen, tycker jag. Var dock utmärkt som defensiv center i Kanadas OS-vinnande lag.

14. PAVEL DATSYUK - Besitter världens bästa klubbteknik
Den snart 36-årige ryssen är inte lika jämnstark som tidigare och hade en skadedrabbad säsong. Var dock kapten i OS-laget och gjorde en individuellt bra turnering. Likväl var han Detroits bästa spelare i slutspelet där minnet av det avgörande målet i första matchen sitter kvar som ett av säsongens vackraste.

13. HENRIK ZETTERBERG - En av världens bästa med ryggen fri
Det blev en halv säsong för ”Zäta” utifrån sin krånglande rygg. Gör dock över en poäng per match i NHL. Dominerade första OS-matchen men gick knappt att frakta hem till Nordamerika utifrån extrem värk. Bara ca två månader senare kliver han in och är en av isens bästa i två Stanley Cup-matcher. Det säger ganska mycket om hans klass ändå.

12. TUUKKA RASK - Utsedd till NHL:s bästa målvakt
Var suverän i Finlands bronslag i OS där Sverige kan vara tacksamma att han inte kom till spel i semifinalen. I Boston gör han en grym grundserie där han vinner 36 av 58 matcher, tar 93% av skotten och släpper enbart in 2,04 mål per match. I slutspelet tycker jag dock inte han var den matchvinnare Boston behövde.

11. STEVEN STAMKOS - 25 mål på 37 matcher
För fyra år sedan blev han inte uttagen i OS och nu bröt han benet bara månader innan turneringen och kunde inte delta. 24-årige Stamkos har redan gjort 233 mål i NHL och är den målfarligaste sett över de senaste säsongerna. Höll den här säsongen ett högre målsnitt än Ovechkin som vann skytteligan. Har dock haft svårt att lyckas med sitt lag.

10. ERIK KARLSSON - NHL:s och OS poängbästa back
Får ofta kritik för sin defensiv och var -15 i NHL vilket också förmodligen gjorde att han ej nominerades till Norris. Jag anser dock att defensiven är underskattad även om en del av kritiken är rättvis. Karlsson var även dominant i OS och kom tvåa i den totala poängligan där och var där inte inne på ett enda mål bakåt. Ottawa som lag hade dock en tung säsong. Karlsson var ändå poängbäste back i hela NHL med 13 poängs marginal.

9. HENRIK LUNDQVIST - Världens mest stabila toppmålvakt
”King Henrik”:s storhet ligger inte i att vara den mest spektakulära målvakten utan håller en oerhört jämn högstanivå. Ironiskt nog började säsongen väldigt ojämnt med hans mått mätt men efter jul och framåt var han världens bästa målvakt. Han var i mitt tycke den bästa målvakten i OS och han var den bästa målvakten sett över hela Stanley Cup-slutspelet också. I både OS och i Stanley Cup lyfte han sina lag till final.

8. DUNCAN KEITH - Utsedd till NHL:s bästa back
Behövde som ung två säsonger i AHL innan han tog plats i ett svagt Chicago-lag. Nu är han dubbel Stanley Cup-mästare, dubbel olympisk mästare och har vunnit två stycken Norris trophy som bäste back i NHL. 61 poäng i grundserien med +22 i plusminus. Spelar mest i Chicago. Skridskostark och följsam. Gör också ett rätt bra slutspel där hans Chicago förlorade sjunde avgörande konferensfinalen mot LA Kings på övertid.

7. DREW DOUGHTY - Sitt lags bästa back i OS och Stanley Cup
Hade en något poängsvag grundserie med enbart 37 poäng framåt. Visade dock sig poängstark i både OS och Stanley Cup där han blev mästare i båda turneringarna. Doughty är också mer än bara poäng. Han är en stark defensiv back också och rankas av mig som den bästa backen i världen i dag. Har förmågan att helt ta över enskilda matcher, vilket han gjorde i Stanley Cup med några galet bra insatser.

6. RYAN GETZLAF - Tvåa i NHL:s poängliga
Getzlaf gör i mitt tycke sin bästa säsong i karriären och lyfte sitt Anaheim till att vinna den tuffa västra sidan i grundserien och var bara en poäng efter Boston som vann hela grundserien. Getzlaf gör 87 poäng på 77 matcher och är +28. Han var en av Kanadas bättre på forwardssidan i OS och gjorde ett stark Stanley Cup. Getzlaf fick i inledningen av slutspelet sin käke sönderskjuten men kom tillbaka snabbt och storspelade. Gjorde fina 15 poäng på 12 slutspelsmatcher.

5. EVGENI MALKIN - Tvåa i NHL i poäng per match
Gjorde starka 72 poäng på 60 matcher. Han gjorde inte bort sig i Stanley Cup heller. Sett till ren individuell skicklighet så borde han vara rankad tvåa på den här listan. Jag får dock känslan av att han inte använder alla sina verktyg tillräckligt ofta. Ser lite nonchalant ut och särskådar man hans poäng så ligger i förhållande till andra toppspelare en stor del av poängen i power play. I poängligan gällande spel fem mot fem slutar han på 42:a plats till skillnad från den 15:e plats han hade i totala.

4. PATRICK KANE - Världens mest underhållande spelare
Amerikanske Kane är verkligen en gudabenådad clutchspelare. Han börjar samla på sig en hel radda med häftiga matchavgörande mål i Stanley Cup nu. Han är också den där spelaren som ju mer mogen han blivit ju mer underhållande har han blivit. Att lära sig när man ska bara dumpa och när man ska dribbla bort ett helt lag är få stjärnor förunnat. Gör sällan de där stora poängtalen men en poäng per match i grundserien och lite mer än så i slutspelet. Sättet och när han gör sina poäng gör dem mer värda.

