Permalänk

Timrå snäppade upp igen och straffslog Modo

Träningsmatch: Modo Hockey – Timrå IK 2-3 str:

Mål: 0-1 Anton Wedin (Berglund, L.Nilsson) 22:02, 1-1 Christopher Bengtsson (Carlson, Olofsson)  23:27, 2-1 Albin Carlson (Ritola, Hari) 24:43, 2-2 Johan Persson (Öhrn, Boyce) 43:22

Straffar: 1-0 Victor Olofsson. 1-1 Anton Wedin. 1-2 Emil Berglund (GWG)

Skott: 24-22 (9-4, 8-13, 7-4, 0-1)

Då fick man tillbaka lite optimism igen då. I kväll gör Timrå en gedigen insats och vinner inte oförtjänt. Timrå hade åter bra fart i spelet och man tog verkligen kampen i alla tre zoner på ett bra sätt.

Timrå kommer till att börja med till spel med bättre attityd direkt i den första perioden och egentligen under hela matchen. Timrå är det lag som börjar de första minuterna bäst och skapar de första chanserna. Modo kom dock mer och mer i den första perioden och hade det mesta av spelet. Timrå blev bitvis fast djupt i egen zon där man har svårt att få stopp. Man var lite för utspridda och orejäla i egen zon där. Timrå skapade dock flera klara chanser framåt också i första perioden.

Den första perioden förblev dock mållös. I början av den andra faller dock tre snabba mål. Först tar Timrå ledningen. Det är den arbetsstarke Ludvig Nilsson som vinner pucken högt av en för dagen mycket slarvig Nichlas Torp. Anton Wedin får pucken i kanonläge men droppar till Emil Berglund som sedan passar tillbaka till Wedin som lyckas få in den under Linus Ullmark i Modokassen.

Modo svarade dock med två snabba mål direkt. Först är det Albin Carlson som sätter upp Christopher Bengtsson i slottet. Bengtsson trycker till direkt och hårt in till Norjas första stolpe. Kort senare kommer Modo i nytt bra anfall. Norja gör först en bra räddning men gled ut ur kassen. Pucken åkte dock ner i hörnet där Albin Carlson kunde sikta in pucken i öppen kasse. Jag kan tycka att Norja var väl seg att ta sig in i kassen igen där.

Modo förde första halvan av den andra perioden men Timrå hade bra fart och lyckades kontra på framstressade Modotapp. Den andra halvan av den andra perioden tar Timrå över och skapar flera bra anfall med bra tryck. 2-1 står sig dock perioden ut.

I den tredje perioden är Timrå det bättre laget och lyckas kvittera tidigt. Det är ett fint anfall där Jeremy Boyce stjäl en puck i mittzon. Tror det var Travis Roche som slog en galen passning. Boyce droppar till Daniel Öhrn som skjuter på Modoback men där Johan Persson slår in returen högt när Ullmark är ur position. Viktigt att just Johan Persson får göra mål.

I slutet av tredje perioden tar dock Modo över. Timrå åker på tre raka utvisningar och Modo pressar ganska bra. Timrå och Norja spelar dock uppoffrande och lyckas freda målet bra. Timrås försvarsspel är riktigt bra i den tredje perioden där man spelar rejält och trycker ut Modo att ta dåliga avslut. De får till få genomspel. Modo har dock några riktigt bra chanser att avgöra ska sägas.

Det spelas ingen förlängning men det läggs straffar. Där vinner Timrå på två snygga straffar. Först sätter dock Victor Olofsson ett fint handledsskott. 19-åringen var en av Modos bättre spelare i matchen, tycker jag. Anton Wedin kvitterar på en fantastisk fint. Han kommer in med fart, kroppsfintar och lägger en backhand i nättaket. Linus Ullmark var helt borta. Emil Berglund avgjorde senare med ett säkert handledsskott. Mika Norja tog fyra av Modos fem straffar också, ska sägas.

Timrå visade upp många bra saker i spelet. Man hamnade bitvis i defensiva problem under långa anfall och när Modo gjorde sina mål men överlag jobbade man bra som ett lag. Defensiven under den andra halvan av matchen såg bra ut. Sättet man vände spelet, tog sig ur zon och kom in i offensivt var många gånger riktigt bra. Jag kan tycka att man tar lite dåliga avslut emellanåt men kreativiteten var bra.

Timrå hamnar dessutom i ganska många numerära underlägen, vilket man klarade bra. Timrå var till detta också mycket längre ifrån ordinarie lag än Modo. Modo saknade Jonas Ahnelöv och Kyle Flanagan medan Timrå förutom Stenqvist, Jansson, Johansson, Molinder och Sundlöf också tappade Emil Pettersson alldeles innan matchen p g a migrän.

Jag tycker allt som allt att Timrå visade att det finns potential i laget och insatsen gav en känsla att flera unga spelare växt in i sin kostym. Sedan tror jag att Modo kan betydligt bättre än så här även om jag tror laget kommer få en tuff säsong i SHL. Det var en del spelare som hade lite ”försäsongsglid” emellanåt. I Timrå var insatserna mer gedigna per spelare. Framför allt under andra halvan av matchen.

Individuella insatser:

Mika Norja (Mv):
- Sin bästa insats hittills under försäsongen, tycker jag. Målenb var inte otagbara men i övrigt tycker jag han är lugn, säker och tät.

Didrik Strömberg (B):
- Mycket bra igen! Satte några fina tacklingar och var rejäl i egen zon. Ser ut att kunna bli en viktig pjäs.

Mattias Nilsson (B):
- Bra nyförvärv! Snabbheten och passningsspelet glädjer. Ser att kunna bidra mycket i vinter. Ganska rejäl också.

Per Hallin (Fw):
- Den ende i laget jag inte vill ge godkänt. Såg väldigt rostig ut. Bidrog inte så mycket med puck, vann få närkamper och hade allmänt svårt att komma in i matchen.

Andreé Hult (C):
- Började lite passivt men växte in i matchen. Skapade mycket målchanser under den andra halvan.

Anton Wedin (Fw):
- Matchens bästa offensiva spelare. Ser ut att ha lyft sig flera nivåer från förra säsongen. Ser starkare och snabbare ut. Underbar teknik. Det jag kan klaga på är att han tar för få avslut och vill gärna dribbla eller passa in pucken i mål.

Andreas Borgman (B):
- Riktigt bra igen. Började lite trevande där han spelade för svårt men växte genom matchen. Han blev mer rejäl och spelade både snabbt, resolut och enkelt.

Robin Persson (B):
- Sin bästa insats hittills under försäsongen. En match i hans tempo där han fick trycka till, stänga och stångas. Jobbade hårt och bra.

Emil Pettersson (Fw):
- Kom inte spel p g a migrän.

Daniel Öhrn (C):
- Hade några jobbiga byten i egen zon men växte under matchen. Skapar en del offensivt och tog för sig bra.

Erik Nyström (Fw):
- Bra fart och hade flera bra chanser, bl a två frilägen. Bra kontringsspelare.

Oskar Brändström (B):
- Imponerade på mig. Spelar tufft, rejält och hängde med i tempot. Enkel. Lär få fler chanser.

Jens Westin (B):
- Bra defensiv insats. Rejäl och säker.

Martin Mellberg (Fw):
- Bra fart och var delaktig i spelet men fick inte till bra avslut.

Jeremy Boyce (C):
- Varvade centerspel med ytterspel. Jobbar bra och låg bakom det andra målet.

Johan Persson (Fw):
- Fortsatt aktiv och målsugen. Lyckades nu stänka dit en puck. Hoppas det kan lossna.

Filip Lander (B):
- Lugn och säker samt hade någon riktigt fin framspelning.

Ludvig Nilsson (Fw):
- En av matchens bästa spelare. Vann de flesta närkamperna och var urstark. Jobbar riktigt rejält och hårt.

