Permalänk

Magnificent

Det har varit kul att läsa alla artiklar på morgonen. Timrå IK fick hela Sveriges fokus och har uppenbarligen gjort bra reklam för sig. Hyllningarna till Sebastian Erixon har nästan varit gränslösa. Jag fattar fortfarande inte hur han kunde ratas till VM i våras eftersom han var fem-stjärnig redan i slutet av säsongen också.

Däremot så är det tråkigt att läsa om den moralpanik som har kommit över inledningen av serien. Först gapas det om att Boumedienne ska ha en massa matchers avstängning och nu vill vissa att även Pikkarainen ska ha det. Boumedienne kan väl få en match eller två utöver matchstraffet då det var osedvanligt fult men Pikkarainen kan väl inte bli avstängd bara för att Mäntymaa blev skadad.

I realtid så såg jag inget större fel med tacklingen men efter att ha granskat diverse repriser så kan jag sträcka mig till att han borde ha dömts för 2+10 för checking to the head men det fanns inga armbågar, inte för många skär och han hoppade inte in tacklingen. Skridskorna lyftes inte från isen innan han träffade Mäntymaa. Det var en sjysst tackling som träffade olyckligt, helt enkelt.

Men vi brukar inte ha speciellt mycket tur med disciplinnämndens beslut och att matchen gick på TV4 inför hela befolkningen kanske sätter press på nämnden att överagera. Med vår tur så blir det väl lång avstängning samt lång sjukskrivning på Hirschovits. Men de första rapporterna lät i alla fall hyggliga. Förhoppningsvis är Corso tillbaka och tar hans plats på tisdag.

Men av någon anledning så märktes inte skadorna av igår. Det är väl kanske så att när man har ett sådant driv i laget och spelplanen klar och klockren så märks skador av mindre. Ett tydligt exempel var hur Jeremy Boyce kunde gå in och ta över för Hirschovits utan någon märkbar skillnad.

Det var många bra individuella insatser igår och de tar jag upp i nedanstående betygsättning:

Spelarbetyg Timrå IK

Målvakt:

Magnus Åkerlund 4
- Jag har lite svårt för hans stil ibland men han har den där stilen och det är den han kör på. Spelar han som igår är det svårt att ha något emot den också. Han var kvick, alert och såg nästan ut som barbapappa när han sträckte ut sig och nådde puckar. Mycket bra!

Backar:

Tomas Skogs 3
- Jag tycker att Skogs jobbar fantastiskt bra. Han använder sin skridskoåkning på ett fantastiskt sätt, både upp och ner. Han spelar dessutom rejält. Klart bra!

Antti Halonen 3
- Spelar stentufft, står upp bra och räddar puckar på mållinjen. Han var väl inte så inblandad offensivt kanske men gör en klart bra insats.

Mattias Karlsson 3
- Spelade tufft och var enkel med pucken. Jag saknade kanske lite offensiva initiativ men jag ser hellre att stabiliteten är som den är först. Bra!

Mikko Jokela 5
- Här fanns det inget att klaga på. Jokela gör inte ett misstag, följer med i anfallen, gör mål och dominerar i närkampsspelet. Fantastiskt bra!

Elias Granath 3
- Placeringssäker och rejäl i spelet. Passningsspelet var enkelt och bra. Lät Sebbe sticka upp medan han själv täckte av bakåt. Bra!

Sebastian Erixon 5
- Isens kung. Klockren i egen zon där han vinner puck och transporterar ut den. Gör två mål och ett assist framåt samtidigt som han har sju skott på mål och var +4! Stundtals såg det ut som han gjorde som han ville.

Forwards:

Fredrik Hynning 3
- Aktiv, tuff och rejäl. Spelade dessutom kreativt med pucken och hade bra fart under skridskorna. Klart bra!

Gabriel Karlsson 3
- Gör som vanligt många små sker bra. Hade 12-9 i tekningar och var även framme i några målchanser. Bra!

Björn Svensson 3
- Gnuggar som vanligt på bra, satte bra press gång på gång. Jag tycker att även han använder kroppen mer nu. Bra!

Timo Pärssinen 5
- Vilken hockeyspelare! Så här bra har Timo aldrig varit i den här klubben tidigare. Han har en fantastisk fart och vinner nästan alla närkamper. Skapar massvis chanser dessutom. Det enda minuset är utvisningarna.

Kim Hirschovits X – spelade för lite

Ilkka Pikkarainen 4
- Presenterade sig direkt med en tackling som gav 1-0. Visade sedan prov på fina händer och fortsatt fysiskt spel. Mycket bra!