3. ANZE KOPITAR - Mästarnas bäste spelare
Tänk att en spelare som har sin grundutbildning i Slovenien kan vara en av världens absolut bästa spelare. Han borde i mitt tycke fått Selke trophy som bäste defensiva forward i NHL och Conn Smythe trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. Jag tycker han var mästarnas bästa spelare, både i slutspelet och grundserien. Inte nog med det så gör han ett fantastiskt OS också och ledde det lilla hockeylandet till en sensationell kvartsfinal trots att man förmodligen hade sämsta laget i övrigt på pappret.

2. JONATHAN TOEWS - Vinnarskallarnas vinnarskalle
Låt se nu. 26-åringen har nu två Stanley Cup, två OS-guld, ett VM-guld och två JVM-guld. Han gjorde det avgörande målet i OS-finalen och blev MVP i förra OS-turneringen. Har också MVP-utmärkelse från Stanley Cup och JVM. Avgjorde flera matcher i årets Stanley Cup. Redan när han får pucken i bra läge i en overtime så liksom vet man att den kommer att sitta redan innan han avslutat. Var millimeter från ny Stanley Cup-final. Han är en tvåvägsspelare av rang och kanske inte den där superbriljanta teknikern eller den som styr ett power play. Han är dock en extremt viljestark vinnare som är nyttig över hela isen.

1. SIDNEY CROSBY - Världens bästa spelare i sin generation
Jag tvekade faktiskt lite. Han var rent av en besvikelse i Stanley Cup och han var ingen dominant kraft i OS utan mer än nyckelspelare i mängden i Kanadas fantastiska lag. Sett över tid och över hela säsongen så kan jag dock inte göra annat än att ranka honom etta. Han vinner trots allt NHL:s poängliga med 17 poängs marginal. Han gjorde också mål i sin andra raka OS-final som slutade med guld dessutom. Han kom in i NHL som 18-åring och ligger nu som 26-åring på ett poängsnitt på 1,40 över karriären och det är han femma genom alla tider i NHL på. I Stanley Cup har han också levererat 1,20 poäng per match. Han behärskar också alla delar av spelet. Han är stark på skridskorna, en bra skytt och en bra playmaker. Dessutom en tjurig vinnartyp som inte gör sig populär i alla läger. När han är som bäst är han också en stark defensiv forward men det är också den del av sitt spel han tappar först när han är ur form, vilket jag ser som negativt. Totalt sett finns dock ingen spelare i ligan som kan mäta sig med honom just nu. I stort sett alla GM:s i NHL skulle nog välja honom först i en fantasydraft, tror jag.

Tack för ordet!


Permalänk

Sveriges bästa genom tiderna i NHL

Peter Forsberg blev i går den tredje svenske spelaren att väljas in i NHL:s Hall of fame. De tidigare två är Börje Salming och Mats Sundin. Den fjärde kommer vi se nästa år när Nicklas Lidström väljs in.

Till denna ära tänkte jag att jag skulle ranka de spelare jag anser varit våra bästa i NHL. Det är inte en ranking för Sveriges bästa spelare genom tiderna utan enbart utefter vad som presterats i NHL. Jag har så klart inte sett alla matcher med alla spelare och vissa har jag knappt sett spela alls och utgår mycket utifrån vad de lyckats prestera och vilket avtryck de satt.

Som vanligt med en sådan här lista måste man välja borta många mycket bra spelare som inte får plats. Det finns en rad spelare som andra skulle välja in och som skulle kunna vara förtjänta av platsen även om jag själv väljer andra spelare. Några jag hade med i tanken men som inte kom med är: Stefan Persson, Patrik Sundström, Calle Johansson, Tomas Holmström, Ulf Dahlén, Bengt-Åke Gustafsson, Bob Nyström, Tomas Jonsson, Kenny Jönsson, Ulf Samuelsson, Tommy Salo, Tommy Albelin, Anders Hedberg, Mikael Renberg, Fredrik Olausson, Per-Erik Eklund, Johan Franzén, Michael Nylander m fl.

Jag har haft hjälp av eliteprospects.com, nhl.com och wikipedia med den meritmässiga sammanställningen.

20. NIKLAS KRONWALL, Back
Poängsnitt NHL: 0,50 på 594 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,45 på 98 matcher
Stanley Cup: 2008
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: -
Video: http://www.youtube.com/watch?v=nJ4HjLAxpfI

Kommentar: Toppback i ett topplag men har inte lyckats nå den absoluta eliten bland backar i NHL. Han gjorde dock t ex 15 poäng när Detroit vann Stanley Cup. Även om han i grunden är en tämligen offensiv back så har han satt största avtryck med sina tacklingar på öppen is. Uttrycket ”Kronwalled” har blivit allmänt känt och det är inte svårt att hitta videos med hans mest rejäla tacklingar på youtube.

19. THOMAS STEEN, Forward
Poängsnitt NHL: 0,86 på 950 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,79 på 56 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: 1990
Video: http://www.youtube.com/watch?v=9oOFfSGQaiE

Kommentar: Spelade alla sina 14 säsonger i en liten NHL-klubb (Winnipeg Jets) och blev en legendar där. Steen var tuff, teknisk och producerade kontinuerligt. Klubben gick aldrig långt i slutspelet men hade Edmonton och Calgary i samma division som var dominanter stora delar av Steens tid i Jets. Var lagkapten och fick sin tröja hissad.

18. TOMAS SANDSTRÖM, Forward
Poängsnitt NHL: 0,87 på 983 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,58 på 139 matcher
Stanley Cup: 1997
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: 1987, 1991.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=rHFYYyAy5xg

Kommentar: Min första svenska NHL-idol. Powerforward som spelade mycket fysiskt och sköt stenhårt. Han passade utmärkt ihop med superstjärnor. Han spelade under karriären ihop med både Gretzky och Lemieux. Det var också då han gjorde sina bästa säsonger. Var något skadetyngd och var vid några tillfällen på väg att nå över 50 mål men förhindrades av skador. Fick kröna sin karriär med att vinna Stanley Cup på ålderns höst i Detroit.