Emil Berglund (C):
- Bortsett tekande känns han som en väl fungerande center. Hårt jobb och bra spelfördelande. Snyggt straffmål.

John Westin (Fw):
- Jobbar hårt och rejält. Har några hyfsade avslut också men ger bäst påverkan i arbetsinsatsen och närkampsspelet.


Permalänk

Vart är Modo på väg?

Jag såg stora delar av matchen Leksand-Modo i gårkväll. Två lag med många frågetecken i sina lagbyggen. I just den matchen tyckte jag Leksand rätade ut några av sina medan Modos blev fler.

Nu hade Modo flera tilltänkta spetsspelare borta men även de nya på den fronten har i a f jag frågetecken efter på förhand. Jag tycker Modos lagbygge ser tunt ut på SHL-nivå. Det finns spännande unga spelare men det saknas tyngd. Truppen i nuvarande form ger sken av att vara ett budgetbygge.

Modo är en förening som absolut hör hemma på toppnivå i Sverige och den produktion av superspelare man stått för de senaste 25 åren har gjort mycket för svensk hockey. Förra säsongen snittade Modo 5701 åskådare på hemmaplan och det känns svårt att begära mer av Örnsköldsvik som stad. Det är en relativt liten stad men de sluter upp bra och bättre än de flesta städer. Hockeyn är enorm i staden. 5701 är t ex klart mer än vad Skellefteå lockar på sina matcher i snitt.

Så utifrån det och utifrån hur lagbygget tycks se billigare ut, säsong för säsong, får det mig att undra vart Modo är på väg. Kommer arenakostnader på sikt dränera klubben på sin SHL-status eller kan de vända och bli det guldsatsande lag man borde kunna vara? Många lag i SHL har till den här säsongen försämrats på pappret men i dagsläget kan jag inte se annat för Modos lag än en strid i botten av tabellen. Styrkan finns i kassen och i utvecklingspotentialen hos unga spelare.

**

I dag är Modo på väg till Sollefteå för att möta Timrå IK. Ett lag jag också undrar var de är på väg efter den mindre goda insatsen mot Almtuna. Ett Almtuna som i går förlorade mot Sundsvall Hockey för övrigt.

Timrå har flera mindre skador och lånar in Erik Nyström från Djurgården till två raka matcher mot Modo, hans f d lag. Jag såg inte Nyström något förra säsongen men borde vara en spelare som står sig bra i Timrås trupp. Snabb, rak, teknisk och villig att gnugga. Nyström kommer vara långt ifrån det sista SHL-lånet Timrå gör den här säsongen.

Min intention är att vara på plats i Sollefteå i kväll och på något sätt rapportera. Matchen sänds även på st.nu.


Permalänk

Timrås J20 visar potential, trots knapp förlust

J20 Träningsmatch: Timrå IK – Skellefteå AIK 1-2:

Mål: 1-0 Martin Mellberg SH1 04:08, 1-1 Petter Mäkitalo PP1 (Stenlund) 10:42, 1-2 Petter Mäkitalo (Edström) 24:00

Skott: 37 – 31 (13-14, 13-8, 11-9)

Eftermiddagsmatch mellan Timrå och Skellefteås J20-lag. Det var en underhållande juniormatch i bra tempo.

Den första perioden var tämligen jämn. Timrå började något vassare och hade flera bra anfall. Timrå tog också ledningen på ett vackert sätt. Det var forwarden Martin Mellberg som åkte ur egen zon med pucken i box play. Han kommer sedan in i anfallszon en mot en där han med en ”syrgasare” lurar Skellefteåbacken, kommer fri och sätter en backhand vid närmaste stolpen. Riktigt snyggt!

Skellefteå tog över andra delen av första perioden. De kvitterade också i ett power play. Det var måltjuven Petter Mäkitalo som kom in med fart i anfallszon. Timrås backar blev lite avvaktande och kom för långt ner vilket gav Mäkitalo yta. Han avlossar sedan ett imponerande hårt dragskott en meter över isen som Johan Lantz i Timråkassen inte hann med på.

Jag tycker även den andra perioden är rätt jämn. Timrå skapar dock något fler chanser men har svårt att få till bra avslut. Timrå är också något mer slarvig i närkampsspelet än Skellefteå och drar på sig onödiga utvisningar. Det blir ett mål i perioden och det görs av Skellefteå. Petter Mäkitalo frispelas från offensiva blå och framåt. Det är fel spelare att släppa fri. Fri med Lantz gör han en skottfint och sprätter upp pucken med forehand till höger om Lantz.

Den tredje perioden bjuder på bra tempostark ishockey. Det är få avblåsningar och det är Timrå som för spelet medan Skellefteå tajtar till det för Timrå. Det kommer många bra individuella initiativ från Timråspelare men det är åter avsluten som inte är helt vassa. Många Timråavslut täcks också av Skellefteå som är tajta och uppoffrande i egen zon.

Skellefteå håller undan och vinner. Timrå håller dock minst sagt jämna steg och kunde lika gärna ha vunnit matchen. Timrå har ett något lite äldre och tyngre lag än Skellefteå som å sin sida har lite vassare spets och kvickare spelare.

Bra spelare i matchen var båda målvakterna. I Skellefteå gillade jag även backen Anton Öhman, tvåmålsskytten Mäkitalo och 98:orna Thilander och Krekula. I Timrå gillar jag farten på många spelare. Bröderna Brändström var bra och många var forwards pigga. Kanske främst Wiberg, Kalte, Pihlström, Sirén och Modin om jag ska ta ut några.

Jag har nu sett Timrås J20 i två matcher och det känns som att det finns ganska bra potential i laget att göra ett bra resultat. Mot både Modo och Skellefteå, som jag sett och som har starka trupper, har man hållit jämna steg. Bra resultat för Timrå tycker jag är att vara med i kampen om Top 10-platser hela hösten, till att börja med.

Laguppställningar:
Timrå:
35 Johan Lantz (95)
58 Filip Lander (95) – 3 Pontus Blom (95)
21 Anton Nyström (96) – 12 August Höijer (95) – 39 Kim Brändström (95)
7 Marcus Hardegård (97) – 8 Oskar Brändström (95)
20 Andreas Modin (96) – 17 Anton Kalte (97) – 27 Martin Mellberg (95)
50 Anton Avehag (96) – 49 Johan Wikström (96)
29 Jesper Wiberg (97) – 38 Marcus Sirén (97) – 28 Alexander Åhrman (96)
51 Mathias Dahlgren (96) – 37 Filip Myhrman (96)
52 Oliver Pihlström (96) – 43 Jesper Ruda (96) – 11 Sebastian Modén (96)
Skellefteå:
25 Joel Vännström (96)
3 Jonathan  Ström (96) – 36 Anton Öhman (95)
10 Joar Moilanen (96) – 21 Elias Edström (95) – 12 John Lackdal (97)
14 Simon Pousette (96) – 43 Filip Berglund (97)
49 Petter Mäkitalo (96) – 32 Ludvig Stenlund (97) – 22 Gustav Grundström (95)
8 Joel Werner (96) – 20 Adam Thilander (98)
28 Andreas Wingerli (97) – 24 Linus Lindström (98) –  31 Simon Krekula (98)
6 Felix Forsberg (96)
42 Johan Forsell (96) – 23 Jesper Landström (96) – 39 Philip Härgestam (96)

Permalänk

Almtuna åkte sönder Timrås kreativitet

Träningsmatch: Timrå IK – Almtuna IS 0-2:

Mål: 0-1 Fredrik Sonntag (Hartmann, Larsson) 09:49 0-2, Martin Janolhs (Mattsson, Lundberg) 13:54

Skott: 26-26 (6-12, 7-9, 13-5)

Nja, den här insatsen var inget vidare för Timrå. Almtuna var det klart piggare laget i denna match. Timrå fick inte alls igång sitt offensiva spel och var ofta skäret efter på de lösa puckarna.

