Permalänk

Om bragden.

Luleå – Timrå IK 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Det här med att landa. Det får vi ta till veckan, torsdag förmodligen. Jag vidhåller det jag skrev när jag kom hem att det här kan vara den bästa bortaseger jag sett under mina 20 år som supporter.

Anledningen till det är att jag inte kan minnas att vi kommit från underläge på det här sättet någon gång. Under de första tio åren så var det alltid en himla kamp om att ta sig till Allsvenskan efter jul och där var vi experter på att falla på målsnöret, år efter år. Gick vi dit så gjorde vi det som favoriter, aldrig underifrån. Under elitserieåren finns det heller inget som kan mäta sig med det här. När vi gått bra så har vi oftast varit bra hela vägen eller åtminstone långa stunder av säsongerna.

Det är en ynnest att se grafiken i dagens ST där man ser att vi var på slutspelsplats omgång 1, 4 och 55 den här säsongen. Jag tycker för övrigt att alla som inte prenumererar på ST ska köpa dagens tidning och spara den. Så där ska matchreferat se ut! Många sidor och många hyllningar.

Just det här med att ha varit så dålig som vi ha varit den här säsongen och som vi bara vänder det och lyckas ta den plats målsättningen var ämnad för. Eftersom vi bytt ut så mycket spelare de senaste åren så har jag och säkert många andra fått svårt med identiteten. Speciellt då spelet knackat. Man vill ju ha hjältar att prata stolt om och se upp till.

Det där har också börja tagit sig på slutet tycker jag med Martin Sonnenberg, Anders Lindbäck och så klart våra egna produkter. Just nu kan man faktiskt helt enkelt känna stolthet kring alla spelare. Men jag tycker en person sticker ut om vi ska se till gårdagens match och det är TOMAS SKOGS!

Jag ska vara ärlig och säga att det inte finns någon spelare som jag höll lägre i mina tankar inför säsongen än Skogs. Jag var så otroligt besviken på honom under första säsongen. Jag hade inte protesterat en sekund om han hade fått sparken. Men han har gjort sin bästa säsong i karriären och han har växt mer och mer på slutet.

Igår gör han en femstjärnig första period som avslutas med att han nästan bryter nacken. Han fick en, i min syn, väldigt ful smäll av en Abbott-broder. Abbott sätter två händer i ryggen på Skogs och knuffar honom, en meter från sargen. Vi behöver uppenbarligen femdomar-system till nästa säsong.

Nog om det, en sådan smäll hade gjort de flesta människor på jorden rädda. Skogs kommer tillbaka direkt i nästa period och spelar som gud. Han kliver in först i sarghörnet utan pardon och täcker skott och spelar som om inget hade hänt. Jag kommer för alltid ha en enorm respekt för Tomas Skogs för resten av mitt liv för den här insatsen. Den är historisk!

Det är mer som är historiskt. Jag satt på bussen hem och funderade kring Stefan Sohlin, Bosse Ahl, Kimmo Kapanen eller Miikka Kiprusoff för att påminna mig om vi någonsin sett en så stor målvaktsinsats som Lindbäck stod för i en sådan här rafflande och avgörande match på bortaplan.

Han hade mycket hjälp av försvaret men han gör ändå några räddningar som är på en nivå som bara riktigt stora vinnarskallar kan plocka fram i sådana här lägen. Efter gårdagen så känner jag att det finns stor chans att han är uttagen i OS-truppen 2014. VM nu borde absolut vara en möjlighet.

För av alla målvakter som stod en match på hela den här planeten igår så stod Anders Lindbäck förmodligen för den allra bästa insatsen. Lindbäcks styrka verkar vara att han inte riktigt tycks förstå allvaret i saker och ting. Han är helt utan nerver och ser alltid ut som att han har kul och kan liksom skaka av sig gamla misstag och bara koncentrera sig på nästa puck.

På hemvägen så skedde det otroliga att vi gjorde samma matstopp i Umeå som spelarna och vi fick chansen att träffa dem igen, fortfarande euforiskt men i något lugnare former än på läktaren efter matchen. Först av alla kommer Lindbäck bärandes på en stor dunk med diesel utan att fundera över hur det skulle kunna missuppfattas. Varför han hade med sig den på restaurangen vet jag inte, men det var diesel i den. 

Så har vi våra egna produkter då. Timråhjärtan. Det är Eric Moe som ligger bakom målet som Anton Lander gör. Det är episkt, eller modeordet ”ynnest” kanske beskriver det bättre. Eric Moe har haft en knackig säsong men han är prickfri i gårdagens match och det kändes aldrig oroligt runt honom. Han kliver fram och gör sin kanske bästa match, sett till den totala insatsen.

Anton Lander verkar lida av en sjukdom som gör att han tvångsmässigt måste vara bästa när det gäller, när det ska avgöras. Han har haft det tungt efter JVM men kliver fram och gör mål de två sista matcherna. Jag har följt honom från 14 års ålder och sett det här gång på gång, både i juniorlandslag och i Timrå IK. Det är ingen slump att han avgör den här matchen, det kan jag säga.