17. NICKLAS BÄCKSTRÖM, Forward
Poängsnitt NHL: 1,00 på 495 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,75 på 57 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: 2009
Video: http://www.youtube.com/watch?v=6aSXcO89IxU 

Kommentar: Får anses vara en klättrande spelare på denna lista. Snittar en poäng per match vilket enbart tre andra NHL-svenskar gör. Har ett stort spelsinne och är förstacenter i ett lag som tillhört ligans topp i många år även om de missade slutspel denna säsong. Har ett långvarigt och givande samarbete med superstjärnan Ovechkin. De har dock som lag inte alltid levt upp och de har inte fått vara med om någon stor slutspelssuccé ännu.

16. THOMAS GRADIN, Forward
Poängsnitt NHL: 0,88 på 677 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 1,00 på 42 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: 1982
Video: http://www.youtube.com/watch?v=mRyzQApEdDk 

Kommentar: En doldis i dessa sammanhang. Faktum är dock att Gradin hade en utomordentligt stark karriär i Vancouver i början av 80-talet. Han låg år efter år i toppen av den interna poängligan. Den bästa säsongen gjorde han 81/82 då han var lagets poängbästa spelare i både grundserie och slutspel när laget tog sig till sin första Stanley Cup-final någonsin. Gjorde fina 42 poäng på 42 slutspelsmatcher i karriären.

15. KENT NILSSON, Forward
Poängsnitt NHL: 1,24 på 553 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,88 på 59 matcher
Stanley Cup: 1987
Utmärkelser: -
All Star Team: -
Viking: 1981
Video: http://www.youtube.com/watch?v=DyhIhG1Y2c4

Kommentar: Extrem offensiv talang. Gjorde t ex 54 poäng på 36 matcher som junior i Elitserien innan han åkte över. Hade rent talangmässigt kunnat fajtats om topp tre på den här listan men lyckades ändå aldrig riktigt göra det där riktiga avtrycket i någon klubb. Gav ofta ett nonchalant intryck på isen. I NHL snittar han en bit över en poäng per match och har det svenska säsongsrekordet med 131 poäng från 1981. Med det kom han trea i hela NHL:s poängliga. Vann en Stanley Cup som sen värvning i Edmontons dynastilag.

14. HÅKAN LOOB, Forward
Poängsnitt NHL: 0,95 på 450 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,74 på 73 matcher
Stanley Cup: 1989
Utmärkelser: -
All Star Team: 1st 1988
Viking: 1988
Video: http://www.youtube.com/watch?v=8WbDvPy4UlY 

Kommentar: Är otroligt nog den enda svenska NHL-spelaren som gjort 50 mål under en säsong. Han hade dock en kort NHL-karriär och lämnade redan efter sex säsonger. Han öste heller inte in poäng på samma sätt som på svensk mark. Hade dock sin säsong 87/88 där han gjorde sina 50 mål och kom även med i det första allstar-laget. Säsongen efter var han med och vann Stanley Cup. Då var han femma i deras interna poängliga i slutspelet.

13. ERIK KARLSSON, Back
Poängsnitt NHL: 0,75 på 315 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,65 på 23 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Norris 2012
All Star Team: 1st 2012
Viking: 2012
Video: http://www.youtube.com/watch?v=YIdanHA5xEI

Kommentar: Bara 24 år och kommer kunna kliva högt på denna lista. Är just nu den skickligaste svenska spelaren i hela världen. Grymt snabb, teknisk och spelsmart. Har trots sin unga ålder hunnit bli utsedd till NHL:s bäste back och vann i år för andra gången backarnas poängliga och gör det i ganska klar stil. Har dock inte haft någon succé med sitt lag ännu och det kan bli lite enkla misstag ännu.

12. PELLE LINDBERGH, Målvakt
Målsnitt NHL: 3,30 på 157 matcher
Målsnitt Stanley Cup: 3,11 på 23 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Vezina 1985
All Star Team: 1st 1985
Viking: 1983
Video: http://www.youtube.com/watch?v=NpzFdsUkSbo

Kommentar: Åkte över tidigt, sett till den tid den begav sig, och satsade allt på att bli NHL-målvakt. Han fick sitt genombrott 82/83 och tog ytterligare ett kliv 84/85. Han var då hela NHL:s bästa målvakt och en stor del i att Philadelphia vann grundserien och gick till Stanley Cup-final. Finalen förlorades mot ett fantastiskt Edmonton. Lindbergh var den första europeiska målvaktsstjärnan i NHL. Tyvärr så tog det bara några månader senare slut då han omkom tragiskt i en trafikolycka, blott 26 år gammal. Gissningsvis hade han legat betydligt högre på denna lista om han hade fått leva vidare.

11. MATS NÄSLUND, Forward
Poängsnitt NHL: 0,97 på 651 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,90 på 102 matcher
Stanley Cup: 1986
Utmärkelser: Lady Byng 1988
All Star Team: 2nd 1986
Viking: 1985, 1986
Video: http://www.svtplay.se/klipp/1153303/ishockeylegendarens-halsning-till-mats-naslund

Kommentar: Att slå sig in som svensk i NHL när man enbart är 170 cm lång kräver ett extremt bra spelsinne, vilket han också hade. Han kom dessutom in i ett Montreal som precis gått ur en storhetstid. Han lyckades ändå vara med och vinna en Stanley Cup-titel med klubben där han var lagets bäste poängplockare i både grundserien och i Stanley Cup. I grundserien satte han nytt assistrekord i NHL för vänsterforwards. Han var dessutom assisterande lagkapten med Larry Robinson bakom Bob Gainey. Totalt gjorde han åtta säsonger i NHL och producerade nästan en poäng per match i både grundserie och slutspel. 92 poäng på 102 slutspelsmatcher är kanske mest imponerande. Har satt avtryck för många andra korta spelare och är t ex anledningen till att Martin St. Louis spelar i tröja 26.