Matchen öppnade väldigt fartfyllt och öppet. Båda lagen skapade klara målchanser i den första perioden. Almtuna skapade dock fler och Timrå hade svårt att sortera det kvicka Almtuna-laget i sin egna zon. Bortsett de båda målen hade Almtuna ett ribbskott och ytterligare några klara chanser.

Timrå skapade också de flesta av sina öppna lägen i den första perioden men de distinkta avsluten saknades. Målen som Almtuna gör kommer till av att man checka fast Timrå högt. Det första ett slagskott av Fredrik Sonntag på en lös puck i slottet och det andra är en tre mot en framför mål där de spelar bort Timrå helt.

Den andra perioden var en ren katastrof för Timrå spelmässigt. Almtuna låg på som iglar och gav inte Timrå någon tid. Oavsett var en Timråspelare hade pucken så var det som att han alltid var trängd. Passningsspelet var obefintligt och man slog bort uppspel på uppspel. Almtuna var heta och Timrå fick verkligen slita för att vara kvar i matchen.

Till slut fick Roger Forsberg nog och tog timeout lite över halvvägs in i den andra perioden. Efter den gör Timrå en liten uppryckning på några bra individuella initiativ. Andreas Borgman och Anton Wedin lyckades sätta bra fart bl a. Timrå behöll tryck och fick power play där man också fick igång passningsspelet. Däremot hade man svårt att få igenom bra skott.

Power play som ju såg fantastiskt bra ut mot Mora i fredags hade stora bekymmer i dag. Timrå fick helt enkelt inte samma tid med pucken. Almtuna satte en imponerande press samtidigt som Timrås mer kreativa spelare hade oerhört svårt att ta sig ur pressen. Spelare som Jimmie Jansson, Andreé Hult och Emil Pettersson var inte alls lika styrande som senast och de slog alla tre bort alldeles för många puckar matchen igenom.

I den tredje perioden gillar jag Timrås attityd. Man visar redan i första bytet att man är hungriga och vill gå ikapp. Man fick också bitvis bra tryck på Almtuna i den tredje perioden. Johan ”Honken” Holmqvist spelade dock lugnt och säkert i kassen samtidigt som Timrå hade svårt att komma till de klara avsluten. Det gick att känna igen tendensen från många matcher förra säsongen som kunde ha samma utseende på Timrås anfallsspel.

Timrås försvarsspel var också klart sämre än Almtunas. Där Almtuna satte rejäl press på puckförare direkt låg Timrå någon halvmeter ifrån och liksom mer följde efter i försvarsspelet. Antingen ser man till att täcka av slottet eller så går man rejält på. Nu blev det ett slags mitt emellan. Jag tror att det enbart handlar om tempot som var ett snäpp högre överlag i Almtuna. Timrå hann inte dit.

Jag hoppas detta kan fungera som en väckarklocka för Timrå. För tempot i den här matchen är mer det likt det tempo som kommer vara när säsongen startar än det ett trött Moralag bjöd upp till i fredags. Timrå spelade fortfarande bra mot Mora men Almtuna lyckades blotta brister i Timrå på ett helt annat sätt. Timrå har bra skridskoåkare men måste tajma sin fart bättre, både vad gäller puck och ben.

Nu väntar två matcher mot Modo för Timrå och då kommer det också bli högt tempo. Jag hoppas verkligen att Timrå kan finna vägar att ta sig förbi den typen av press som Almtuna bjöd på i dag. Annars kommer det en jobbig säsong. Men än försäsongen ung. Det är ju trots allt Emil Berglund dagar kvar till premiären än.

Individuella insatser:

Mika Norja (Mv):
- Absolut helt okej men hade några darriga ingripanden. Lite slarvig.

Jimmie Jansson (B):
- Fick inte den tid med pucken han varit van vid från J20-hockey. Gillar dock att han fortsätter att ta initiativ hela matchen trots många tappade puckar. Åkte dock på en rejäl propp i sista bytet. Hoppas inte det var en hjärnskakning.

Robin Persson (B):
- Lite slarvig även han. Kom heller inte lika tajt på kropp som han brukar.

Ludvig Nilsson (Fw):
- Jobbar mycket hårt hela matchen och var verkligen rejäl in i alla närkamper. Fick in en del puckar på mål men hade svårt att komma loss.

Emil Berglund (C):
- Spelar mycket energi och hade något bra öppnande pass men hade svårt i tekningscirkeln. Hittade många lösa puckar dock.

John Westin (Fw):
- Jobbar hårt och rejält. Kämpar sig till halvchanser på ett bra sätt. Bra i box play.

Didrik Strömberg (B):
- Bra men inte lika säker som senast. Tajmade in någon fin tackling dock.

Mattias Nilsson (B):
- Bra. Aktiv och snabb. Tog sig framåt.

Anton Wedin (Fw):
- Timrås bästa spelare. Var den som tog sig fram mest och oroade Almtuna bäst.

Andreé Hult (C):
- Inte bra. Kan mycket bättre. Tappade mycket puck och jag tycker inte han jobbade fullt ut heller.

Emil Pettersson (Fw):
- Hade bra initiativ men var inte på något sätt dominant. Tappade mycket puck och fick inte de ytor han trivs i.

Jens Westin (B):
- Klev av efter att ha täckt skott.

Andreas Borgman (B):
- Bra initiativ med pucken även om det mest blir transporter. Fick dock upp pucken och visade bra teknik också.

Oscar Johansson (Fw):
- Klev av tidigt. Orsak oklar för mig.

Daniel Öhrn (C):
- Fick kämpa sig fram i banan. Bar puck bra vid flera tillfällen och låg bakom någon chans.

Johan Persson (Fw):
- Aktiv men fortsätter att missa bra målchanser.

Filip Lander (B):
- Hade det tufft i egen zon. Speciellt i andra perioden då laget var mycket under press.

Oskar Brändström (B):
- Spelade inte så mycket men jobbade hårt när han spelade. Drog på sig en utvisning.

Rickard Sundlöf (Fw):
- Tycker fortsatt att han har det tufft i närkampsspelet och har svårt att komma in i spelet. Bänkad i tredje.

Jeremy Boyce (Fw):
- Var en av de forwards som skapade mest. Jobbade bra i box play och vann flera puckdueller i offensiv zon.

Tommy Stenqvist (höftböjare), Andreas Molinder (buk) och även Per Hallin (ljumske) kom inte till spel.


Permalänk

Seriens tempostarkaste lag?

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

Rögle BK

Målvakter:

Lars Volden 3
- 22-årig norrman som stod två perioder i OS och inget i VM. Han kommer från fyra säsonger med finska Espoo Blues där han inte lyckats ta förstaspaden. Volden är en storväxt målvakt som spelar modern butterfly.

Stefan Ridderwall 2
- Fått många chanser som han inte tagit. Förra säsongen var han andremålvakt i ett tyskt bottenlag. Han stod 21 matcher och mötte i snitt ca 40 skott per match. Han lyckades ändå hålla sig över 90 i räddningsprocent. Kapacitet finns om han är beredd att jobba för det.

Backar:

Niklas Hansson 4
- Offensiv juniorback som påbörjade ett genombrott i slutet av förra säsongen där han bl a gjorde sju poäng i Kvalserien. Rörlig och duktig i power play. Bra blick. Högaktuell för JVM. Spelade nyligen turnering i Lake Placid där han var bra i just power play.

Victor Berglind 3
- Spelskicklig och gjorde en bra första säsong i Rögle. Väger visserligen lätt defensivt men bidrar bra offensivt. Skicklig efter offensiva blå och gjorde sju mål och 20 poäng. Kom förmodligen trivas än mer med de nya större ytorna i offensiv zon.