Per Hallin 3
- Målskytt, hungrig och jobbig att möta. Forecheckar fantastiskt hela matchen. Klart bra!

Anton Lander 3
- Vinner mycket puckdueller och närkamper, får ut puckar ur zon. Tekade dessutom riktigt bra och hade två assist. Klart bra!

Martin Röymark 4
-  Fantastisk fart samt bra händer och spelsinne. Dessutom spelar han tufft och smäller på. Sätter press bra i alla lägen. Det här kan vara ett riktigt klipp av Linkan. Mycket bra!

Andreas Valdix 3
- Hans bästa match i TIK. Tog för sig, dribblade och jobbade stenhårt. Bra!

Robin Lindqvist 3
- Klok center, bra och rejäl. Duktig i boxplay. Bra!

Anton Axelsson 3
- Gick direkt från lasarettet till att stänka in en puck på kraft. Jobbar som vanligt stenhårt och spelar precis som många andra tuffare nu. Bra!

Jeremy Boyce 3
- Underbar talang som kommer in och tar Hirschovits plats i några byten och det ser ut som att han är lika bra nästan. Härligt driv och en vilja att ta för sig. Har tagit ett stort steg över sommaren. Låg bakom ett mål också.

Om Jimmy Hamrin

Jimmy Hamrin följer sitt favoritlag Timrå IK i ur och skur. Här på Tikare-bloggen kan du följa hans färd genom säsongen. Mail: jimmy.hamrin@gmail.com Facebook: http://www.facebook.com/jimmy.hamrin Twitter: http://twitter.com/#!/jimmyhamrin Kommentera gärna inläggen!
Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 Responses to Magnificent

 1. Linus säger:

  Jimmy, vet du om det kommer visas någon repris av matchen? =)
  Fantastisk match och vill uppleva den igen.

 2. Larz-Olof säger:

  I NHL hade man kommenterat tacklingen på följande vis, ”Oh, mercy! That’s why you most keep your head up when the red devil is out there!”

 3. Nja, nog tycker jag Pikkarainen hoppar in tacklingen, men annars ser jag inget fel med den mer än att den råkade ta olyckligt.
  I övrigt är det bara att tacka Timrå för kanonbra underhållning och gratulera till segern.

 4. Larz-Olof säger:

  must…

 5. sugarcane säger:

  Ja, av alla artiklar var väl Nyströms kovändning bra lustig. Han är ju verkligen inte, som vi vet, någon fan av TIK. Men hans kappa blåser ju hela tiden åt alla håll, som vi också vet. Ändå roligt att läsa.

  http://hockey.expressen.se/elitserien/1.2140097/nystrom-timras-guldsnack-ar-allvar

 6. daniboy säger:

  En fråga jimmy.

  Den där sittuationen där åkerlund gå ut jätte långt och täcker ett skott som sedan
  en timrå spelare slänger sig och räddar returen ( tror det var lander) vid vänsterstolpen.
  Gör åkerlund rätt där som går ut så långt.
  Vi hade vilda diskutioner hemma om det igår.
  Jag tyckte han gjorde fel då en eventuell retur så kan det bli öppet mål som det nu vart igår….

 7. Jimmy Hamrin säger:

  Linus: Jag vet inte. Men det får jag verkligen hoppas.

  daniboy: Han har den där spelstilen och Tarvainen har istället för att ändra allt på honom låtit honom utveckla sin stil och bli så bra som möjligt med det spelet. Rätt eller fel… Det handlar om att ta puckarna.

 8. federico säger:

  Jimmy: Hur stor tror du risken är att den s k nämnden får för sig att ge Pikken avstängning så här i efterhand…? Min bedömning är helt och hållet enligt din analys av händelsen så jag skulle bli väldigt förvånad och jävligt less och förbannad om det kommer en räkning på det här…

 9. Sebastian säger:

  Alla axel- hjärnskador som sker i Eon , är kanske i ”bara” otur. I eon arena andvänder man ett ”hårtplexiglas”.En plexiglas variant som jag har för mig förbjöds i NHL för ett par år sedan. Redan 2003 var det debatt om detta i sverige:

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/elitserien/article146863.ab

  Hade man kunnat undvikit axelskadan på Moe, hjärnskakningen på Corso/Mäntymaa(som alla skede eon) osv ?