10. DANIEL SEDIN, Forward
Poängsnitt NHL: 0,82 på 979 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,70 på 96 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Art Ross 2011, Lindsay 2011
All Star Team: 1st 2011, 2nd 2010
Viking: 2011
Video: http://www.youtube.com/watch?v=TK3caua-hFs

Kommentar: Tvillingbrodern som var den något vassare i yngre ålder. Daniel har alltid varit målskytten av de två. Han gjorde förvisso 20 mål som 20-årig rookie men tog sedan lång tid på sig innan han blev en toppspelare i ligan. Mellan 2006-2012 gjorde han mellan 29-41 mål varje säsong. 10/11 var hans bästa år då han vann NHL:s poängliga (104 poäng), blev vald till bästa spelare av spelarna och hans Vancouver gick till Stanley Cup-final. Har gjort okej ifrån sig i slutspelssammanhang men inget anmärkningsvärt där.

9. MARKUS NÄSLUND, Forward
Poängsnitt NHL: 0,78 på 1117 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,69 på 52 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Lindsay 2003
All Star Team: 1st 2002, 2003, 2004
Viking: 2001, 2003, 2004
Video: http://www.youtube.com/watch?v=cGqtcWf2ALk

Kommentar: Åkte nog över lite för tidigt men sista (tredje) säsongen i Pittsburgh fick han dock spela en del med Lemieux vilket lyfte poängproduktionen. Det var dock i Vancouver som genombrottet kom. I 00-talets början var han en av ligans bästa spelare under fyra säsonger. Han var då den offensivt starkaste delen i en mycket bra kedja ihop med Bertuzzi och Morrison. De åren gjorde han över 40 mål tre gånger. Något som sänker honom lite på den här rankingen är att han aldrig lyckades vara samma målskytt i slutspelen samt att han inte lyckades vara en toppspelare fler år än han var. Han tycktes vara mer beroende av en bra omgivning än andra superstjärnor. Har dock en enormt stark karriär, var lagkapten och har fått sin tröja hissad i taket i Vancouver.

8. HENRIK SEDIN, Forward
Poängsnitt NHL: 0,83 på 1010 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,75 på 99 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Hart 2010, Art Ross 2010
All Star Team: 1st 2010, 2011
Viking: 2010
Video: http://www.youtube.com/watch?v=uXt_EUkjzhs

Kommentar: Passningskungen. Har gjort över 70 assist tre gånger i sin karriär och över 60 ytterligare tre gånger. Det går inte så snabbt alla gånger men är mycket skicklig med ryggen mot spelet och duktig att hitta in med bra instick. Precis som sin bror började dock karriären lite trögt i NHL. Det tog fyra säsonger innan han ens nådde 40 poäng under en säsong. Efter lockouten 2005 började det dock att lossna. Höjdpunkten kom 2010 då han lyckades vinna poängligan och blev framröstad till NHL:s mest värdefulla spelare. Han gjorde det trots att tvillingbror Daniel missade 19 matcher p g a skada. När Vancouver gick till final 2011 var han kapten och gjorde 19 assist i slutspelet.

7. DANIEL ALFREDSSON, Forward
Poängsnitt NHL: 0,93 på 1246 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,81 på 124 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Calder 1996, King Clancy 2012, Mark Messier 2013
All Star Team: 2nd 2006
Viking: -
Video: http://www.youtube.com/watch?v=cpCYKdW0vIA 

Kommentar: Kom som late bloomer in i NHL:s överlägset sämsta lag i mitten av 90-talet, Ottawa Senators. 18 år senare lämnade han klubben som dess bästa spelare genom tiderna. Han hade då varit lagkapten i 13 säsonger och gjort över 1100 poäng för klubben. Alfredsson var också den klart ledande spelaren när Ottawa gick långt i Stanley Cup. Jag tänker främst på 2007 då laget gick till final. Han gjorde 14 mål på 20 matcher och där fyra av målen var matchavgörande. Han har i slutspelssammanhang varit bra på att göra viktiga mål, vilket lyfter honom på den här listan. Han har också haft en väldigt bra produktion över många år. Har t ex tio säsonger med 70 poäng eller mer.

6. HENRIK ZETTERBERG, Forward
Poängsnitt NHL: 0,95 på 759 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,93 på 125 matcher
Stanley Cup: 2008
Utmärkelser: Conn Smythe 2008
All Star Team: 2nd 2008
Viking: 2007, 2008, 2013
Video: http://www.youtube.com/watch?v=l68rSYl0Nlg 

Kommentar: ”Zäta” vann poängligan för rookies första säsongen och har sedan efter lockouten 2005 varit en av ligans bästa spelare. En av världens bästa tvåvägsforwards under sin tid. Har producerat bra i NHL men aldrig fått det där sista lyftet som gjort att han lyckats vinna poängligan. Han har heller inga officiella grundserieutmärkelser men blev utsedd till årets bästa spelare i NHL av TSN 2008 (trots att t ex Ovechkin gjort 65 mål den säsongen) och vann 3 stars-ligan i NHL 2007. Det är dock i Stanley Cup som han gjort sitt största avtryck. Mest så klart genom att vinna poängligan i slutspelet (svenskt rekord för poäng i ett slutspel), göra det Stanley Cup-vinnande målet och bli utnämnd till slutspelets mest värdefulla spelare 2008. Han lyckades dessutom vinna kampen man mot man över Crosby. Har totalt gjort 56 mål och 116 poäng i Stanley Cup, det slår bara Lidström och Forsberg av svenskar. Han visade också klass i slutet av grundserien 2013 då han med tio poäng på de fyra sista matcherna i grundserien ledde laget till fyra raka segrar som innebar att de tog sista slutspelsplatsen. Hyllad lagkapten för Detroit.