Calle Rosén 3
- 20-åring som under sitt sista juniorår gjorde sju mål och 14 poäng för Karlskrona. Stark skridskoåkare som är bra på att sätta fart i det offensiva spelet. Värvad till Växjö från Frölundas organisation men lånas ut till Rögle under säsongen.

Rasmus Bengtsson 3
- Var en liten besvikelse i Västerås där han inte passade in i systemet och hade svårt att sätta fart i spelet. Dock sett pigg ut nu under försäsongen. Bra storlek, blick och offensiva instinkter. Jag tror han kommer lyckas bättre i Rögle och har potential för ca 20 poäng.

Andreas Lilja 3
- Välmeriterad med 580 NHL-matcher men är ingen ”Jönsson” eller ”Ragnarsson” som utstrålar säkerhet, pondus och smartness. Är mer en grinig gubbe som spelar fysiskt och jobbar hårt i egen zon. Bidrar inte offensivt och är inte jättesäker i defensiven heller.

Almen Bibic 2
- Stor, fysisk och stark defensivt inriktad back. Tacklar hårt och spelar enkelt. Bidrar inte offensivt. Spelade förra säsongen elva matcher i SHL med Leksand och 35 matcher plus kvalspel med Rögle. 21 år ung och har potential att bli en bra defensiv back i SHL.

Alen Bibic 2
- Stor, fysisk och stark defensivt inriktad back. Lite mer agiterande och elak än sin lillebror. Det offensiva spelet är dock en brist och ibland försöker han spela svårare än han klarar. Spelade förra säsongen i Almtuna fram till i slutet då han klev in i Rögle.

Jens Hellgren 2
- Gänglig tvåvägsback som närmast kommer ifrån den norska ligan. Var en spännande talang som junior då han bl a spelade U18-VM och NHL-draftades av Colorado. Har fem säsonger på allsvensk nivå där han hållit ojämn nivå mellan säsongerna.

Eric Persson 2
- Hård och kompakt med bra skridskoåkning. Duktig tacklare. Enkel med pucken men ibland vilse i positioneringen. Fick inte alltid så mycket speltid förra säsongen och var sjunde back i Kvalserien.

Forwards:

Jesper Jensen 5
- 27-årig center som utvecklats mycket i svensk hockey. Mycket skicklig skridskoåkare med bra händer och var suverän i Karlskrona förra säsongen. Kliver fram extra i täta matcher. Gjorde 38 poäng i grundserien och åtta i playoff-serien. Sex VM för Danmark.

Peter LeBlanc 4
- Ett rätt välmeriterat nyförvärv. Han spelade senast i AHL där han gjorde 28 poäng på 65 matcher och fick elva byten i en NHL-match med Washington. Har totalt fyra AHL-säsonger där han gjort en halv poäng per match. Offensiv center.

Justin Bostrom 4
- Intensiv högerfattad forward som spelat fem säsonger i Europa. Gjorde förra säsongen 23 poäng i tyskt bottenlag. Säsongen innan gjorde han 39 poäng för samma lag. Jag har endast sett honom i en träningsmatch men han ser snabb och aktiv ut med offensiva instinkter.

Taylor Matson 4
- Snabb skridskoåkare med bra passningsspel. Högerfattad. Spelade förra säsongen mest i ECHL där han gjorde 42 poäng på 39 matcher. Har haft svårt att lyckas på AHL-nivå. Har också bara sett honom i en träningsmatch där han gav ett kvickt och intensivt intryck.

Sebastian Stålberg 3
- 24-åring det var länge sedan jag såg nu. Olik sin bror Viktor i spelstilen. Sebastian är mer teknisk och med bättre spelsinne men inte alls lika fysisk. Hade en bra collegekarriär men haft svårt att etablera sig i AHL. Ska lånas ut av Frölunda och sägs börja med Rögle.

Emil Molin 3
- Skicklig offensiv 21-åring som inte lyckats etablera sig på SHL-nivå. Tycker inte han tog för sig där. Hade dock en bra avslutning med Rögle där han bl a gjorde sju poäng i Kvalserien. Bra fart och teknik men behöver bli bättre i närkampsspelet.

Ludvig Rensfeldt 3
- Halkade ner i hierarkin i Malmö och gick då från 39 till 14 poäng. Jag blir inte riktigt klok på Rensfeldt. Stor, snabb och offensivt skicklig men tar inte för sig som han borde kunna. Jobbar men borde kunna vara mer rak och bestämd. Stor potential.

Jakob Lilja 3
- Ung skridskostark forward som spelar rejält och är en bra avslutare. Klev fram bra förra säsongen och gjorde 15 mål, vilket var hans första riktiga säsong som ordinarie i A-laget. Duktig forecheckare och kan passa bra som tredjelänk i en offensiv kedja.

Viktor Lindgren 3
- Svårbedömd då han haft stora skadebesvär på olika delar av kroppen. När han varit som bäst har han varit en intensiv och kraftfull forward som kan ta över enskilda matcher. Har ett bra skott också. Spelsinnet begränsat. Frågan är dock om kraften finns kvar?

Daniel Sylwander 2
- Stor men lite trubbig center. Jobbar bra över stora ytor och har en hyfsat skridskoåkning. Däremot saknar han lite i teknik och offensivt spelsinne för att bli en stark poänggörare. Passar dock bra som t ex tredjecenter på denna nivå.

Christopher Liljewall 2
- 24-årig ”veteran”. Gjorde som 21-åring 38 poäng i den här serien men har varken före eller efter varit i närheten av det. Varit skadedrabbad och var rent ut sagt dålig stora delar förra säsongen men avslutade bra. Har ledaregenskaper och kan bidra på många sätt.

Robin Sterner 2
- 24-årig tekniskt skicklig center som har svårt att få ut sina offensiva egenskaper på seniornivå. Förra säsongen blev det förvisso nio mål men bara 12 poäng. Jobbar bra och har hyfsad fart. Tar ibland lite onödiga utvisningar.

Filip Karlsson 2
- Teknisk 18-åring som kom upp redan förra säsongen och fick spela 17 grundseriematcher och fem kvalmatcher. Har bra fart och spelsinne. Lovande offensiv spelare som om han vågar ta för sig lite mer på seniornivå kommer kunna etablera sig snabbt.

Summerande analys:

- Rögle är som vanligt ett lag som är svåra att sia. Förra säsongen såg jag dem som huvudfavoriter på förhand men de låg länge på nedre halvan och var ojämna i sina insatser. Väl i playoff-serien klev de åter fram och var slutligen på håret att åter ta en plats i SHL. Precis så nära som jag på förhand trodde att de hade kapacitet till. En plats i SHL borde också vara målet med det här laget. Detta trots att man tappat starka namn som Dennis Everberg, Kelsey Tessier, Eric Martinsson, Daniel Zaar och Jakob Johansson. Jag ser inte Rögle som en huvudfavorit den här gången. Jag tycker att jag vet för lite om de nordamerikanska spelarna för att jag ska känna mig säker på succé där. I den träningsmatch jag såg i går mot Leksand imponerade Matson mest och LeBlanc minst men det är svårt att dra växlar på det. Målvaktssidan är heller ingen som det skriker SHL om. Däremot älskar jag hur man byggt sin backuppsättning med unga och skridskostarka backar ihop med fysiska pjäser som Andreas Lilja och bröderna Bibic. Rögle kommer kunna vara ett lag som kommer trivas i att vända spelet snabbt. Även på forwardssidan finns många snabba och skickliga spelare som trivs mer i flygande än statiska anfall. Värvningen av Jesper Jensen är den mest imponerande. Den fart och det spelsinne han besitter hör hemma på en högre nivå. Han har dessutom en spännande utveckling och tycks bli bättre för varje säsong. Jag tror Rögle kommer bli ett roligt att se. Deras ungdomliga entusiasm och fart kommer göra laget jobbiga att möta. Jag tror att man rent av kan visa sig vara seriens mest tempostarka lag. Frågetecknet är kring målvakterna och även målskyttet. Det är få renodlade skyttar på forwardssidan. Jag tror Rögle kommer tillhöra toppen av serien och att man är i kampen om att ta en av finalplatserna och man kommer förmodligen få spela i någon matchserie om att ta sig upp i SHL. Däremot är jag inte så säker på att man lyckas.