Hans insats i hela matchen var för övrigt också väldigt bra. När vi spelar boxplay i ledning i slutet av matchen så får vi en chans att kontra då Anton Axelsson sticker iväg mot två Luleåbackar i en 50/50 situation, det är två mot två om Lander följer med men förlorar Axelsson kampen om pucken är det tre mot två för Luleå. Vad gör 18-åringen som nyss gjort sitt livs mål?

Han åker och byter in Gabriel Karlssons fräscha ben och vi grejar sedermera detta boxplay.

Vi har en egen produkt till också. Sebastian Erixon. Jag tycker att han var bäst av produkterna om jag får välja. Så oerhört lugn och trygg i egen zon. Vi stod väldigt nära Timrås försvarszon i två perioder och fick på nära håll se hur otroligt fint han löste varenda situation.

Först in vid sargen varje gång. Han lyfte ut pucken när han skulle lyfta ut, han åkte ut med den när han skulle åka ut, han spelade kortpass när han skulle spela kortpass och han slog ett längre uppspelande pass när läget var rätt för det. Det spel han utförde igår är av samma karaktär som Nicklas Lidström brukar stå för. Rätt beslut i alla lägen.

Jag är som ni kanske kan läsa mellan raderna väldigt stolt och glad över gårdagen. Det går alltid slänga in: ”Än har vi inte vunnit något” men det köper jag inte. Det här är, oavsett hur det går i slutspelet, en stor vinst och ett minne för livet.

Jag, Dalan och Skarin satt och byggde upp drömscenarion i bussen på vägen upp och kom unisont fram till att en vinst med 1-0 med en stark defensiv insats vore den bästa segern på samma sätt som jasminris kan vara det bästa riset. Vi tog dock fram att målet helst skulle göras tidigt i den första perioden men det känns som det kvittar faktiskt.

På läktaren var stämningen väldigt god hela matchen, från vår sida. I den tredje perioden så kändes åsikten ”vi har gjort en kanonmatch, oavsett hur det går” unison. Kanske var det känslomässig gardering för att kunna hantera nervositeten men det är nog inte hela sanningen. Timrå gjorde en väldigt gedigen match.

Tålamodet och fokuseringen vi visade gör bara ett lag som är bra i form. Vi kommer inte att bli lätta att ha och göra med i slutspel. Vi har ledare som aldrig blir mätt på framgångar. Skulle jag möta Challe i schack och förlora 19 raka gånger så skulle han inte kunna lägga sig den 20:e bara för att jag ser ledsen ut.

När Challe kom ut till supporterbussen jublandes utstrålade han samtidigt det här: ”Än har vi inte vunnit något” med sitt ” Nu kör vi på torsdag!”. Och eftersom laget aldrig visade sig mätta efter att bara undvika kval så tror jag inte vi är mätta nu heller. Jag tror vi känner att vi är i bra form och vill ta vara på det.

Challe och Nygge har nu i alla sina tre tränarår fått laget att spela som bäst i slutet av säsongerna. Det är väldigt imponerade och det ska man ha stort cred för. Tränarna som aldrig gav upp, kommer det stå i historieböckerna.

Ikväll kommer HV71 med största säkerhet att ”lotta” oss. Första matchen är på torsdag så jag får några dagar på mig att återigen locka HV-supportrarnas uppmärksamhet.

Sista orden innan betygen får bli: Tack, Timrå IK! Jag älskar dig!

Spelarbetyg:

Målvakt:
35 Anders Lindbäck 5
- Tidernas enklaste betyg att sätta.

Förstafemman:
33 Mattias Karlsson 4
- Före matchen åkte han fram till klacken och knackade i glaset. Efter matchen såg han mer lyrisk ut än någon annan. Han kändes mest ”party” av alla. Under matchen är han väldigt stabil och fysiskt bra.

3 Sebastian Erixon 5
- Tveklös femma. Jag försökte förklara för honom under matstoppet hur bra jag tyckte att han var utan att kanske lyckas. Jag hoppas orden i dagens text kommer längre i det hänseendet. Makalös!

91 Magnus Pääjärvi-Svensson 4
- Jodå, han driver på. Skapar mycket och är ju ett riktigt hot i kontringar. Jag önskar dock att han provar att ta sig in mitt i banan oftare istället för att gå runt på utsidan. Han gjorde det en gång och då blev det väldigt farligt.

13 Daniel Corso 4
- Precis som Pääjärvi så är Corso väldigt farlig i kontringar i sådana här matcher. Det kan bli så här vi ska spela i slutspelet och då gäller det att han är på hugget.

25 Martin Sonnenberg 3
- Gör en del bra grejer men hade överlag ingen stormatch. Hård men lite klumpig utvisning i slutet också. Ibland gick det lite för fort för honom. Det blev inte så mycket av det spel han är bra på.

Andrafemman:
9 Petr Caslava 4
- Gigant i det fysiska spelet. Spelar extremt rejält och gör flera snygga brytningar. Tyvärr har vi uppenbarligen för få huvuddomare för att uppskatta det också.