5. HENRIK LUNDQVIST, Målvakt
Målsnitt NHL: 2,26 på 574 matcher
Målsnitt Stanley Cup: 2,24 på 92 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Vezina 2012
All Star Team: 1st 2012, 2nd 2013
Viking: -
Video: http://www.youtube.com/watch?v=LTVZgzXQdkI

Kommentar: Tog snabbt plats som förstekeeper i en så stor klubb som NY Rangers och har behållit platsen i nio raka säsonger. På dessa nio säsonger har Rangers gått till slutspel i åtta. Innan Lundqvist kom till Rangers hade klubben missat slutspel i sju raka säsonger trots dyra trupper. Lundqvist blev snabbt kallad ”King Henrik” och har under sina åtta första säsonger alltid slutat bland de sex främsta i omröstningen av NHL:s bästa målvakt. Han har fyra gånger varit bland de tre främsta och en gång har han vunnit. Han har tagit Rangers till konferensfinal två gånger varav vidare till Stanley Cup-final en gång. Han gjorde dessutom en stark final och hade vid vinst förmodligen fått en MVP-utmärkelse också. Det är väl just den pricken som ännu saknas för att han ska kunna kliva upp bland de tre främsta. Är förmodligen hela ligans mest pålitliga målvakt under det senaste årtiondet.

4. BÖRJE SALMING, Back
Poängsnitt NHL: 0,69 på 1148 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,60 på 81 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: NHL Hall of fame 1996
All Star Team: 1st 1977, 2nd 1975, 1976, 1978, 1979, 1980
Viking: 1976, 1977, 1979
Video: http://www.youtube.com/watch?v=bW1it7hJd9E

Kommentar: Den tjurighet som denna karl besitter har banat väg för många efterföljande européer. Europa hade tagit sig in i NHL ändå men sättet Salming uppträdde ökade definitivt respekten för de som följde efter. Han är kanske mest känd för alla sina stygn och sitt uppoffrande spel. Få har dock kanske koll på att han också var en otroligt skicklig rörlig back med ett väldigt bra spelsinne. Han producerade över 70 poäng vid fyra tillfällen och hade säkert vunnit någon Norris om han inte kamperat mot så oerhört starka namn på den tiden. Titta bara på allstar-utnämningarna. De innebär att han var en av ligans fyra bästa backar under sex säsonger. Han spelade 16 raka säsonger i ett dåligt Toronto-lag. Han fick t ex aldrig vara med om att gå långt i ett slutspel. Det tråkigaste med hela hans karriär är nog att han aldrig vann någon större titel än SM-guld. Blev dock förste svensk i NHL:s hall of fame.

3. MATS SUNDIN, Forward
Poängsnitt NHL: 1,00 på 1346 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,90 på 91 matcher
Stanley Cup: -
Utmärkelser: Mark Messier 2007, NHL Hall of fame 2012
All Star Team: 2nd 2002, 2004
Viking: 1993, 1994, 1997, 2002
Video: http://www.youtube.com/watch?v=Bodh9bwsiwA

Kommentar. Blev förste europé och hittills enda svensk att väljas först i draften. Han klev in i NHL som junior och producerade bra direkt. Han blev snabbt den största svenska stjärnan i ligan och var väl det tills Peter Forsberg kom in i ligan. Mats hade en tuff situation då han byttes till Toronto mot fansens stora favorit 1994 (Wendel Clark) efter att klubben nått två konferensfinaler. Sundin levererade dock och lyckades vinna fansens kärlek. Likt Zetterberg så gjorde han många bra offensiva säsonger men lyckades aldrig riktigt pricka så pass att han vann poängligan. Han har gjort mest mål och mest poäng av alla NHL-svenskar genom tiderna. Sundins kanske mest imponerande NHL-statistik är att han har 96 matchvinnande mål. För precis som i Tre Kronor så var han också i NHL den som klev fram och avgjorde när matcher stod och vägde. Han lyckades dock aldrig gå hela vägen i Stanley Cup. Han hade nog sin bästa chans 2002 då de förlorade konferensfinalen mot ett inte allt för starkt Carolina. Han har sitt nummer i taket i Toronto, är den anrika klubbens meste målskytt och poänggörare genom tiderna och han valdes in i Hall of fame första året han var tillgänglig.

2. NICKLAS LIDSTRÖM, Back
Poängsnitt NHL: 0,73 på 1564 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 0,70 på 263 matcher
Stanley Cup: 1997, 1998, 2002, 2008
Utmärkelser: Conn Smythe 2002, Norris 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2011
All Star Team: 1st 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2011 2nd 2009, 2010
Viking: 2000, 2006
Video: http://www.youtube.com/watch?v=Dy2aeLaOshQ

Kommentar: Frågar du tio hockeykunnare i Nordamerika lär minst nio av dem svara att Lidström är den bästa svenska hockeyspelaren genom tiderna. Det är absolut inte fel att tycka det heller. Han rankas av många också som europas bästa NHL-spelare genom tiderna. Jag har ”Lidas” tvåa enbart för att jag tycker att Peter Forsberg i sin peak var en mer dominant spelare. Lidströms storhet ligger mycket i kontinuiteten. 20 säsonger i Detroit och snittade över 78 matcher per säsong. Han var aldrig långtidsskadad under hela sin karriär. Han var dessutom extremt smart och en mästare att slå bra förstapass. Forwards kunde alltid starta sina anfall med en passning på bladet. I det defensiva läste han spelet utmärkt och i power play var han mycket vass från offensiva blå. Hade några mindre dippar men annars är det bara att kolla in siffrorna. Fyra Stanley Cup-titlar och en MVP. Sju gånger NHL:s bästa back och kom alltså med i första allstar-laget tio(!) gånger. En av världens bästa backar genom tiderna. Makalös karriär!