Permalänk

Starkt power play och pigga ben

Östersund Cup: Timrå IK – Mora IK 4-1:

Mål: 1-0 Jeremy Boyce (Pettersson, Jansson) PP1 04:30, 1-1 Daniel Hermansson (Bengtsson, Hilmerson) PP1 14:59 2-1 Jimmie Jansson (Pettersson, Johansson) 18:10, 3-1 Andreé Hult (Berglund, L.Nilsson) PP1 26:30, 4-1 Andreé Hult (Berglund, Je.Westin) PP1 49:56

Skott: 35-20

För fjärde kvällen i rad ser jag ett Timrålag vinna. Den här matchen var nog den som imponerade mest på mig. Det var inget snack att Timrå var det bättre laget och siffrorna var nästan i underkant.

Om skillnaden mellan lagen beror på att lagen ligger olika i träningsfas eller något annat låter jag var osagt. Det enda jag kan konstatera är att under den här kvällen var Timrå IK snabbare, starkare och skickligare än Mora. Den 10 september betyder det dock inte ett skit, så klart.

Den första perioden var ganska jämn spelmässigt. Tempot var högt och det var ganska tajt att ta sig igenom mittzon. Timrå gör två snygga mål. På båda målen visar Emil Pettersson briljans. På det första åker han in i anfallszon i power play och slår in ett fint instick till Jeremy Bocye som trycker till direkt i slottet.

Det andra kommer av först ett vackert krosspass i mittzon av Jimmie Jansson till Pettersson. Från vänster till höger. Pettersson plockar in pucken i anfallszon samtidigt som Jansson går mot den bortre stolpen. Pettersson slår ett diagonalpass genom hela Moraförsvaret, från höger till vänster, på bladet till Jansson som trycker till direkt och sätter den högt bakom en bortspelad Jacob Johansson i Moramålet.

Däremellan hade Mora kvitterat i power play. Det var en styrning av Daniel Hermansson alldeles framför Mika Norja som ställde honom.

I den andra perioden inleder Mora med en tung press i de första bytena och får ett power play. Timrå klarar det och tar sedan över matchbilden och dominrerar den därifrån och framåt.

Timrå får flera power play och spelar dessutom riktigt bra i spelformen. Timrå går runt på tre formationer där man i alla formationer spelar med fyra forwards och en back.

Den formation som fungerade bäst var den med Emil Berglund som vänsterback och med Andreé Hult i höger tekningscirkel. Berglund och Hult hittade varandra bra genom boxen flera gånger. Både 3-1 och 4-1 senare i den tredje perioden kommer av att Berglund frispelar Hult som avslutar högt bakom en bortspelad Moramålvakt.

Det som jag gillade mest med spelet i power play var passningsspelet. Man satte snabbt upp tryck och med snabba direktpassningar som rörde om rejält i Moras box.

Timrå hade 17 skott på mål i den andra perioden utan att vara särskilt skottglada. Anfallsspelet var mer kreativt än rakt. Var det något man kan klaga på var att man ibland sökte lite väl bra lägen. Å andra sidan var man underhållande att titta på.

Den tredje perioden påminde om den andra men inte med lika stor dominans.

Mora gör en rätt svag insats också, ska sägas. Efter den första perioden hade Timrå lite väl enkelt att komma igenom och Mora såg rätt trötta ut snabbt. Timrå var laget som vann nästan alla lösa puckar. Det var skillnad i tempot på lagen. Den 10 september är jag däremot övertygad om att Mora kommer vara bättre. De har ett ganska intressant lag på pappret.

Ändå känns det som att Timrå ändå givit några bra svar i kväll. Kreativiteten och anfallsspelet såg lovande ut i dag. Man gör tre mål i power play utan att ha tränat på spelformen än. Det kan inte ha varit många matcher som Timrå lämnade med tre PP-mål i protokollet förra säsongen.

Däremot tycker jag inte defensiven testats fullt ut ännu. Under Moras bra byten lyckas Timrå dock hålla dem utanför sig på ett bra sätt och man täckte skott. Mika Norja hade bra hjälp. Mora hade sina bästa chanser i början av den andra perioden då var Timrå faktiskt lite illa ute i egen zon, även om det redde ut sig.

Individuella insatser:

Mika Norja (Mv):
- Kan inte lastas för målet och gjorde en vass räddning i början av andra perioden. Kändes lugn och säker.

Jimmie Jansson (B):
- Gör både mål och assist. Gör en klart bra insats. Mycket aktiv offensivt. En lurig spelare som är svår att markera.

Robin Persson (B):
- Hade en dråplig situation i första då han ramlade med pucken som sista man. Var annars rejäl och stabil.

Ludvig Nilsson (Fw):
- Jobbar hårt och rejält. Hade någon fantastisk täckning och några fina tacklingar.

Emil Berglund (C):
- Imponerade! Visar sig spelskicklig och var främst grym i power play med två fina assist.

John Westin (Fw):
- Hade någon bra uppåkning med pucken men syntes inte så jättemycket i spelet.

Didrik Strömberg (B):
- Ser riktigt bra ut. Spelar hårt och resolut. Känns starkare än förra året. Svår att ta sig runt.

Mattias Nilsson (B):
- Var inte lika vän med pucken som i går. Dock bra rörlighet och avvägningar.

Jeremy Boyce (Fw):
- Målskytt. Som vanligt rak utan något flashigt.

Rickard Sundlöv (C):
- Kommer inte riktigt med i spelet med puck. Spelade heller inte PP eler BP. Bra fart.

Per Hallin (Fw):
- Hade någon läcker dribblingsuppvisning men kom inte till så mycket överlag.

Jens Westin (B):
- Stabil och säker. Gör få misstag.

Andreas Borgman (B):
- Var riktigt bra, tycker jag. Bra fart, tuff och teknisk. Låg bakom många bra anfall.

Oscar Johansson (Fw):
- Jobbar bra i box play och inblandad i någon offensiv chans men stundtals osynlig.

Emil Pettersson (C):
- Två läckra assist och mycket bra med pucken överlag. Skapade något i de flesta av sina byten. Ser riktigt bra ut!

Daniel Öhrn (Fw):
- Krigar på och har några bra pass men är också stundtals osynlig.

Johan Persson (Fw):
- Hade också backposition i PP. Aktiv offensivt men kom inte till lika många lägen som i går.

Andreé Hult (C):
- Var mycket bra. Smart, kreativ och väldigt säker med pucken. Snygga dribblingar, snygga pass och snygga mål.

Anton Wedin (Fw):
- Stod inte ut lika mycket som i går men kvick och skicklig med pucken. Dock något ineffektiv.

Tommy Stenqvist och Andreas Molinder vilade. Filip Lander spelade med J20.


Permalänk

Bra första period räckte i första träningsmatchen

Östersund Cup: Östersunds IK – Timrå IK 0-3:

Mål: 0-1 Ludvig Nilsson (Jo.Westin, Je.Westin) 14:06, 0-2 Emil Pettersson (Hallin, Je.Westin) 18:06, 0-3 Emil Berglund (L.Nilsson, Jo.Westin) 20:32

Skott: 17-38

Timrå vinner den första träningsmatchen tämligen komfortabelt. Timrå kommer ut i bra tempo i den första perioden där Östersund helt enkelt inte hänger med. Timrå skapar då många bra målchanser men där Tim Juel i ÖIK-kassen är bra. Timrå vinner skotten 17-3 i första akten.

Matchens enda tre mål kommer också tämligen tidigt i matchen. I den första perioden lyckas Ludvig Nilsson spräcka nollan med att John Westin skjuter på hans knä och pucken styrs in.