 10. Sebastian säger:

  skedde

 11. Disciplin/DIFiplinnämnden, eller Dilletantnämnden som jag väljer att kalla den, ger om de nu blir inblandade och jag får gissa Pikkarainen 2 matchers avstängning, lite avhängt vad Boumedienne får. Döms han till fler än så kan ni nog räkna med att Pikkarainen också gör det. Inte för att Pikkarainen är värd det utan för att DIFiplinnämnden är just dilletanter.

 12. Tikare!! säger:

  Det var Erixon som räddade när Åkerlund gick ut för lungt.

 13. sugarcane säger:

  OK. Jag har inte fattat det här. Tydligen ska diciplinnämnden gå in och kryssa alla domare i årets Elitserie. Är det så? Att dom inte batra utdömer straff på redan pågående utan dom går in och kryssar domaren och utdömer straff i efterhand.
  Är det så det är tänkt?

 14. Bredsandsgubben säger:

  Pikkarainen tar väldigt många skär in i tacklingen men jag tyckte inte heller att den var riktad mot hivudet. Mäntymaa är ju också tillräckligt rutinerad för att veta att man måste vara beredd på att bli tacklad och det gäller att se upp och inte stå och hänga med huvudet. Jag tror inte att Ilkka var ute efter att skada, tvärtom joblar och applåderar jag åt att vi äntligen fått ett lag som spelar fysiskt och smäller på. Hockey är en kamspsport och det SKA smälla i sargerna.
  Om Sebbe finns inget att tillägga – briljant! Och så ber jag Per Hallin om ursäkt att jag trodde han var en nödlösning, Pelle var bättre igår än jag nånsin sett honom.
  I somras förutspådde jag att Pärssinen skulle göra sin bösta säsong nånsin i TIK-dressen. Det återstår ju att se men jag har aldrig sett honom heller bättre än igår.
  Vi spelar ut VF med Corso, Hirschowitz och Styf vid sidan av isen, vad månde bliva när även dessa herrar är speldugliga. Och ska Alex Larsson OCKSÅ göra succé pecis som övriga nyförvärv.
  Och till sist….. När man såg Frölundas agerande med puck i egen zon förstod man plötsligt varför de kallar sig ”Indians”……

 15. Manderville säger:

  Bredsandsgubben:
  Håller som vanligt med om det mesta men inte att Pikken tog många skär. Som jag minns det så gled han bara över isen, ända från mitten av planens bredd, minst. Inte ett skär efter det alltså. I övrigt vill jag bara tacka för underhållningen. Helt underbart!

 16. Linus säger:

  Pikkarainen’s tackling och målet.
  http://www.youtube.com/watch?v=ehDoDZs6v8M

  Han glider från närmaste tekningspunkten.
  Man märker ju hur ovisst det är kring bedömningarna, när Boork först dömer ut tacklingen och sedan Rönnqvist hyllar den…

  Och då är både dessa herrar ”experter”.

 17. Anders säger:

  Hehehe. Barbapappa. It’s funny because it’s true. :-)

  Hoppas Hallin fortsaetter paa den inslagna vaegen. Naagon borde kanske visa foer honom vad Johan Wikberg skriver paa sin blogg, om han nu skulle behoeva lite extra taendvaetska:

  ”Det faktum att mediokre Per Hallin lyckades näta på Frölunda säger en hel del om lagets insats i kväll. Hallin är slut på elitserienivå och kvällens mål kanske var hans sista mål i Elitserien någonsin.”

  Vad haende foerresten med Joel Lundqvist? Var han ens med i matchen? -3 imponerar inte. Och han ska vara lagkapten…

 18. J... säger:

  Tycker att Styf gör sin bästa match på länge. Hoppas att han fortsätter säsongen ut i samma god stil.

  Är det ett lite tuffare och grinigare Timrå vi ser i år? Kan bli en riktigt rolig säsong…

 19. lillspillen säger:

  tycker att Anti Halonen förtjänar betyg 4. samt att det är lite roligt att sebbe spelar forward, back, center och målvakt på samma gång =)

 20. Manderville säger:

  Bredsandsgubben:
  Nu efter att jag sett repriserna måste jag erkänna att han tog några fler skär än vad jag hade på näthinnan, dock inte för många tycker jag. Däremot tycker jag att han hoppar en liten aning från isen. Kanske skulle det ha varit en tvåa, men inte mer. Det var i övrigt en hård men schysst tackling. Inte meningen att skada. Mäntymaa borde varit beredd. Jävla otur att det blev hjärnskakning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>