1. PETER FORSBERG, Forward
Poängsnitt NHL: 1,25 på 708 matcher
Poängsnitt Stanley Cup: 1,13 på 151 matcher
Stanley Cup: 1996, 2002
Utmärkelser: Hart 2003, Art Ross 2003, Calder 1995, NHL Hall of fame 2014
All Star Team: 1st 1998, 1999, 2003
Viking: 1996, 1998, 1999
Video: http://www.youtube.com/watch?v=SLbJCagtifc

Kommentar: ”Foppa” har högst poängsnitt av svenskar i både grundserie och slutspel trots att han spelade under en tid då hakningar och fasthållningar tilläts som mest. Han är den rent tekniskt och offensivt skickliga spelare vi någonsin exporterat till NHL. Till det är han en av de elakaste och tuffaste på isen. Han mer eller mindre ”uppfann” offensiva tacklingar. Han var sällan snabbast på isen men hade en otrolig balans som bl a Henrik Zetterberg tagit efter. Han var också en stor vinnare och har gjort 14 matchavgörande mål i Stanley Cup t ex. Detta trots att han i grunden aldrig varit någon extremt stor målskytt. Han vann även poängligan i Stanley Cup vid två tillfällen då hans lag inte ens gick till final. I slutet av 90-talet och fram till 2004 tycker jag att han var den som över den tidsepoken var den bästa utespelaren i NHL. Därefter kom de stora skadebekymren som tyvärr hämmade honom resten av karriären. Även om han gjorde ett bra inhopp i Philadelphia så var han inte längre samma fysiska kraft. Så sett över en hel karriär så slår han inte Lidström på fingrarna men jag tycker ändå att Foppas peak slår Lidas kontinuitet och väljer honom som min etta. Han var mer underhållande och var ännu mer stark i att på nästan egen hand vinna matcher.

Tack för ordet!

Begreppsförklaringar:
Utmärkelser:
Conn Smythe=MVP i Stanley Cup, Hart=MVP i grundserien, Art Ross=Poängkung i grundserien, Norris=Bäste back i grundserien, Vezina=Bäste målvakt i grundserien, Lindsay=MVP i grundserien framröstad av spelarna, Calder=Årets rookie i NHL, Mark Messier=Pris för ledarskap, King Clancy=Pris för humanitära insatser och ledarskap.
Viking Award=Bästa svenske spelare i NHL framröstad av de övriga svenska NHL-spelarna.

Permalänk

Ytterligare ungdomar fyller ut truppen

http://www.timraik.se/artikel/55821/

Timrå har i dag presenterat att Johan Lantz och Adam Ohre kommer få chansen att vara back-up till Mika Norja och att Rickard Sundlöf får en tryout till slutet av september. Inga nyheter i sig då det bl a presenterades på årsmötet och har varit känt en tid men jag kan ju för den sakens skull ändå tycka till om det.

Om vi börjar med målvakterna så har jag faktiskt inte någon jag känner att jag tror mer på av de två. Jag tycker att de båda är jämna och det är väl antagligen så Timrå tänker också eftersom de känns båda tas med. De är ungefär lika stora och spelar ganska likartat också, tycker jag. Båda är ganska positionssäkra butterfly-målvakter.

Lantz är den som fått stå lite mer i J20 och fick förtroendet i slutspelet. Jag tycker dock att båda gick framåt under förra säsongen. Båda hade, precis som hela laget, en tuff start med många insläppta mål. Under den viktiga fortsättningsserien klev målvakterna fram och spelade en avgörande roll. Lantz vann sju av tio matcher och Ohre vann fyra av åtta. Ohre höll dessutom två nollor. Och på tal om att de är jämna så lyckades de båda stanna på exakt 91,58 i räddningsprocent i den serien.

För att sätta in dem i A-lagssammanhang så tycker jag dock inte att vare sig Lantz eller Ohre visat att de håller allsvensk klass ännu. Jag anser inte att de tillhör den absoluta toppen på J20-nivå ännu heller. Jag tror därför inte att någon av dem kommer stå mer än någon enstaka match med A-laget den kommande säsongen. Skulle Mika Norja bli skadad eller av någon anledning spela på tok för dåligt så kommer Timrå plocka in någon annan målvakt, troligen i form av lån från något av SHL-lagen.

Däremot är både Lantz och Ohre fortsatt juniorer och kommer få visa i J20-laget att de utvecklats och i den bästa av världar har någon av dem tagit ett jättekliv och kan utmana Norja. I dagsläget känns det dock minst ytterligare något år bort innan någon av dem kan förväntas nå den nivån, anser jag. Man ska komma ihåg att målvakten är den mest utsatta spelaren i ett lag.

På forwardssidan får Rickard Sundlöf tryout. För er som inte känner till honom så är han en defensiv forward med mycket bra arbetsmoral. Han har växt sent och är inte speciellt stor men mycket snabb. Han har en vacker skridskoåkning och tycks ha bra lungor. Han var mycket viktig för J20-laget i vintras med slit. Han är dock ingen som har haft för vana att göra särskilt mycket poäng. Han spelade mest center i J20-laget men passar nog in på alla forwardspositioner. Han kommer vara senior nästa säsong och kommer således inte kunna vara tillgänglig för J20-laget.

Sammanfattningsvis tycker jag det är bra att man ger dessa killar chansen. Även om de inte skulle lyckas bli A-lagsspelare på heltid så ger det en motor. Både till dem själva och andra unga spelare. Att man i A-laget inte startar med två målvakter är något som inte är unikt på allsvensk nivå. Topplag som Karlskoga och Västerås har haft samma modell t ex. Jag föredrar två målvakter som kan stå och konkurrera men kan förstå målvaktslösningen ur ett ekonomiskt perspektiv.

Om laget i stort så tycker jag att klubben gjort det man kan begära med den ekonomi som finns. Att både de bästa spelarna på varje position samt att hela stommen av unga killar blev kvar gör att jag känner mig positiv inför säsongen. Timrå har inget topplag på pappret men jag tycker det finns förutsättningar för att kunna förbättra förra säsongens insats.