I slutet av perioden har Timrå ett avvaktande power play då Emil Pettersson får pucken i favoritposition. Nämligen i fart i mittzon mot stillastående försvar. Emil dribblar runt försvaret, bryter in på mål och sätter den vid den bortre stolpen.

I andra periodens första byte gör Timrå matchens sista mål. Det är Ludvig Nilsson som i bra fart efter vänsterkanten väljer att avvakta in Emil Berglund i slottet. Han släpper pucken perfekt till Emil som kan sikta in pucken i höger gubbhörn.

Därefter tycker jag att matchen får en temposänkning. Timrå blir lite mer nonchalanta och drar på sig ganska många utvisningar. Det gör visserligen att debutanten i kassen, Johan Lantz, får komma in i matchen. I power play skapar Östersund några farliga chanser där Lantz får göra fina parader.

I slutet av den andra perioden får Timrå chansen i power play och drar också upp tempot igen i några byten där man snurrar bra i anfallszon. Dock utan utdelning.

Den tredje perioden känns som den mest spelas av. Östersund kliver visserligen upp bättre i spelet och Timrå får ett sämre passningsspel än tidigare. Även i denna period får Östersund chansen i fem mot tre där Johan Lantz bl a gör en bra räddning på en förflyttning.

Totalt sett så gillar jag Timrås fart i den första perioden med fina uppspel där man kom med pucken i hög fart in i anfallszon. Däremot blev avslutningarna bitvis lite plottriga.

I power play noterade jag en uppställning med fyra forwards och Jimmie Jansson. Det mest uppseendeväckande som hände där var dock nog när Emil Petterssons klubb gick av i backposition och ÖIK kunde kontra. Jansson som var långt upp i banan kastar då sin klubba 15 meter efter isen mot Emil för att han ska ha något att försvara sig med.

Östersund hade inte alls samma tempo i sitt vilket gör att Timrå inte ställdes på något riktigt defensivt prov i matchen. Matchen i morgon mot Mora lär på så vis bli ett bättre test.

Individuella insatser:

Johan Lantz (Mv):
- Tar alla 17 skott och gav ett lugnt intryck. Sattes inte på något jättestora prov men de han ställdes mot klarade han galant. En nolla är alltid en nolla.

Filip Lander (B):
- Rörlig med bra passningsspel. Hade något avslut och en smart skottpassning i anfallszon.

Andreas Borgman (B):
- Spelade rejält och fysiskt. Hade några fina offensiva initiativ där han tog sig fram i anfallszon i bra lägen.

Ludvig Nilsson (Fw):
- Gör mål och assist. Inblandad en del offensivt i övrigt också.

Emil Berglund (C):
- Bra passningsspel och tog sig in och bufflade vid något tillfälle. Mer delaktig i spelet som center.

John Westin (Fw):
- Gör förvisso två assist och var aktiv men briljerade inte på något sätt.

Didrik Strömberg (B):
- Var en av Timrås bättre i matchen. Enkel och bra med puck och mysigt aggressiv i försvarsspelet. Satte in några tunga proppar.

Mattias Nilsson (B):
- Timrås bäste back i matchen. Snabb och säker med pucken. Tog många initiativ. Kontrollerade uppåkningar med blicken uppåt.

Oscar Johansson (Fw):
- Ingen stor insats av Oscar. Var förhållandevis osynlig i spelet.

Emil Pettersson (C):
- Snyggt mål och bra i det offensiva spelet. Styrde många anfall och var svår för Östersund att ta pucken ifrån.

Daniel Öhrn (Fw):
- Precis som med Oscar så var Öhrn ingen som syntes särskilt mycket i spelet.

Jens Westin (B):
- Två målgivande uppspelspass och säker i spelet. Hade någon bra tackling också.

Tommy Stenqvist (B):
- Hade någon bra uppåkning och några bra initiativ. Ingen stor insats dock.

Jeremy Boyce (Fw):
- Vanlig Boyce-insats. Rak, några enkla avslut och någon farlig styrning.

Andreas Molinder (C):
- Bra i box play och jobbade bra. Hade några offensiva insatser men överlag ingen dominant spelare på något sätt.

Per Hallin (Fw):
- Hade flera klara lägen samt ett rent friläge från halva plan i box play. Han brände samtliga.

Jimmie Jansson (B):
- Hade några kreativa försök. Höll dock ibland i pucken lite för länge. Dock vaken över vad som händer på isen.

Robin Persson (B):
- Ingen match för Robin. Satte någon klassisk klubba i ryggen och klarade sina defensiva uppgifter.

Johan Persson (Fw):
- Målhungrig målsumpare. Tog sig till lägen men fick inte till avsluten. Skulle nog behöva några baljor för självförtroendet.

Rickard Sundlöv (C):
- Har tempot men var inte så delaktig i spelet. Lite lätt i närkamperna.

Anton Wedin (Fw):
- Isens mest sevärda spelare. Aktiv och kreativ. Bra fart och flera fina dribblingar. Skapade mycket.

Andreé Hult spelade inte. Påstådd lårkaka.


Permalänk

J20: Den oannonserade vändningen

Träningsmatch J20: Timrå IK – Modo Hockey 3-2:

Mål: 0-1 Axel Ottosson (Jakobsson, Ekeståhl Jonsson) PP1 04:35, 0-2 Noah Pereira (Sollén, Flood) 17:55, 1-2 Oskar Brändström (Sirén) 53:18, 2-2 Martin Mellberg (Nyström) 54:27, 3-2 Jesper Wiberg 59:01 SH1

Skott: 31 – 41

Precis som i gårdagens J18-match lyckas Timrå vända en match mot Modo på väg mot förlust med tre sena mål i tredje perioden. Den här gången kom vändningen mer oannonserat dessutom.

Jag satt faktiskt stundtals och var en smula bekymrad över Timrås spel i matchen. Det kändes som att man hade väldigt svårt att skapa bra målchanser stora delar av matchen. Det kändes som Modo var bättre och kontrollerade spelet.

Modo har också ett vassare lag om man väljer att titta på pappret. Det var också flera Modospelare imponerade i matchen. Kanske främst Axel Ottosson som var riktig fältherre på isen. Jag gillade honom redan förra säsongen men nu såg han ut att ha tagit ett ytterligare kliv framåt och kan mycket väl få debutera i SHL under säsongen.

Det var också han som skickade in det första målet. Modo kapitaliserade på matchens första power play. Ottosson siktar in pucken bakom Adam Ohre från höger tekningscirkel. Modo dominerade hela den första perioden och deras fjärdekedja gjorde senare ett vackert 0-2 mål då Alexander Sollén serverade Noah Pereira öppet mål. Pereira styr upp passningen i nättaket.

Båda lagen bjöd på ett fartfyllt spel men skillnaden från J18-matchen var att dessa lag också behärskar den defensiva ishockeyn i hög fart.

Modo skapade bäst chanser även i den andra perioden men Adam Ohre gör rakt igenom en riktigt bra insats i målet. Lugn och stabil. Timrås bästa chanser blev mest bara halvchanser i andra perioden. Perioden blev mållös.

Timrå börjar redan tidigt i tredje perioden att komma upp mer i banan med några mer rejäla chanser. Dock kom det lilla positiva spelet av sig av att Sebastian Modén åkte ut på matchstraff för checking to the head. Modo hade bra press i power play men här jobbar Timrå hårt och lyckas freda sig under alla fem minuterna av box play. Ohre åter mycket bra.

Det var också detta box play som på något sätt skapade vändningen från ingenstans. För lite så kändes det. Modo hade försvarat sig så bra hela matchen att en vändning kändes långt borta även om det bara var 0-2 på tavlan.

Vändningen började med en två mot en som Emil Hedman i Modokassen gör en fin räddning på. Kort senare får Oskar Brändström på ett kanonskott från blå efter tekningsvinst av Marcus Sirén. Skottet går rakt i mål.