23 Tomas Skogs 5
- Jag kommer aldrig glömma det här.

7 Fredrik Hynning 4
- Nästan en femma han också. Spelade med ett fantastiskt lugn med pucken och tog kloka beslut. Jobbade hårt och visade stor rutin. Mycket mycket bra!

49 Gabirel Karlsson 4
- Spelade upp sig. Började lite sådär tycker jag men var riktigt i den tredje perioden. Täckte skott och vann både lösa puckar och tekningar.

19 Björn Svensson 3
- Ytterligare en forward som gör en stor kämpainsats. Kliver in rejält i varje situation och ger 100%.

Tredjefemman:
4 Elias Granath 4
- Kliver in och löser situationerna som uppstår. Tuff! Spelar väldigt enkelt. Och därför effektivt!

2 Eric Moe 4
- Kliver upp och gör suveräna brytningar och håller sin position väl i egen zon. Visar mycket hjärta och bjöd klacken på moonwalk efter matchen. En artist!

27 Timo Pärssinen 4
- Jobbar väldigt hårt hela matchen och även om han inte lyckas glänsa lika mycket offensivt som tidigare i karriären så visar han väldigt mycket karaktär och prestigelöshet när han kliver in och tar det defensiva jobbet bättre än någonsin. Skapade en del chanser också.

51 Anton Lander 5
- Skottet var rappt och besluten var makalöst kloka. Föreningens golden boy levererar när det gäller! Han bjöd klacken på en frivolt efter matchen också. Vackert!

10 Laurent Meunier 4
- Jag tycker han borde kämpa lite mer. Nej, jag skojar så klart. Vilken häst!

Fjärdefolket:
6 Fredrik Sonntag X – spelade ej.

14 Kirill Starkov X – spelade för lite.

16 Anton Axelsson 3
- Spelar boxplay och gör det otroligt bra. Han har dålig plusminus men måste ha väldigt få insläppta mål i boxplay den här säsongen. Statistik som inte syns. Visar mycket hjärta under matchen och mycket glädje efter matchen.

Om Jimmy Hamrin

Jimmy Hamrin följer sitt favoritlag Timrå IK i ur och skur. Här på Tikare-bloggen kan du följa hans färd genom säsongen. Mail: jimmy.hamrin@gmail.com Facebook: http://www.facebook.com/jimmy.hamrin Twitter: http://twitter.com/#!/jimmyhamrin Kommentera gärna inläggen!
Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to Om bragden.

 1. TIK säger:

  Gjorde Anton en frivolt på isen med skridskorna på?

 2. Jimmy Hamrin säger:

  TIK: Finns även de som skulle benämna det som en kullerbytta. Smaken är som baken. ;)

 3. TIK-Ante säger:

  Klockren analys Jimmy :)
  Herregud va stolt jag är att vara en TIK fantast från Östergötland (bördig njurunda)

  Var nog den största idrotts-prestation som jag upplevt att kunna vända denna jobbiga säsongen till nåt så positivt som att fortsätta få se mitt TIMRÅ spela kvart mot förhoppningsvis HV, tror faktiskt vi har chans där med :)
  ivilket fall är jag så så så nöjd med denna kämpa säsong även om det tar stopp i kvarten.
  Tack för underhållningen TIK !!!!!!!!

 4. ITK säger:

  Nu har det gått betygsinflation liknande friskolenivå.

  Corso var osynlig större delen av matchen
  Hynning, oduglig som vanligt
  Moe, en 4? Du skämtar med oss aprillo
  Pärssinen, 4…? En tvåa kan jag sträcka mig till
  MPS, 2a godkänd inte mer.

 5. TIK säger:

  Jimmy: aha, tänkte väl jag också. känns som lite för hög skaderisk på en frivolt inför slutspelet :D

 6. TIK-a-r-e-n säger:

  Alltså kan inte förklara hur detta känns! största jag upplevt med Timrå! De ska vara 02/03 säsongen… Men det här är en större prestation!! jag är lycklig på så många nivåer !!!

 7. Mats säger:

  Jag satt i Shanghai och lyssnade på webradio de 2 första perioderna….sedan var jag tvungen att ta planet hem, så jag fick beskedet i Amsterdam…..vilken glädje,
  jag tänkte hela tiden att Lander skulle göra mål, men trodde oxo att det skulle komma tidigt i den 1:a perioden…….bara en känsla jag hade…….

 8. Jönköping säger:

  Vi ses igen, horunge!
  Hata Timrå!

 9. Timrå säger:

  Jönköping: Svanka ordentligt på torsdag och ta med dig mycket vaselin, slyna!
  Nu ska du få så du tiger. Hata Hv!

 10. Svar till ITK säger:

  Tycka vad du vill ITK, men att påstå att Hynning är oduglig bevisar bara att du inte verkar förstå dig på denna sport, eller helt enkelt måste ha något emot honom rent allmänt.

 11. ANNA!!! säger:

  Har väl aldrig varit så glad som idag!! Har tagit två dygn för pulsen att lugna ned sej! Strålande analys och betygsättning Jimmy!!! Läste också ditt brev till domarbasen::: Haha KLOCKRENT!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>