Permalänk

Timrå IK vill titta på ljuset i tunneln

Om Timrå IK:s årsmöte:

Timrå IK höll en tydligt optimistisk hållning i sitt 86:e årsmöte. Det var stort framtidsfokus och det pratades barn, ungdomar, juniorer, skolor och föräldrar. Det pratades om en positiv tro på sitt unga A-lag och det pratades utveckling, hårt arbete och visioner. Det pratades mindre ekonomi än de senaste årsmötena även om det så klart är ett ofrånkomligt ämne. Ett fortsatt dystert sådant dessutom.

Till att börja med så lever Timrå IK fortfarande. Förra årets holmgång får mig att uppskatta varje årsmöte vi kan konstatera det. Timrå visar också mycket framtidstro även om det fortsatt finns mörka orosmoln.

Det tydligaste orosmolnet sitter, som jag tolkar det, i att ha en arena som kostar 9,3 miljoner kronor att driva. Det är en oerhört hög siffra i konkurrens med andra allsvenska klubbar. Timrås totala publikintäkter stannade vid 8,6 miljoner kronor t ex. Kommunen hjälper till att driva arenan med 4,5 miljoner kronor per år, ska sägas dock.

För dagen omvalda ordförande Tommy Andersson tog också i slutet upp arenan som något klubben behöver få till en förändring i. Tommy pratade om att de själva behöver hitta mer för att inbringa mer pengar av arenan. Han förklarade också dagens arenasituation som ohållbar i längden.

Överlag beskrevs att man jobbar med ett tydligt intäktsfokus för att kunna stärka ekonomin framåt. Man presenterade en vinst på 3,2 miljoner kronor för säsongen. Detta är dock en siffra man kan ta med nypa salt eftersom det är en förtjänst av rekonstruktionen. Egentligen borde vinsten varit mer än det dubbla om man hade klarat budget. Budgettappet ville man mest lägga på att rekonstruktionen medförde extrakostnader som t ex advokatkostnader på runt 2 miljoner kronor.

Det som man verkligen ville lyfta på detta årsmöte var dock som sagt framtiden. Den, i sammanhanget, unga styrelseledamoten Jesper Johansson höll en karismatisk framställning av klubbens nya vision. Han berättade om ett arbete bortom att se till den här säsongens trupp och den här säsongens budget. Han har medverkat till att plocka fram en större vision och något att leva efter. Bl a ska alla, oavsett position i föreningen, alltid göra sitt bästa för att ”vinna”.

Jesper berättade om en vision 2020 som A-lagsmässigt betyder att Timrå IK ska spela i landets högsta serie 2020. Det innebär dock inte att man ska gå upp just då utan visionen är att man spelar där då. Hur man skulle nå dit tycks handla om utveckling av spelare snarare än att värva spelare. Bl a att man vill ha spelare som ser personlig utveckling som viktigare än lönekuvertet och att egenproducerande spelare ska gå före ”dyra värvningar”.

Visionen var dock långtifrån kopplad enbart till A-lagets verksamhet. Timrå IK ska också ta ansvar för ishockeyn i hela regionen och vara en klubb där spelare vill spela och utvecklas i. Man vill inte se klubbar i regionen som konkurrenter utan ju fler som spelar i Sundsvall, Matfors, Njurunda, Kovland etc ju bättre kommer det bli för Timrå IK också. Timrå vill vara klubben som sedan vidareutbildar de bästa spelarna i regionen.

Timrå ska vara en klubb som återkommande har juniorer av toppklass i landet och som spelar i juniorlandslag. Man använder ungdomssektionens slogan ”från knatte till världsklass” med en bild på Anton Lander. Timrå IK vill vara en klubb för alla och man vill ha en bra dialog med alla partners, supportrar, föräldrar etc.

Till nyheter som kom inte så mycket fram. Jesper lyfte dock att man kommer presentera en ny hemsida till hösten. Han berättar om att man kommer använda film för att visa allt det goda i föreningen, kring barn, ungdomar och juniorer m m. Både i försäljningssyfte och för att visa för allmänheten och politiker. Föreningslivet är en viktig nytta i samhället, påtryckte Jesper.

På den sportsliga sidan berättade sportchefen Kent Norberg att man inte kommer värva någon åttonde back initialt utan flytta upp en junior och ge en kille som t ex Andreas Borgman en bra chans att ta sig in på sex backar och få chansen till mycket speltid. Han berättade också att man kommer ha juniormålvakter som back-up men att man också för resonemang med SHL-klubbar om eventuella lån, särskilt om Mika Norja skulle bli skadad. Norberg berättar även att forwarden Rickard Sundlöv kommer vara med A-laget fram till åtminstone september ut i en slags tryout.

Norberg fick några frågor om lagbygget. De flesta handlade om Jonathan Carlsson och Nils Bergström. Norberg förklarade att han inte tyckte de varit tillräckligt ledande för att ta plats av de unga spelarna. Han medgav även att ekonomin var en del i ekvationen men ville även trycka på att det var mer än det som hade betydelse också. Han sa också att han var mycket positiv till truppen, hur hårt de jobbar och han var mycket nöjd med tränarkonstellationen. Norberg sa sig definitivt tro på en bättre placering än förra säsongen.

Henrik Stridh fick också möjlighet att berätta om juniorernas säsong och framtida satsning. Han förklarade att det är mer fokus på utveckling än resultat på J18-nivå medan det blir mer fokus på resultat i J20. Han förklarade att det alltid är viktigt att vinna men på J20-nivå blir det alltid tillspetsat kring att man riskerar att tappa sin plats i SuperElit på våren nu när man är en hockeyallsvensk förening. SHL-klubbar kan ju däremot inte ramla ur med juniorlagen enligt regelverken.

Henrik berättade också att han var orolig att man skulle tappa i antalet ansökningar till hockeygymnasiet nu när man inte längre hade ett A-lag i högsta serien. Det visade sig dock att ansökningarna var ungefär lika många detta år. Han berättade att ungefär 200 sökte till de 14 platserna. Han berättade att man tog in 13 spelare varav fem kom från den egna verksamheten. Det ansåg Henrik var för lågt. Han säger att målet är att man ska ha ytterligare några som är tillräckligt bra varje år för att det ska kännas godkänt. Han lyste dock upp när han berättade att den 14:e platsen togs av en egen produkt som är ett år yngre (d v s född 1999).