Bytet efter kvitterar Timrå. Det är Martin Mellberg som är sist på pucken i en halvgrötig situation framför mål.

Matchen är då på väg mot kryss då Modo får ny möjlighet i power play med bara en och halv minut kvar. I Modos power play lyckas dock Jesper Wiberg stjäla pucken på offensiv blå och vinna ett skridskorace om den lösa pucken. Han bryter sedan in mot mål snett från höger och lyckas sätta sin egen retur nästan liggandes. Ett heroiskt vackert matchvinnande mål. Shorthanded, dessutom.

Modo tar ut målvakten men kommer inte till någon fler målchans och Timrå lyckas vinna matchen, trots att Modo spelmässigt var det bättre laget över 60 minuter.

Bortsett Ohre tycker jag att Jesper Wiberg gör en bra match för Timrå. Han tillsammans med sina 97-kompisar Anton Kalte (som är med U18-landslaget nu) och Marcus Sirén känns som tre spelare som behöver kliva fram att bli starkt bidragande spelare på J20-nivå redan nu för att detta Timrå ska kunna göra bra ifrån sig denna säsong. Den känns också som att de har goda förutsättningar för att göra det.

Kul också att se Tim Frölander tillbaka i Timråtröjan. Det är bra storlek och fart på honom. Filip Lander som åker med A-laget i morgon spelade också bra. Tycker han var säker matchen igenom. Bra passningar och stod upp bra. Såg ut att spela med bra självförtroende.

I Modo handlade mycket Axel Ottossons kedja men även Daniel Muzito Bagenda skapade mycket offensivt. Bland backarna var Josef Ingman och Lukas Ekeståhl Jonsson särskilt bra.

Laguppställningar:
Timrå:
60 Adam Ohre (95)
8 Oskar Brändström (95) – 58 Filip Lander (95)
21 Anton Nyström (96) – 12 August Höijer (95) – 27 Martin Mellberg (95)
3 Pontus Blom (95) – 50 Anton Avehag (96)
20 Andreas Modin (96) – 53 Alexander Pettersson (96) – 11 Sebastian Modén (96)
51 Mathias Dahlgren (96) – 10 Tim Frölander (96)
29 Jesper Wiberg (97) – 38 Marcus Sirén (97) – 39 Kim Brändström (95)
49 Johan Wikström (96) – 37 Filip Myhrman (96)
52 Oliver Pihlström (96) – 43 Jesper Ruda (96) – 28 Alexander Åhrman (96)
Modo:
30 Emil Hedman (97)
52 Erik Ullman (97) – 23 Erik Flood (96)
40 Oskar Söderberg (95) – 36 Linus Sandin (96) – 24 Daniel Muzito Bagenda (96)
16 Lukas Ekeståhl Jonsson (96) – 11 Josef Ingman (95)
43 Måns Löfroth (96) – 34 Axel Ottosson (96) – 46 Kristian Jakobsson (96)
5 Albin Runesson (96) – 15 Martin Lilieqvist (97)
27 Jens Norberg (97) – 26 Emil Alba (97) – 49 Alexander Ljung (96)
35 Alexander Sollén (97) – 32 Noah Pereira (97) – 47 Oskar Öhman (97)

Permalänk

De nya formationerna

Inför matcherna i Östersund:

Här: https://www.youtube.com/watch?v=pvjO6F0SdVQ presenterar Roger Forsberg de nya formationerna inför de första träningsmatcherna.

Jag förstår att formationerna inte är skrivna i sten på något sätt och att de kommer hinna ändras många gånger längs vägen. Med det sagt tänker jag ändå förmedla vad jag tycker om de olika formationerna.

Om jag börjar med backparen:

robin-persson-4

 

Robin Persson – Jimmie Jansson

Kommentar: Det känns som en naturlig lösning att använda den bästa defensiva backen ihop med det offensiva löftet Jansson. Jimmie är en spelartyp som utifrån det jag sett kommer följa med i anfall oavsett om det finns täckning för honom eller inte. Robins snabbhet och tuffhet kommer därav behövas.

Mattias Nilsson – Didrik Strömberg

Kommentar: Didrik är mer av en renodlad defensiv back medan Mattias utifrån vad jag sett behärskar spelet åt båda håll. Didrik är den mer rejäle och Mattias är den som är mer skicklig på att sätta igång spelet. På förhand ett välanpassat och logiskt backpar.

Jens Westin – Tommy Stenqvist

Kommentar: Två backar som kan bidra åt båda håll men där ingen är någon tung pjäs i närkampsspelet. Jens var överlag väldigt stabil förra säsongen vilket även Tommy har potential att vara. Tommy har även större offensiv potential än Jens som jag ser det. Två backar som kanske är lite för lika varandra men som ändå kan bli bra ihop utifrån att båda är tämligen spelsmarta.

jens-westin-1

 

Andreas Borgman – Filip Lander

Kommentar: Två juniorbackar. Borgman är en tvåvägsback som både spelar fysiskt i egen zon och följer med i anfall. Filip är mest av allt en passningsskicklig back. Båda är bra på att sätta gång spelet men som nog ännu inte besitter defensiv pondus för nivån. Rent fysiskt kan de som par få tufft under press på seniornivå. Å andra sidan är det inte troligt att Timrå kommer spela på fyra backpar under seriespelet heller och både Borgman och Lander skulle kunna passa väl in med mer rutinerade partners.

Om kedjeformationerna tänker jag följande:

Anton Wedin – Andrée Hult – Johan Persson

Kommentar: Tre offensivt skickliga spelare. Wedin spelade länge med Hallin och Molinder i en kedja som inte riktigt fick kemin att stämma förra säsongen. Nu får han en mer kreativ omgivning vilket känns spännande. Persson och Hult gick däremot bra ihop förra säsongen. Denna kedja dominerade på ispremiären och de rapporter jag fått från de som sett träningar så har Johan Persson varit vass som skytt. Frågetecken finns dock för defensiven i en sådan här kedja men annars är det en potentiell leading line.

emil-berglund-1

 

Ludvig Nilsson – Emil Berglund – John Westin

Kommentar: En för mig överraskande konstellation. För det första är det överraskande men även intressant att man testar Emil Berglund som center. Han har spelat det tidigare. Han har dessutom både defensivt spelsinne och passningsspel för att klara det, anser jag. Det som blir frågetecken är ju dock tyngden att gå mot stora seniorcentrar. Kedjan i sig är också rätt enkelspårig i deras spelstilar. De lär ha ett jäkla driv och energi men frågan är om kreativiteten räcker till?

Jeremy Boyce – Andreas Molinder – Per Hallin

Kommentar: Molinder och Hallin behöver revanschera sina insatser från förra säsongen, anser jag. Jag är faktiskt mer intresserad av hur Hallin tänker kring det än att höra svar kring de återkommande frågorna han får om ”att vara pappan i laget”. Boyce hade å sin sida en bra säsong. För att få en fungerande offensiv i den här kedjan krävs nog att Molinder verkligen tar tag i rollen som spelfördelare annars riskerar det bli som förra säsongen där Hallin bär en massa puck och Molinder blir osynlig. Boyce kan faktiskt vara en bra tredjelänk eftersom han spelar ganska rakt. Det gäller ju dock att han får pucken när han kommer in i sina lägen också.

per-hallin-1

 

Daniel Öhrn – Emil Pettersson – Oscar Johansson

Kommentar: Tre spännande namn att sätta ihop. Tre skickliga spelare med bra offensiva egenskaper samt även bra defensiva egenskaper på både Öhrn och Johansson. Överraskad är jag dock över att Daniel Öhrn inte får en centerroll. Jag tycker förvisso inte han ska ta den av Pettersson eftersom denne också passar bra som center men jag tycker Öhrn är en bra spelfördelare som jobbar bra över hela banan. Det här känns annars som en offensiv andrakedja bakom Hults formation. Det som kanske saknas är en spelare med tyngd och fysik. Spelskickligheten är dock mycket spännande.