Slutligen så blev det kontinuitet i styrelsen också. Hans Bergh har klivit av och ersatts av Helene Ersson. I övrigt så är styrelsen intakt. Den f d juniorspelaren Viktor Huss har anställts på marknadssidan. Totalt har man dock minskat antalet anställda i klubben. Tommy Andersson lyfte upp att man även har planer på någon form av ny insamling. Dock inte riktade insamlingar till enskilda spelarvärvningar utan att öppna för att privatpersoner ska kunna få lägga en extra summa till hela föreningen. Detta är dock enbart i planeringsstadiet ännu, sa han.


Permalänk

King O King

Stanley Cup-final 5: LA Kings – NY Rangers 3 – 2 ot2 (4-1 i matcher)

1-0 Justin Williams 9 (King 8, Stoll 3) 06:04
1-1 Chris Kreider 5 (McDonagh 13, Richards 7) 35:37
1-2 Brian Boyle 3 (Hagelin 5) 39:30
2-2 Marian Gaborik 14 (Doughty 13, Carter 15) 47:56
3-2 Alec Martinez 5 (Toffoli 7, Clifford 6) 94:43
Skott: 51 – 30

Stanley Cup-mästare 2014: Los Angeles Kings

Conn Smythe Trophy 2014: Justin Williams

Stanley Cup är över. Los Angeles Kings avgjorde i den femte matchen, precis som jag tippade innan finalen. NY Rangers bjöd på bra motstånd hela vägen men det var tydligt att Kings var det starkare laget.

Henrik Lundqvist avslutar verkligen på ett bra sätt. Han höll liv i finalen genom att vinna den fjärde matchen och var i natt helt fenomenal när Kings dominerade. Framför allt var det efter period två och framåt som Kings tog över fullständigt.

Kings tog en klassisk Kings-seger. Med det menat att de åter kommer tillbaka från underläge. Rangers gör två riktigt vackra mål i den andra perioden när matchen står och väger men det bekommer detta grymma mästarlag som bara körde på i tredje perioden och kom ikapp.

Den första förlängningen var helt galen utan mål. Det var kanonchanser åt båda håll även Kings stod för trycket. Tror det var fyra eller fem ramträffar bl a. Den påminde lite om när Kings mötte Chicago i konferensfinalen. Då kunde också förlängningarna se ut så.

LA Kings avgör till slut efter nästan 95 minuters spel. Det är Alec Martinez som får sätta ”Stanley Cup clinching goal” på sitt CV. Skott på bortre benskyddet av Tyler Toffoli och retur i mål av en framstörtande Martinez. Det var också Martinez som startade hela anfallet.

På tal om CV så fick Justin Williams kröna sin fantastiska slutspelskarriär med att vinna Conn Smythe Trophy. Detta Kings var dock ett lag där det fanns många att välja på utan att de hade känts som galna val till denna MVP-utmärkelse. Jag hade kanske lagt min röst på Anze Kopitar om jag fick välja. Han var fantastisk i båda ändor och i mitt tycke den rakt av bästa spelaren i laget. Justin Williams gör trots allt 25 poäng i slutspelet, han gör viktiga mål och växte under slutspelets gång. En absolut värdig vinnare.

LA Kings har nu vunnit Stanley Cup två gånger de senaste tre åren. De har under dessa år framför allt varit ett starkt slutspelslag. Vid båda Stanley Cup-titlarna har man inte ens startat slutspelen på hemmaplan utifrån sin position från grundserien. Förra säsongen var man dessutom framme i konferensfinal men föll mot Chicago. Ett Chicago man med minsta marginal slog detta år. Dessa två lag känns ju nu som de som är ledande i NHL.

Det som gjort just Kings till ett vinnarlag är fantastiskt bra trejder och en bra coach. Det är dock långt ifrån hela sanningen. Kings har draftat och utvecklat spelare bra. Kings har hittat bra spelare via tidiga drafter som exempelvis Kopitar, Brown och Doughty. Man har även funnit vinnande spelare med lite senare val också som med Quick, Lewis, King, Martinez, Voynov, Clifford, Toffoli och Pearson. Till dessa har man också draftat spelare man kunnat göra bra trejder med som Schenn och Simmonds t ex.

Allt som allt så är Kings ett värdigt mästarlag och en häftig tung mästare som verkligen sätter krav på andra klubbar att utveckla sig för att i framtiden kunna slå dem i bästa av sju.

Sista matchens topp 5 (5=Bäst):

5: Henrik Lundqvist, Rangers
- Står på huvudet och gör verkligen det han kan för att rädda serien. Gör ett grymt slutspel och en stark final i helhet. Tycker han är bäst i världen andra halvan av denna säsong.

4: Jeff Carter, Kings
- Urkraft som verkligen tänt till i detta slutspel. Skapade åter mycket på egen hand. Har nu lyckats bli olympisk mästare och Stanley Cup-mästare samma år.

3: Alec Martinez, Kings
- Matchvinnaren. Var delaktig i offensiven hela matchen. Amerikan som hittades i fjärde draftrundan 2007 och som sedan utvecklats starkt i klubbens system.

2: Justin Williams, Kings
- Gör givetvis mål i den här avgörande matchen också. Har åtta skott på mål, får mycket speltid.

1: Ryan McDonagh, Rangers
- Spelar 42 minuter och gör en bra insats. Lite slarvig emellanåt men också briljant som vid 1-1 målet.

Svenskar:

Rangers:
Henrik Lundqvist (Frölunda) 48 räddningar, 94,1%
Anton Strålman (Timrå) -1, 30:31 min, 3 skott, 0 utv.min
Carl Hagelin (Södertälje) +0, 22:55 min, 0 skott, 0 utv.min