Summering:

Jag har inga invändningar kring backparen. På forwardssidan tycks man dock vilja spela på en renodlad gnuggarkedja där man sätter ihop Ludvig Nilsson och John Westin som båda kan vara lite mer fräna i sitt spel. Jag kan även tänka att det finns risker att ha förstakedjan framför t ex Jimmie Jansson då det kan bli lite väl offensivt. Jag kanske skulle tänka mig att sätta in t ex Ludvig Nilsson på Wedins plats utifrån att han är en bra tvåvägsspelare. Det skulle i a f kännas mer ”safe”. Det ska dock bli spännande att se hur detta kommer se ut under de kommande matcherna.

Det här är den del av säsongen där just alla funderingar kan vändas till att kännas ”spännande”. Formationerna tillsammans med Johan Lantz A-lagsdebut kommer bli just spännande att se i morgon. Jag vill att Timrå vinner båda matcherna men spelet är viktigare än resultaten. Så här innan första träningsmatchen är min känsla kring Timrås lag mer positivt än hos de flesta tips jag kunnat läsa. Jag har faktiskt varit bra att pricka in Timrås placering de senaste säsongerna. Jag kommer dock avvakta försäsongen ut innan jag helt bestämmer hur jag tippar denna höst.

Foto: Katarina Olsson


Permalänk

J18: Timrå starkast i underhållande länsderby

Träningsmatch J18: Timrå IK – Modo Hockey 5-3:

Mål: 0-1 Jesper Ledin (Stenqvist) 01:16, 1-1 Viktor Johansson (Tumfart) 17:44, 1-2 Tim Wahlgren 38:07, 2-2 Sebastian Kaijser 46:00, 2-3 Carl Westberg (Andersson) 53:42, 3-3 Anton Björkman (Pettersson, Wellén) 55:43, 4-3 Albin Erlandsson (Pettersson) 56:02, 5-3 William Erenrot (Björnfot) 59:32

Skott: 30-31 (11-6, 11-16, 8-9)

Det är alltid lika spännande att se J18-lagen för första gången på försäsongen. Två lag där jag aldrig sett över hälften av spelarna tidigare. Det är också kul att se hur väl lagen scoutat sina intag till hockeygymnasiet.

Ska jag gå efter den här matchen har båda dessa föreningar scoutat bra. Det var i mitt tycke en mycket underhållande match med offensiv prägel. Det var en härlig offensiv frenesi och båda lagen spelade i högt tempo och sökte sig till målet. Båda lagen har många duktiga tekniska spelare, både vad gäller skridskoåkning och klubbteknik. Det var många kreativa individuella initiativ.

Den första perioden var nästan helt galen sett till vilja och offensiv glöd. Matchen lugnade sig dock något ju mer den pågick.

Modo började bäst i den första perioden och tog också ledningen på ett överraskande skott. Det var Jakob Stenqvist som skickade iväg ett tyst skott från blå och som på vägen dit troligen styrde på Jesper Ledin som tillskrevs målet. Niklas Odell i Timråkassen kunde slå ut uppgivet med armarna för att visa att han inget kunde se.

Timrå tog sig in i perioden genom att stressa fram en rad Modo-misstag och komma i klara lägen. Timrå skapade flera bra chanser innan Viktor Johansson hittade in med en kvittering. Han skickar iväg en lös puck via Modomålvakten Isak Wallins plockhandske och in i krysset. Skottet var anmärkningsvärt snabbt. Även om den första perioden slutade 1-1 anser jag att Timrå var det något bättre laget spelmässigt i perioden.

I den andra perioden tar Modo ett tydligt grepp om händelserna tidigt. Modo äger spelet i stora delar av den andra perioden. Timrå hamnar ofta fast djupt ner i egen zon och man får jobba hårt för att hjälpa Odell i kassen som spelar bra. Timrå kommer i enstaka anfall och när man får chansen att spela i fyra mot tre.

Modo tar ledningen i slutet av den andra perioden. Det är landslagstalangen Tim Wahlgren som stjäl pucken i anfallszon och stänker upp ett hårt skott i krysset.

I den tredje perioden är tempot som mest balanserat. Lagen är mer noga med positionering. Timrå för spelet medan Modo vänder snabbt.

Timrå lyckas kvittera sex minuter in. Det är en individuell prestation av Sebastian Kaijser. En stor forward som vinner tillbaka puck i mittzon och trampar sedan upp med pucken. I anfallszon bryter han in och sätter pucken högt.

Modos unga 99-kedja lyckas dock ge laget ledningen med bara sju minuter kvar. Det är Isak Andersson som jobbar till sig pucken och hittar Carl Westberg bakom mål. Han bryter in och sätter den vid första stolpen.

Timrå lyckades dock både svara på det och vända. Den nyintagne spelare i Timrå som imponerade mest på mig i matchen var nog Elias Pettersson (lillebror till Emil). Många var bra men han stod ut med sin blick för spelet. Stark balans, bra teknik och ett väldigt fint passningsspel. Han låg bakom både 3-3 och 4-3. På kvitteringen serverar han Anton Björkman öppet mål och på 4-3 stjäl han en puck och serverar Albin Erlandsson i slottet som avslutar kliniskt.

I slutminuten gör Timrå också 5-3. Det är Simon Björnfot som spelar fram William Erenrot till mer eller mindre öppet mål i en två mot en framför mål.

Mitt första intryck av Timrås nya J18-lag blir ett gott intryck. Jag tycker att man visar sig offensivt skickliga med många puckskickliga spelare. Jag tycker också att man krigar bra och visar mod i närkampsspelet. Jag tycker också att farten är bra matchen igenom. Det man däremot kan behöva slipa mer på är försvarsspelet.

Bortsett Pettersson gillade jag även vad jag såg av 97-backen Marcus Hardegård. Han ser J20-mässig ut i både kropp och spel. Tog för sig mycket med pucken och tacklade hårt.

I Modo tycker jag att andrakedjan hade de tyngsta bytena i anfallszon, nämligen den med Stål Lyrenäs, Nordström och Ledin. Även Tim Wahlgren visade tyngd. Modo var överlag också bra och aktiva offensivt men har precis som Timrå lite att jobba med i egen zon, än så länge sett till denna insats.

Laguppställningar:
Timrå:
31 Niklas Odell (97)
23 Simon Björnfot (97) – 41 Viktor Markusson (98)
19 Marcus Jernberg (97) – 48 William Erenrot (97) – 42 Oliver Ödman Hadzinikolic (98)
2 Oscar Ramqvist (98) – 6 Tim Henriksson (98)
61 Sebastian Kaijser (98) – 26 Anton Tumfart (97) – 46 Viktor Johansson (97)
7 Marcus Hardegård (97) – 4 William Wellén (98)
24 Filip Fällman (97) – 22 Axel Sundberg (98) – 16 Jonathan Dobos (98)
40 Elias Pettersson (98) – 47 William Renberg (98) – 18 Albin Erlandsson (98)
9 Anton Björkman (98)
Modo
45 Isak Wallin (98)
8 August Nilsson (98) – 54 Linus Öst Persson (98)
13 Anton Karlström (98) – 50 Tim Wahlgren (98) – 17 Tobias Åhström (99)
42 Oskar Sehlin (98) – 4 Jakob Stenqvist (98)
33 Oscar Stål Lyernäs (98) – 20 Joel Nordström (98) – 28 Jesper Ledin (98)
37 Jesper Sellgren (98) – 6 Tim Jonsson (97)
47 Oskar Öhman (97) – 32 Noah Pereira (97) – 35 Alexander Sollén (97)
9 Carl Westberg (99) – 10 Max Tjärnström (99) – 14 Isak Andersson (99)